Glavašu i njegovim suradnicima sudit će se u istom postupku

Nova zavrzlama u slučaju Glavaš nakon što je Vrhovni sud ukinuo odluku o razdvajanju postupka.

Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima, optuženima za ratne zločine u slučajevima Selotejp i Garaža, ipak će se suditi u jednom postupku. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je prihvatio DORH-ov Zahtjev za zaštitu zakonitosti (ZZZ). Prihvaćanjem ZZZ-a, Vrhovni sud ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je 5. ožujka 2018. razdvojilo postupak za Glavaša od suđenja njegovim suoptuženicima Ivici Krnjaku, Gordani Getoš, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću.

Kada će jedinstveno suđenje Glavašu i ostalima početi, za sada nije poznato, a istodobno dok se ovaj slučaj pretvara u pravu pravosudnu sapunicu Glavaš je u ulozi saborskog zastupnika koji svojim glasom podržava Vladu Andreja Plenkovića.

Glavaš i ostali bili su pravomoćno osuđeni zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog u Osijeku početkom 90-ih, no tu je odluku u siječnju 2015. ukinuo Ustavni sud. U tom trenutku Glavaš je bio na izdržavanju kazne u BiH, a slijedom te odluke pušten je na slobodu. Nakon toga je Vrhovni sud cijelu priču vratio zagrebačkom Županijskom sudu koji je dobio zadatak da provede novo suđenje protiv Glavaša i ostalih.

U međuvremenu se i DORH prilagođavao odluci Ustavnog suda, pa je 22. ožujka 2017. izmijenio činjenični i pravni opis optužnice, precizirajući da se Glavaš tereti za djela koja su počinjena prije i poslije 8. listopada 1991., dok se njegovi suoptuženici terete za djela počinjena nakon 8. listopada 1991. Taj je datum bitan, jer se prema praksi Vrhovnog i Ustavnog suda smatra da prije 8. listopada 1991. Hrvatska nije bila u međunarodnom sukobu, a nakon toga je u međunarodnom sukobu.

Nakon izmjene optužnice nastavljeno je suđenje Glavašu i ostalima, no nakon tri rasprave sutkinja Tanja Pavelin spis je poslala izvanraspravnom vijeću pod presjedanjem Ivana Turudića, kako bi razdvojio spis u odnosu na Glavaša. Vijeće je postupak razdvojilo, smatrajući da se treba omogućiti da se Glavašu presudi u razumnom roku, s obzirom na izmjene optužnice. No Vrhovni sud smatra da potrebe za razdvajanjem nije bilo jer se i na prvom suđenju vodio jedinstven postupak. Smatra i da je razdvajanje suprotno ZKP-u jer je riječ o istim svjedocima i dokazima te je nesvrhovito iste svjedoke pozivati na sud dvaput.

Displaying 4 komentara
Have Your Say
  1. Anto Batkovic Anto Batkovic napisao:

    Naravno samo hrvate ali kakose ponaza u saboru i treba sadje posto izdajnik

  2. Zasto Sudit Glavasu koji je Branija Hrvatsku, Sudimo nasim Braniteljima. Mercep trune u Zatvoru, Presjednica Pomiluje one koji ne Zasluzuju a stvarne Domoljube neka Trunu. Mesic koji je Opljacka Miljone Dolara od Diaspore koja je dala da se kupi Oruzje za Obranu a on pod Navodnike Izgubija kad je Hrvatska Krvarila Dorh za to nema Sluha a za Branitelje Ima.

  3. Gordana Marsic Gordana Marsic napisao:

    Jeba vas sud i sudstvo. Pa je li bio u zatvoru? Sto odma niste sudili za sve

  4. sada na doživotnu…od silnog ulizivanja HDZ…👌☺️

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Našli ste se u blokadi? Evo što možete učiniti da se izvučete

Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku...

Close