Published On: Čet, kol 1st, 2019

DO KADA ĆEMO TOLERIRATI OVAKVE PROVOKACIJE Pupovčeva stranka poziva Srbe: ‘Dođite u Vukovar prisjetiti se žrtava Oluje’

Pupovac-SDSS

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) pozive pripadnike srpske zajednice na komemorativno okupljanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja 1995. godine, a okupljanje će se održati u Vukovaru.

Operacija Oluja

Operacija Oluja (4. kolovoza − 7. kolovoza 1995.) je velika vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije; međutim će ta i nekoliko narednih pobjeda Hrvatske vojske stvoriti uvjete u kojima je od siječnja 1996. godine započeo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.
 
Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
 
U objektivnoj pripremi za Operaciju Oluja, snage HV su – uz suglasnost vlasti BiH – izvele u mjesecima koji su prethodili “Oluji” više uzastopnih operacija na područjima te susjedne države, koje su dovodile područje Knina u poluokruženje: akcije “Zima ’94.”, “Skok-1”, “Skok-2” i “Ljeto ’95.”,
 
Sa svoje strane, srpske snage su tijekom 1994. godine bile pokrenule aktivnosti radi ovladavanja prostorom Bihaćke krajine – ovećeg, ali izoliranog područja pod kontrolom Armije BiH, koji je u velikoj mjeri sprječavao izravni kontakt između područja pod kontrolom Srba u Hrvatskoj i BiH. Izuzev što bi ostvarivanjem takvog cilja nastala humanitarna katastrofa koja bi zacijelo nadmašivala pokolj u Srebrenici izvršen krajem srpnja 1995., njime bi se zaokružio i učinio vojno održivim prostor planirane “Ujedinjene Republike Srpske” sa središtem u Banjoj Luci; istodobno bi područja Republike Hrvatske koja spajaju sjeverne i južne dijelove zemlje – primjerice je kod Karlovca bio pod kontrolom hrvatskih snaga pojas širine svega 10 kilometara – bila izložena topničkoj vatri sa srpskih položaja.
 
Operacija Oluja je za svega jedan dan preduhitrila opsežnu operaciju vojski hrvatskih i bosanskih Srba pripremanu pod imenom Operacija Vaganj. Planirana srpska akcija trebala je angažirati glavne srpske snage – uključivo one iz istočnog dijela BiH popunjavane dragovoljcima iz Srbije – koje su u cijelosti bile spremne izvesti opsežni napad protiv postrojbi HV i HVO u pravcu Kupresa i Livna (iz pravca Banje Luke), te u pravcu doline Neretve i Metkovića (iz pravca istočne Hercegovine i Podrinja), kao i protiv postrojbi Armije BiH na području Zapadne Bosne. Operacija Oluja je posve omela te planove, a postrojbe bosanskih Srba pripremljene za Operaciju Vaganj – koje su se naposljetku pokazale znatno inferiornima Hrvatskoj vojsci – nisu uspjele zaustaviti ni napredovanje hrvatsko-bosanskih snaga na području BiH u kasnijoj Operaciji Maestral. Topništvo bosanskih Srba je raketiralo više hrvatskih gradova – od Županje do Dubrovnika.
 
Vojne snage Srpske Vojske Krajine su do kraja Operacije Oluja također odstupile na obližnje područje BiH pod srpskom kontrolom, a 5.000 vojnika iz sastava opkoljenog 21. kordunskog korpusa SVK pod zapovjedništvom pukovnika Čede Bulata položio je oružje pred HV.
 
Neposredno nakon “Oluje” nastavljaju snage HV u suradnji s HVO i Armijom BiH napadne akcije protiv snaga bosanskih Srba u BiH (Operacija Maestral i potom Operacija Južni potez) i dolaze nadomak Banje Luke, te u situaciji kada prijeti potpuni poraz srpskih projekata zapadno od Drine biva, uz međunarodno posredovanje, sklopljeno trajnije primirje. Potom, u studenome 1995. godine, rat dobiva epilog u Daytonskom sporazumu koji uspostavlja trajniji mir.
 
