Published On: Ned, velj. 10th, 2019

Generali Ivan Tolj i Ivan Kapular dali ostavke u Hrvatskom generalskom zboru!

Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja, pišu u priopćenju general-bojnik Ivan Tolj i general-bojnik Ivan Kapular.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao utemeljitelji Hrvatskog generalskog zbora nismo mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja naše udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.

Umjesto da uz tu, hvale vrijednu aktivnost, budemo, prije svega, djelatni glasnogovornici hrvatskog naroda kojeg zahvaća sve više rezignacija i malodušje, kritičari svega onoga negativnog što razara sadašnjost i sprječava budućnost, Hrvatski generalski zbor sudionik je šutnje, kronična nedjelovanja prikrivena ispraznim frazama. Tek takvim djelovanjem, odavanja počasti, upaljene svijeće i vijenci imaju smisla. Na djelotvornost obvezuju nas naši pali vojnici i suborci bez čije žrtve ne bi bilo hrvatske slobode!

Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja. Najnoviji primjer takva postupanja je dodjela priznanja vremešnom ministru (94 god.) bivše SFRJ, »zaslužnom» da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja, a da i ne spominjemo njegovo «slavno» djelovanje u poraću 1945., u Zadru i njegovoj okolici. Je li moguće da o svemu tome hrvatski generali (ratni generali!) šute? U ratu nas je resila hrabrost, a u izborenom miru ( je li i to moguće!?) neopravdano jalovo taktiziranje i oprez, malodušje i kukavičluk!

Smatramo da je dužnost i obveza Hrvatskoga generalskog zbora da reagira na poteze kojima se promoviraju osobe i djelovanje, koje je u suprotnosti s našim pravednim, državotvornim, i obrambenim Domovinskim ratom, kao i s cjelokupnim vrijednosnim sustavom hrvatskog naroda i države. Osim toga poglavita zadaća HGZ-a trebala bi biti beskompromisno davanje potpore svima onima u našemu društvu koji se zalažu za te, u krvi naših branitelja, stečene vrijednosti. Da se zalažu za posvemašnji boljitak Domovine i naroda, na temelju poštena i plaćena rada, te za dostojanstven život obitelji i pojedinaca u pravnoj i pravednoj državi.

Pojedince i pojedine organizacijske, gospodarske i financijske strukture RH , od rata do danas smatramo glavnim krivcima demografskog kolapsa i nezapamćenog egzodusa hrvatskog naroda u potrazi za boljim životom.

Ustaljeno nereagiranje Hrvatskog generalskog zbora na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, doveli su do toga da više ne želimo sudjelovati u takvome radu ove udruge.

Nećemo biti sudionici u šutnji, u vremenima kada bismo trebali govoriti i biti djelatni promicatelji i branitelji vrijednosti na kojima počiva hrvatski narod i njegova država.

Ovom ostavkom pokazujemo našu obvezu i spremnost za uključivanjem u sve aktivnosti koje će doprinositi obnovi vrijednosnog sustava, povratku hrvatskih ljudi iz inozemstva, njihovu zapošljavanju i izlasku iz očite i teške krize u koju smo upali zbog ”grijeha struktura”, kako je to svojedobno i točno rekao kardinal Josip Bozanić, zbog niza pogrešaka, krivog činjenja ili još gore – nečinjenja, kao da se sve to loše događa negdje daleko, a dotle svakodnevno autobusi, vlakovi i zrakoplovi odnose hrvatske ljude, našu mladost negdje u tuđine i doista daleko od svega onoga za što smo se kroz povijest, sve do Domovinskoga rata borili i izborili: za slobodnu i, konačno, međunarodno priznatu Državu!

General bojnik Ivan Tolj

General bojnik Ivan Kapular

U Zagrebu, na Stepinčevo, dne 10. veljače 2019.

Displaying 14 komentara
Have Your Say
 1. Bozica Alandzak Bozica Alandzak napisao:

  A sto ćete vi kao narod i glasači čekati da neko drugi uradi nešto za vas morate svi izaći na ulice i glasate potpuno druge ljude pa da imaju šanse da dokažu o čemu pričaju za ove vam je sve jasno ?

 2. Miro Rukonić Miro Rukonić napisao:

  Pitajte narod i radnike Uljanika i Treceg maja koliko ih je briga za te generale koji su napustili zbor ili za one koji su i dalje u njemu

 3. Mato Bosnjak Mato Bosnjak napisao:

  Bravo, iskreno i posteno

 4. Grga Vujić Grga Vujić napisao:

  Mislim da je to pogrešno… Trebali su ostati svi i dignuti glas protiv određenih generala.. Posebno protiv Miljavca.. Da su svojim sugestijama javno bili protiv ovakve politike… Više bi napravili… Ovakvo su samo prepustili vođenje udbaši a i jugo oficirima..

 5. Milo Oršolić Milo Oršolić napisao:

  Dugoste bili marionete

 6. Jelica Abramovic Jelica Abramovic napisao:

  Treba li su i davno i svi pošteni branitelji neka se maknu od ovoga zla sto se naziva vlada .

 7. Luka Zec Luka Zec napisao:

  Bravo Generali.

 8. Petar Bajac Petar Bajac napisao:

  Konačno da netko i od generala digne glasa

 9. Ema Mislinic Ema Mislinic napisao:

  Bravo stoje uz svoj narod

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – JOSIP NADAŠDI

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!     Tišina

Close