Published On: Uto, velj 5th, 2019

Dan kada je cijeli Bjelovar plakao

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na bjelovarskom gradskom groblju “Borik”, obilježena je 27. obljetnica ukopa poginulih hrvatskih branitelja u Kusonjama, a koji dan je u bjelovarskom kraju poznat i kao “Dan kad je cijeli Bjelovar plakao”. 

Poginuli branitelji ubijeni su na blagdan “Male Gospe”, 08. i 09. rujna 1991. godine u Kusonjama, a njihova tijela su potom bila sahranjena u masovnoj grobnici Rakov Potok pored mjesta Brusnik, zajedno sa tijelima  23 ubijenih civila iz mjesta  Kusonje.

Posmrtni ostaci poginulih hrvatskih branitelja i ubijenih civila pronađeni su dana 29. siječnja 1992. godine u navedenoj masovnoj grobnici, koja je bila prva pronađena i ekshumirana masovna grobnica u Domovinskom ratu.

Nakon ekshumacije posmrtnih ostataka poginulih hrvatskih branitelja i ubijenih civila, na današnji dan, 05. veljače 1992. godine hrvatski vitezovi su na bjelovarskom gradskom groblju “Borik” ispraćeni na vječni počinak, a na njihovom ispraćaju bilo je prisutno više  tisuća ljudi iz  Bjelovara i okolice.

Našim herojima danas su se došli pokloniti članovi njihovih obitelji, predstavnici Ministarstva branitelja i predsjednice Republike, predstavnici Županije Bjelovarsko-bilogorske, predstavnici  Grada Bjelovara i Grada Pakraca, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske županije i Policijske postaje Bjelovar.

FOTO:

Poginuli hrvatski vitezovi, koji su za  slobodu i samostalnost Republike Hrvatske dali ono što su najvrjednije imali, a to su njihovi mladi životi,  iako su već zlatnim slovima upisani u modernu povijest i stvaranje  Hrvatske države,  ne smijemo ih prepustiti  zaboravu, već moramo gajiti uspomenu na njih i njihovu žrtvu prisjećajući se njih i izgovarajući njihova imena….

“Neka najljepše sviću zore,
Neka svijeće vječno gore.
Pokoj vječni svima Vama,
Vi što niste više snama”!

Počivali  u miru Božjem, AMEN!!!!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
HRS: Grad Zadar biti će domaćin utakmice Hrvatske i Srbije!!!!

Hrvatska rukometna reprezentacija natjecanje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj/Danskoj završila je na šestom mjestu. Kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre...

Close