Published On: Ned, svi 11th, 2014

DAMIR MARKUŠ KUTINA O RATU I POSTROJBAMA HOS-a – povijest nam ne smiju pisati neki koji sa tim nemaju veze VIDEO

DAMIR-MARKUS-KUTINA-O-RATU-I-POSTROJBAMA-HOS-a-povijest-nam-ne-smiju-pisati-neki-koji-sa-tim-nemaju-veze-VIDEO_article

Jučer je u Splitu otkriven prvi spomenik bojovnicima HOS-a i to IX bojni HOS-a. N a samom otvaranju na kojem se okupio veliki broj pripadnika HOS-a, nakon dugo se u javnosti pojavio i Dobroslav Paraga.

Jako malo se u javnosti govori o HOS-a, govori Damir Markuš -Kutina i ne bi bilo dobro da nam povijest o HOS-a PIŠU NEKI KOJI O TOM POJMA NEMAJU, VEĆ JE JAKO VAŽNO DA UPRAVO MI KOJI SMO BILI PRIPADNICIMA, GOVORIMO I PIŠEMO O HOS-a.

Stoga Vam prilažemo video u kojem Damir Markuš govori o žestokim borbama HOS-a uVukovaru gdje je Markuš bio sa svojim suborcima od kojih je danas svaki drugi pokojni, poginuo, nestao ili je umro poslije rata. VIDEO

Ukratko o HOS-u

Hrvatske Obrambene Snage (HOS) bile su među prvim organiziranim vojnim jedinicama koje su djelovale u Domovinskom ratu, a nastale su kao vojno krilo HSP-a, 25. lipnja 1991. Isprva slabo naoružani pješačkim naoružanjem koje su sami nabavili, prvi HOS-ovci su se iskazali u borbama sa srpskim pobunjenicima i JNA i tako privukli pažnju hrvatske javnosti na HOS i HSP.

U postrojbe HOS-a dolazili su Hrvati iz domovine i Bosne i Hercegovine kao i Hrvati iz emigracije. Nakon što je borba Hrvatske za nezavisnost privukla pažnju svjetske javnosti, i neki strani državljani, profesionalni vojnici, napuštaju svoje zemlje, dolaze u Hrvatsku i pristupaju HOS-u. Oni su uvježbavali vojnike HOS-a, koji je time postao jedna od najboljih jedinica koje su pružale otpor srpskoj agresiji.

Jedan od prvih kampova za obuku HOS-ovaca bio je u Žumberku na samoj granici sa Slovenijom, te su se treninzi i obučavanje vršilo na obje strane granice. Kampova za obuku je bilo diljem Hrvatske kao i Bosne i Hercegovine (Varaždin, Sveti Ivan Zelina, Split, Vrgorac, Ljubuški itd.). Iz ovih kampova izlazili su čvrsti hrvatski dečki, bojovnici spremni život dati za Hrvatsku. Obučeni i sposobni suprotstaviti se srbočetnicima i JNA.

HOS-ovci su od samog početka rata djelovali na najkritičnijim točkama svih bojišta od Vukovara do Dubrovnika, kao i od Sarajeva preko zapadne Hercegovine do Bosankse Posavine, također HOS je odigrao važnu ulogu u oslobađanju Mostara, Čapljine, Neuma i Stoca.

Bili su prvi u napadu a zadnji u povlačenju. Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli tamo je išao HOS.

Postrojbe HOS-a

I. bojna “Ivan vitez Brdar” – Livno
II. bojna “Stojan Vujnović Srbin” – Domaljevac
6. bojna “Marijan Baotić” – Vinkovci
IX. bojna “Rafael vitez Boban” – Split
XIX. bojna “Vitez Jure Francetić” – Gospić
13. bojna “Jure vitez Francetić” – Tomislavgrad
Bojna “HOS” – Čapljina
101. bojna “Do Drine” – Sarajevo
I. pohodna bojna — Zenica
I. satnija “Ante Paradžik” – Jasenovac
satnija “HOS” – Vukovar
satnija “Lovac”
“Vitezovi” – Vitez
“Žigosani” – Novi Travnik
satnija “HOS” – Mostar
satnija “HOS” – Ljubuški
Samostalna satnija osiguranja – Zagreb
HOS – Rama
HOS – Kakanj
HOS – Fojnica
HOS – Foča
HOS – Goražde
HOS – Konjic
HOS – Visoko
HOS – Jablanica

B.P/H.D.
braniteljski-portal.hr

Autor: Uredništvo

Leave a comment

Read previous post:
Veterani hrvatskih gardijskih postrojbi Srpskom narodnom vijeću: “Počelo je sa ćirilicom, nastavilo se pozivom na klanje”

"Srpsko narodno vijeće iskazalo je neviđenu mržnju prema hrvatskom branitelju tiskanjem i prodajom svog tjednika s naslovnicom koja dočarava klanje...

Close