Published On: Pon, sij. 14th, 2019

DARUVARAC ZA MJESEC DANA IZLAZI NA SLOBODU!?

Unatoč činjenici da je dobio maksimalnu izrečenu kaznu te je odmah prevezen u pritvor, Daruvarac bi se na slobodi mogao naći već nakon mjesec dana. Toliko najdulje u pritvoru može boraviti, jer je tijekom istrage i suđenja ondje već boravio maksimalnih šest mjeseci

Darko Kovačević Daruvarac nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog toga što je brutalno pretkuao 18-godišnju djevojku u zadarskom kafiću. “Sud je rekao sve. Neću stati dok ne budu kažnjeni svi sudionici koji su bili u kafiću kada se sve dogodilo. Hvala vam svima diljem zemlje na podršci svih ovih mjeseci”, poručila je majka djevojke nakon presude.

Unatoč činjenici da je dobio maksimalnu moguću kaznu te je odmah prevezen u pritvor, Daruvarac bi se na slobodi mogao naći već nakon mjesec dana, piše Jutarnji list. Toliko najdulje u pritvoru može boraviti, jer je tijekom istrage i suđenja ondje već boravio maksimalnih šest mjeseci.

Sudstvo u izgubljenoj borbi s vremenom
Kako se to ne bi dogodilo, u mjesec dana bi prvostupanjski sud trebao napisati cijelu presudu, odvjetnici imati 15 dana prava žalbe na nju, a stranke u procesu još pravo na odgovor. K tome bi se još i trebao odabrati sud koji će o žalbama odučivati. Izgledi da se to dogodi u hrvatskom pravosuđu, a s obzirom na dosadašnje iskustvo, ravni su znanstvenoj fantastici.

Ipak, Kovačević je dobio jednu je od najviših presuda za takvo kazneno djelo izrečenih u Hrvatskoj. Inače zatvorske kazne za nanošenje teških tjelesnih ozljeda izriču se tek u desetak posto slučajeva, a umjesto njih tu su one uvjetne te rad za opće dobro.

Kazna koja je društvena poruka
“Izrečena je relativno visoka kazna, blizu zakonom propisanog maksimuma za kaznena djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnje, što svakako predstavlja primjer dobre prakse. Na taj se način nedvojbeno šalje društvena poruka o neprihvatljivosti svake vrste nasilja”, prokomentirala je za Jutarnji list pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Pritom izražava nadu da će se takva praksa i nastaviti, jer tako visoke, kaže, kazne moraju biti.

“Ona je dijelom donesena zbog pritiska medija, ali vjerujem da pokazuje kako je došlo vrijeme da se napravi reda, da pravosuđe pokaže da kazne imaju i preventivni karakter, da moguće počinitelje doista odvrate od počinjenja kaznenog djela”, smatra odvjetnica Ines Bojić, pravna savjetnica udruge B.a.b.e.

Autor: Net.hr/PDN

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 1 Comments
Have Your Say

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
SP rukomet: Veličanstvena Hrvatska razbila Makedoniju

Hrvatska  rukometna reprezentacija veličanstvenom je igrom u 3. kolu skupine B, na  Svjetskom rukometnom  prvenstvu  u Njemačkoj i Danskoj, pobijedila...

Close