Published On: Ned, pro. 17th, 2017

Europska desnica: ‘Bruxelles je prijetnja opstanku naših nacionalnih država’

Skupina europskih političkih stranaka krajnje desnice pozvala je na končanje Europske unije u njezinom sadašnjem obliku na konferenciji u češkoj prijestolnici Pragu u subotu.

Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu, francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu.

Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima u listopadu.

“Bruxelles je prijetnja opstanku naših nacionalnih država”, rekao je Wilders. Dodao je kako se nada da će “Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju”.

Le Pen je u međuvremenu pozdravila potvrdu da je Austrija sastavila koalicijsku vladu s desničarskom populističkom strankom.

Uoči sastanka politički analitičar Cas Mudde, sa Sveučilišta Georgia u Sjedinjenim Državama kazao je za agenciju dpa da je MENL “vrlo slabo organizirana skupina, čiji je glavni cilj izvući novce iz Europske unije”.

Skupina je jedna nešto porasla otkako je osnovana 2015., rekao je ovaj politički analitičar.

“Ona još uvijek uključuje samo podskupine radikalno desnih stranaka u Europi i u Europskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita”, kazao je.

“Praška konferencija čini se način da se udahne malo novog života ovoj grupaciji uključivanjem nove stranke, koja je bila uspješna na posljednjim izborima, češku SPD”, dodao je Mudde.

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti u Pragu nakon što su brojne skupine ljevice najavile prosvjedna okupljanja. Policija je osigurala i osobnu pratnju nizozemskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su neprijateljski orijentirani prema islamu.

mjš/h / direktno.hr

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Milan Horvat napisao:

    EU je djelo bolesnog uma . Mora se raspasti !!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Počast žrtvama pobijenima prije 26 godina u Joševici

Tijekom ranog poslijepodneva, 16. prosinca 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, selu pokraj Gline. Počast...

Close