Published On: Čet, srp 18th, 2019

Hrvatska dobiva novi vojni aerodrom ” Hrvatski branitelji Istre”

Na nekadašnjem vojnom aerodromu kraj Valture već neko se vrijeme mogu vidjeti vojni kamioni i osobe u vojnim uniformama koje rade na uređenju objekta i njegovog okoliša. Plan je da se za dva mjeseca radovi dovrše i da se otvori nova vojarna “Hrvatski branitelji Istre“. Svečano otvaranje predviđeno je u listopadu ove godine.

Povratak Hrvatske vojske u Pulu dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske, čiji je glavni cilj povećanje sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, ali i povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, kao i promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Također, rezultat je to nastojanja MORH-a da se nekadašnjim vojnim nekretninama, koje su trenutačno nefunkcionalne i propadaju, vrati prvotna namjena. Slijedom navedenog, pripadnici Hrvatske vojske su još u veljači započeli s intenzivnim čišćenjem prostora vojarne, kažu iz MORH-a.

U vojarni je predviđen razmještaj Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje bi se izmjestilo s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, zatim razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, odnosno za vojne dronove, Središnjice za obavještajno djelovanje, koje bi ujedno bilo i najbrojnije s oko stotinu djelatnih vojnih osoba.

Iz MORH-a napominju kako se ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave razvija značajna sposobnost Hrvatske vojske, a time se otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s područja Istarske županije.

Kad je ova vojarna prije bila u funkciji, imala je smještajne kapacitete za oko 750 djelatnika, sa 480 spavaonica i 270 ureda.

O sudbini ovog bivšeg vojnog aerodroma već se dugo raspravlja. Vojska se lokacije koja se prostire na 25 hektara odrekla 2012. godine, proglasivši je neperspektivnom za oružane snage. Ali novi ministar obrane Damir Krstičević najavio je da se bivši vojni aerodrom kraj Pule mora ponovno staviti u funkciju vojske, čemu su se istarske vlasti usprotivile. Pronađen je kompromis pa je Vlada na sjednici u Puli u rujnu prošle godine velik dio kompleksa odlučila darovati Općini Ližnjan, na čijem području se aerodrom nalazi, dok je manji dio ostao Hrvatskoj vojsci.

U dijelu koji je pripao Općini najavljuju se razni projekti koji bi trebali biti u funkciji gospodarstva i razvoja, ali do sada ništa još nije konkretizirano, piše Glas Istre.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 13 komentara
Have Your Say
 1. Jarko napisao:

  “Veći dio drž.imovine darovano općini u cilju razvoja gosodarstva,ali do sada nije po tom pitanju ništa učinjeno”…?! Dajte Jakovčiću,on zna kako s tim.

 2. Vojne odore a ne uniforme🤔

 3. Marinko Zugo Marinko Zugo napisao:

  Hvala dragom Bogu i onda vratit vojsku u Rijeku

 4. Antun Kugli Antun Kugli napisao:

  Što će im aerodrom kad nemamo aviona a dok ih nabavimo zastarit će oprema.

 5. Petar Bjelčić Petar Bjelčić napisao:

  Hrvatska bi nabavljala i frižidere da je na sjevernom polu.

 6. Josip Peić Josip Peić napisao:

  Ima samo da trose ids gorivo

 7. Željko Žmirić Željko Žmirić napisao:

  samo fale avioni.ne možeš sve imati.

 8. Diana Juresic Diana Juresic napisao:

  Pa i vrijemeje;a štose tako dugo čekalo?IVO.👍

 9. Sta ce im serodrom kad nemaju avione

 10. Jasna Lovrić Jasna Lovrić napisao:

  Jeste pitali Miletica i IDS da li oni to dozvole??!!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
KOLINDA GUBI IZBORE! Stiže bomba koju Pantovčak ne smije ignorirati: Je li moguće da joj se ovo događa?

Mogla bi izgubiti izbore, teza je to koja je zavladala Uredom predsjednice, ali i teza koja uljeva strah u kosti...

Close