Published On: Ned, velj 19th, 2017

Hasan i Bruna glasovali protiv novog ravnatelja HRT-a: “Ovo je bilo neozbiljno!”

Zlatko Hasanbegović demonstrativno je u petak, zajedno s kolegicom iz Kluba zastupnika HDZ-a Brunom Esih, odbio sudjelovati u glasovanju o glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, iskazujući tako nezadovoljstvo načinom na koji je Bačić izabran. Njih su dvoje u sabornici sjedili na svojim mjestima, ali se nisu uključili u elektronsko glasovanje.

Hasanbegović, inače član predsjedništva HDZ-a, tvrdi da je, poput velike većine ostalih zastupnika te stranke, tek u petak ujutro doznao da se HDZ u opredijelio za Bačića, koji dotad nije bio u kombinaciji za glavnog ravnatelja.

– Saznao sam to kad i svi hrvatski građani. Onda su nam u 14 sati, pola sata prije glasovanja u Saboru, na Klubu zastupnika HDZ-a i službeno rekli da je Bačić naš kandidat. Izrazio sam tada nezadovoljstvo načinom odabira. Nitko nam nije objasnio zašto sada odjednom Bačić, zašto njega trebamo podržati. Jednako tako, prije tri mjeseca nitko nam nije rekao zašto Blagu Markotu moramo imenovati za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja, a u petak nam nije rečeno zbog čega on više ne valja.

Nije tu, dakle, riječ o tome da ja imam nešto protiv Bačića ili da bih htio da ravnatelj bude Balgo Markota ili netko treći. Nisu mi važna imena nego me smeta taj obrazac prema kojem se hrvatska politika vodi već 25 godina. Netko će reći što se ja tu bunim budući da se oduvijek tako radilo, ali jednostavno ne želim u tome sudjelovati. Sve je to neozbiljno – ispričao je Hasanbegović za Novi list.

Napominje da nije mogao biti suzdržan, jer bi tako ispalo da je postupio kao SDP, a ističe da je “znakovito što je HNS glasovao za Bačića”.

– Odlučio sam da neću glasovati. Nisam se u Saboru našao slučajno i ne želim se pretvoriti u zastupnika koji će godinama tamo biti, dizati ruku i ništa ne pitati. To neću biti, poručuje Hasanbegović.

U petak poslijepodne, po završetku saborske sjednice, iz prostorije Kluba zastupnika HDZ-a u vrlo kratkom su razmaku izašli prvo Bruna Esih, potom Hasanbegović i na kraju Branko Bačić, predsjednik Kluba. Činilo se da je Bačić promptno reagirao na kršenje stranačke stege i da je ovo dvoje odmah pozvao na »ribanje«. Međutim, Hasanbegović kaže da se to nije dogodilo i da ga još nitko iz vodstva HDZ-a nije zvao zbog bojkotiranja glasovanja.

Ovo je drugi slučaj kršenje stranačke stege u Klubu zastupnika HDZ-a u novom sazivu Sabora. Krajem studenog, više je njihovih zastupnika, također i Hasanbegović, odbilo glasovati za skidanje imuniteta Stevi Culeju. Tada je premijer Andrej Plenković dojurio u Sabor kako bi smirio situaciju, a dio pobunjenih zastupnika istu je večer bio pozvan u njegov ured u zgradi Vlade gdje ih je on upozorio da se takvo što više ne smije ponoviti.

Inače, Hasanbegović smatra da bi za HRT najbolje rješenje bilo da im je za glavnog ravnatelja došao netko sa strane.

– Na HRT-u postoje klanovi, oni se izmijenjuju u upravljanju, ali čak ni ta savezništva nisu čvrsta nego se mijenjaju. Mislim da zato osoba iz tog miljea uopće ne može provesti potrebne reforme HRT-a. Mora to biti netko izvana i s političkom snagom da napravi što je nužno. HRT je hrvatsko društvo u malom, svi problemi koje imamo tamo su prisutni, zaključuje bivši ministar kulture.

Autor: MP

Displaying 2 komentara
Have Your Say
  1. Jedan ode…drugi dodje. Nedaju se oni. A nema ih tko sterati.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
DIREKTOR PODRAVKE NAPAO TEDESKIJA: “Dok smo mi ratovali on je na žvakaćim gumama zgrtao bogatstvo”

DIREKTOR Podravke Zvonimir Mršić kaže da se ne opterećuje pričama jer ponosan je na učinjeno u pet godina s obzirom...

Close