Published On: Pon, srp 15th, 2019

DOGRADONAČELNIK VUKOVARA: Postavljanje dvojezičnih ploča na javnim mjestima je neprihvatljivo

Dužni smo reagirati na odluku i naputke Ustavnog suda vezano za ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara – kaže se u priopćenju Marijana Pavličeka, zamjenika gradonačelnika Vukovara i predsjednika Hrvatske konzervativne stranke.

Poštujući instituciju Ustavnog suda, moramo istaknuti da se novim naputcima ponovno otvara Pandorina kutija glede daljnjih odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru.

Smatramo da srpska nacionalna manjina uživa brojna prava na području grada Vukovara, od nastavnih programa na jeziku i pismu svoje nacionalne manjine, kako u predškolskom, tako i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, te niza drugih pogodnosti zahvaljujući pozitivnim zakonskim propisima, koji se već godinama primjenjuju na području Vukovara.

Međutim, svako daljnje proširenje ovih prava, posebice glede postavljanja dvojezičnih ploča na javnim mjestima, je jednostavno neprihvatljivo, jer bi isto doprinijelo daljnjim tenzijama između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu.

Članovi Ustavnog suda moraju biti svjesni činjenice, da su u Vukovaru ne tako davne 1991. g. upravo brojni pripadnici srpske nacionalne manjine otvoreno stali na stranu velikosrpske politike, te sudjelovali u oružanoj pobuni protiv hrvatske države.

Posljedice te politike su nažalost i danas vidljive u gradu Vukovaru. Postavlja li si itko od članova Ustavnog suda pitanje, što je s pravima Hrvata grada Vukovara i kada će i hoće li ista biti ikad zadovoljena?!

S toga će vijećnici Hrvatske konzervativne stranke, kao dio vladajuće većine, na sjednici gradskog vijeća u listopadu biti protiv proširenja prava pripadnika srpske nacionalne manjine, dok god se ne riješe gorući problemi hrvatskog naroda, kao što su pronalazak nestalih osoba, procesuiranje ratnih zločinaca, odšteta logorašima i niz drugih neriješenih pitanja.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Jasna Lovrić Jasna Lovrić napisao:

    Da su žitelji Vukovara i okolice srpske nacionalnosti postupili kako su trebali svih ovih proteklih godina, vjerujem da nitko ne bi bio protiv njihovih prava, pa niti ćirilice. Ali samo tražiti prava, a zauzvrat ništa ne dati, pa to je maltretiranje hrvatskog naroda, da ne kažem drugačije…

  2. Luka napisao:

    Ne ćirilici u Hrvatskoj!

  3. Ja sam da se postave gramofonske ploce sa dobrim zvukom i to ne čiričici u vukovaru gradu

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
RASKOL NEOVISNIH: Posvađali se Hasanbegović i Esih, oboje će imati svoj sabor stranke

U stranci Neovisni za Hrvatsku došlo je do velikog raskola, tako da Hasanbegović i Esih idu svaki na svoju stranu...

Close