Dobila deset godina: Do kraja života neće smjeti voziti auto!

Ekspresno je završeno suđenje Ivani Teni Gotovac Soldić (39): bivša HAC-ovka dobila je deset godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula 19-godišnja Marija Ćorić. Kako je vozačica Audija A3 priznala krivnju, osuđujuća odluka splitskog Županijskog suda je očekivana, bilo je samo pitanje visine kazne. A dobila je gotovo maksimalnu kaznu zbog tog nedjela, “zahvaljujući” brojnim otegotnim okolnostima koje je nabrojao sudac Dinko Mešin. Oslobođena je pak po drugoj točki optužnice, onoj za nepružanje pomoći unesrećenoj osobi. Također joj je određena sigurnosna mjera “zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno” te je produljen pritvor.

Prije izricanja sankcije, sudac Mešin je ponovno pročitao optužnicu sa svim mučnim detaljima i ozljedama koje je zadobila nesretna djevojka, koja je 20-ak dana ranije stigla u Split iz Čapljine te upisala Građevinski fakultet.

– Upravljajući Audijem 23. listopada 2018. godine oko 21,20 sati u Poljičkoj ulici u Splitu prema središtu grada, za vrijeme dok joj je bila izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije, pod utjecajem alkohola s količinom od najmanje 1,01 gram po kilogramu alkohola u krvi, nije se zaustavila na križanju i propustila pješake već je nastavila voziti brzinom od oko 70 km/h iako je za njen smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo na semaforu, svjesna da takvom vožnjom može izazvati prometnu nesreću pa je takvom vožnjom na pješačkom prijelazu udarila pješakinju Mariju Ćorić. Pješakinja je odbačena izvan ruba kolnika na travnatu površinu, zadobivši višestruke ozljede ruku, nogu, prijelome, razderotinu trbuha s ispadanjem trbušnih organa, razdorom desnog režnja jetre, unutarnja krvarenja glave, koja je osobito teška ozljeda uslijed koje je na mjestu nesreće preminula.

Dok je sudac Mešin obrazlagao odluku sudskog vijeća o kazni, Ivana Tena Gotovac Soldić je bila gotovo nepokretna, skamenjena. Nije izustila niti slovca, nije pustila suzu, iako su joj na izlasku iz sudnice morali pomoći pravosudni policajci jer se nije činila sigurna na nogama.

– Olakotne okolnosti su priznanje, kaznena neosuđivanost te činjenica da je majka maloljetnog djeteta. Međutim, otegotne okolnosti poput nekoliko prekršajnih presuda – čak četiri zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, jedna za vožnju dok je dozvola bila oduzeta – zatim okolnosti nesreće kada se nije zaustavila već je nastavila dalje voziti, kao i ponašanje nakon nesreće gdje pokušava nagovoriti bivšeg supruga da joj da alibi, ukazuju da je bila svjesna učinjenog. Otegotna je i činjenica da ste imali zabranu upravljanja automobilom u vrijeme nesreće. Mogli ste se barem zaustaviti, stati nakon udarca, iako niste mogli puno napraviti za pješakinju. Zato smatramo da je ova sankcija zatvora primjerena. Također, kako ovo nije izolirani slučaj da vozite pod utjecajem alkohola, bilo kakva kraća zabrana upravljanja od doživotne ne bi imala svrhu. – kazao je između ostalog u obrazloženju predsjednik sudskog vijeća.

Po drugoj točki optužnice je oslobođena optužbe, da nije pružila pomoć unesrećenoj. Kako je naglasio sudac Mešin, stav viših sudova i sudske prakse je kako je potrebno proći neko vrijeme od trenutka nesreće do smrti da bi postojalo ovo kazneno djelo. Nesretna 19-godišnja djevojka je preminula pet minuta nakon udara, što je utvrdio sudski vještak, tako ni pijana vozačica nije mogla pomoći, sve da je i stala, pa nije mogla biti proglašena krivom. Tako naime ovakve slučajeve vidi pravo, odnosno pravosuđe.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 9 komentara
Have Your Say
 1. Zar se nije HDZ i SDP prije nekoliko godina dogovorio o članovima u Ustavnom sudu RH, PAMETNOM I PREVIŠE!

 2. Toni Strunje Toni Strunje napisao:

  A CETINSKI ISTO,KAO ČAČIĆ ISTO,SVAKI ŽIVOT JEDNAKO VRIJEDI.

 3. Željko Žmirić Željko Žmirić napisao:

  a ona masivna iz vlade.udarila je dijete.da li je procesuirana ?ni vozačka joj nije bila produljena.zašto nije bila produljena?možda je morala na izvanredni liječnički?onda nije smjela voziti uopće.javnost ste okrenuli s pričom oko novog mercedesa.jebe vas mercedes.hoćemo pravdu za dijete i iste sankcije za vladajuče.

 4. Kriva je,ali ako pogledamo slučaj Čačić,onda je to pretjerano!! Ona je dobila 10 godina,a Čačić 1 godinu??? Kakvo je to pravosuđe???

 5. Što više ubiješ manje dobiješ

 6. Ivan Bilicic Ivan Bilicic napisao:

  Ha ha ha Čačić dobio god tenisa za dvoje mrtvih baš smo ravnopravni sudstvo za 5 po tome bi i ja mogao biti sudac sudiš kako ti se digne kurac

 7. A da ims sinkopu nebi dobila ni dana

 8. Al će pijana guštat sa lezbejačama 10 godina .😜

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Ubojici iz Đakova minimalno mjesec dana istražnog zatvora

Inače, dok je Andrija bježao s mjesta zločina, ispala mu je torba u kojoj su bili dokumenti pa ga je...

Close