Odmah po početku Operacije Oluja vodstvo RSK je, prema Odluci Predsjednika RSK Milana Martića br. 2-3113-1/96 od 4. kolovoza 1995. god., provelo “plansku evakuaciju sveg za borbu nesposobnog stanovništva”, u skladu s ranije izrađenim i uvježbavanim planovima. Povratak evakuiranih civila i pripadnika vojnih snaga bio je vrlo postupan, a mnogi se nisu ni vratili u Hrvatsku. Vodstvo Republike Srbije do danas ponavlja naraciju o protjeranom stanovništvu RSK – posve zanemarujući okolnost da su vlasti te paradržave same organizirale, uvježbale i provele evakuaciju; također se zanemaruje okolnost da su se etnički Srbi kasnijih godina mogli vratiti na to područje, što je mnogo tisuća njih i iskoristilo.
Displaying 35 komentara
Have Your Say
 1. Edvard Kardelj napisao:

  Pa ljudi što vam je, pa neka se okupe, Šid je blizu u traktore na vagu pa na vašar i podijeliti čoklad!

 2. Željko Horvat napisao:

  Smradovi četnički!

 3. Josip Colic Josip Colic napisao:

  Jebem i njih i sve njihove opcine za mene oni ne postoje g cetuska stoka

 4. Darko Zulfić Darko Zulfić napisao:

  Porud mu i preporod ….. sve

 5. Alen Cirjak Alen Cirjak napisao:

  Sve dok budeš birao što biraš

 6. Zarko Antic Zarko Antic napisao:

  Dali to one koje su gazili njihovi tenkovi u bjezaniji za vrijeme Oluje.

 7. Marin Perković Marin Perković napisao:

  Dokle god treba većinu HDZ mi moramo mucat i trpit srannja od pupavca

 8. Grga Tunjic Grga Tunjic napisao:

  To su krvnici i zlikovci, gademi se…… fuuuj.

 9. Dragan Nevistic Dragan Nevistic napisao:

  Steta sto i ti nisi medju njima

 10. Keko Frankić Keko Frankić napisao:

  Ovo nigdje na svjetu nema

 11. Željko Lacko Željko Lacko napisao:

  Zasto ne u kninu

 12. Milenko Đikić Milenko Đikić napisao:

  Pa što čekate izaberite novu vladu s kojom će te moć mijenjat ustav

 13. Davor Šešo Davor Šešo napisao:

  Identifiicirati,evidentirati i proslijediti preko grane sa uzimanjem putovnice

 14. Dernekovali ste i devedesete, samo naprijed Milorade, slab ti bio mentor Rašković,.

 15. Tihomir Miota Tihomir Miota napisao:

  Pupavac 5.08 u Knin jer prima kune a ne dinare.A u Vukovar će kada i svi,a ne lupetati uvijek kontra i uvijek protiv Hrvatske.Uz takvo njegovo četničko ponašanje nikada mira u Vukovaru.Znam da mu je žao što nas sve nisu potukli ali tako je,kako je.Već je pretjerao!

 16. Ivan Budimir Ivan Budimir napisao:

  Jedite govna debili

 17. Ivica Rebrović Ivica Rebrović napisao:

  Zabraniti fašističko okupljanje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Rajko Rale Ale Rajko Rale Ale napisao:

  Nije Oluja bila u Vukovaru. Budaletino!

 19. Toni Strunje Toni Strunje napisao:

  Ovo je prišlo sve razumne mjere,pa se čude kako hdz propada sa pupavcem.

 20. Miro Grabarić Miro Grabarić napisao:

  Čemu li se ovi smiju ??

 21. Ivan Soče Ivan Soče napisao:

  Sve dok nema zakona u RH

 22. Mirko Mihalinac Mirko Mihalinac napisao:

  Predsjednici udruga zurno izvjestiti branitelje glede uvelicavanja svecanosti!!!

 23. Ivan Franjic Ivan Franjic napisao:

  Treba ih dočekati u zasjedi, kao štosu oni radili. Pa im vratiti milo za drago.

 24. Ivan Bilicic Ivan Bilicic napisao:

  Pa u pravu je Pupovac nemojte mu zamjeriti ali ubojica se UVJEK vraća na mjesto zločina ako je u mogućnosti zato

 25. Zare Gusar Zare Gusar napisao:

  Nažalost izgleda da će mo ga tolerirat dokle drži većinu plenkijevoj vladi. Za dobrobit Hrvatske bilo bi najbolje kad bi bili izbori i da više ne čujemo za pupija i plenkija

 26. Mateo Zubčić Mateo Zubčić napisao:

  Padok njegovi na vlasti e kad odu dabogda vise nikad nusli u sabor ne samo sabor nego ni opcini nedobili posa

 27. Treba im zabraniti ulazak i prolaz preko HR…

Leave a comment

Read previous post:
DOBRE VIJESTI: Dvojica ozlijeđenih vojnika u Afganistanu uspješno se oporavljaju

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu dobrog su zdravstvenog stanja i uspješno...

Close