Published On: Pon, kol. 27th, 2018

Hrast: Kakve Budimir Lončar ima veze s turizmom?

“Ovdje se radi o čudnovatom trošenju novca građana Šibenika”, rekao je u uvodu na konferenciji za medije saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, govoreći o nekadašnjem ministru vanjskih poslova SFRJ Budimiru Lončaru.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti, bez izmjena:

“U Šibeniku se od 23. kolovoza do 26. kolovoza održao festival Changer koji u svojoj najavi govori o okupljanju nositelja tehnoloških, umjetničkih i komunikacijskih promjena, a svojim posjetiteljima otvara široka područja edukacije, motivacije, kreativnog razvoja, poslovnog networkinga i dobre zabave. Organizatori festivala su tvrtka Fakat i Visoko učilište Algebra.

Turistička ponuda svih gradova za vrijeme turističke sezone dodatno se obogaćuje festivalima što je poželjno i dobro. Međutim, ne smijemo zaboraviti da lokalna samouprava, u ovom slučaju Grad Šibenik, plaća ovakve sadržaje javnim novcem, odnosno novcem svojih građana.

Među nekoliko predavanja održanih u okviru festivala Changer bilo je i predavanje Tehnologija politike, predavača Budimira Lončara! Čovjeka koji je obnašao najviše funkcije u tijelima totalitarne komunističke vlasti i službama sigurnosti, čovjeka koji se bavio praćenjem ‘neprijateljske djelatnosti u inozemstvu’, a bio je i jedan od najžešćih protivnika osamostaljenja hrvatske države.

U najavi je predstavljen kao doajen svjetske politike, a s njim se razgovaralo o političkim i geopolitičkim promjenama u današnjem svijetu, o tome kako će izgledati budućnost, o pitanju neoliberalnog kapitalizma. Moderator ga, naravno, nije pitao da Šibenčanima nešto ispriča o svojoj ulozi 90-ih, pa ni o svom bogatom političkom iskustvu u komunističkoj Jugoslaviji. Po kojem ključu i iz kojeg razloga je organizator festivala za jednog od predavača pozvao Budimira Lončara? Kakve Budimir Lončar veze ima s turizmom? Koliko je turista posjetilo Šibenik da bi slušalo i gledalo Budimira Lončara?

Neprihvatljivo je da se na ovakav način troši proračunski novac i da se pod krinkom turističkog festivala plasiraju sadržaji i ljudi koji su u svom životu radili sve da se promjene ne dogode, pa je njihovo sudjelovanje na festivalu pod imenom Changer čiji naziv sugerira promjene smiješno i neprihvatljivo.

U najmanju ruku je neobično što se organizatorima festivala Changer platilo da na nekoliko lokacija u gradu prodaju piće dok šibenski ugostitelji plaćaju za korištenje javnih gradskih površina. Također je nejasno zašto je Festivalu plaćena organizacija koncerta na tvrđavi sv. Mihovila, dok drugi moraju platiti za njezino korištenje. Zašto se naplaćuju karte za koncert ako je Grad već platio za organizaciju koncerta?

Javnost treba znati za što je konkretno Grad Šibenik platio 300.000,00 kn

Na kraju, zašto nema novca za besplatne udžbenike za šibenske školarce, a ima za sadržaje poput predavanja Budimira Lončara?”, stoji u priopćenju Hrasta.

ri/Direktno

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Read previous post:
Poziv na predstavljanje knjige “Thompson – Pjesmom za Hrvatsku”

U srijedu, 29. kolovoza 2018., s početkom u 19.30 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu na Pazaru (Hrvojeva 2)...

Close