Published On: Sri, svi. 23rd, 2018

(FOTO) ‘Sluškinje’ priznale: Od ratifikacije IK nije se smanjio broj slučajeva nasilja nad ženama

Članice Ženske mreže Hrvatske, obučene kao ‘sluškinje’, održale su u srijedu prosvjed ispred Vlade od koje su zatražile brzu i djelotvornu primjenu Istanbulske konvencije te upozorile kako su nakon njezine ratifikacije u Hrvatskom saboru ubijene tri žene.

“Ovdje smo kako bismo Vladu podsjetile na implementaciju Konvencije koja je ratificirana 13. travnja. Od tada do danas ubijene su tri žene, a sinoć se dogodio posljednji slučaj. Nastupamo ovdje kao sluškinje kako bismo podsjetile na potrebu hitne implementacije Konvencije, jer dok mi ovdje stojimo žene ginu. Unatoč zabrani pristupa neki dan smo svjedočili slučaju gdje je muškarac nožem usmrtio svoju ženu”, kazala je aktivistkinja Lana Bobić.

Dr. Markić prokomentirala je prije ratifikacije IK za Narod.hr pritisak koji se vrši na Vladu i Sabor: ”Hrvatska Vlada i Sabor su u zadnjih 6 mjeseci gotovo 100% uskladili hrvatsko zakonodavstvo sa mjerama Istanbulske konvencije za sprječavanje nasilja, zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja. To jasno pokazuje da se iza onih koje država treba štiti – žrtava nasilja – besramno skrivaju drugi interesi oni koji se zalažu za ratifikaciju: prvo – uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav, drugo -obavezno financiranje određenih udruga te treće – uvođenje proizvoljnog, međunarodnog nadzora nad Hrvatskom koji provodi GREVIO – tijelo čije članove imenuju autori Istanbulske. Sve je veći broj država koje, unatoč službenim i neslužbenim pritiscima za ratifikacijom Istanbulske iz Europske komisije – uviđaju štetnost ratifikacije. Tako su Slovačka i Bugarska nedavno odustale od ratifikacije. ”

“Analizirali smo svih 49 mjera o kojima govori Istanbulska konvencija i sve su one već u zakonima RH. Zaštita žena i djece od nasilja jest civilizacijsko postignuće i svi se oko toga slažemo. Ako sve te mjere postoje u zakonima RH, zašto bi ratificirali Istanbulsku konvenciju?”, pitala je tada dr. Markić.

Silvana Oruč Ivoš, novinarka i kolumnistica Hrvatskog slova, u razgovoru s Davorom Dijanovićem za HKV, rekla je nešto slično.

“Tzv. rodna ideologija odudara od bioloških činjenica i ljudske prirode. A u konačnici i od kršćanskog civilizacijskog kruga, kamo Hrvatska pripada. Neprihvatljive su mi odredbe kojima se rodna ideologija nameće djeci preko odgojno-obrazovnih ustanova. Samim tim, nimalo ne vjerujem u to da nema skrivenih namjera u ovom dokumentu. Jer, ako se pod svaku cijenu namjeravalo zaštititi prava žena, ako se htjelo osnažiti žene, pogotovo kada je riječ o zlostavljanim ženama, čemu u nju ubacivati pseudoznanstvene teorije u koje spada i rodna ideologija?! Uostalom, Hrvatska i sada, kada je riječ o zaštiti od nasilja, u svoje zakonodavstvo ima ugrađenu većinu zakona i odredbi koje propisuje ta famozna Istanbulska konvencija. I nasilje se opet događa. U zemljama koje su ratificirale ovaj dokument nije se smanjio broj slučajeva nasilja nad ženama”, istaknula je Oruč Ivoš također prije ratifikacije IK.

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
MHB: Priopćenje o ukopu umrlog hrvatskog branitelja bez vojnih počasti

Ministarstvo hrvatskih branitelja upoznato je sa slučajem ukopa umrlog hrvatskog branitelja s prebivalištem u Udbini, korisnika prava iz sustava socijalne...

Close