Published On: Čet, srp. 11th, 2019

HRVATSKA JE U JEKU VELIKOSRPSKE AGRESIJE, ZA VRIJEME “DIKTATORA” TUĐMANA PRVI I JEDINI PUT IMALA VLADU DEMOKRATSKOG JEDINSTVA

U najtežem razdoblju novije hrvatske povijesti, Republika Hrvatska je imala vladu demokratskog jedinstva (u razdoblju od 17. srpnja 1991. do 12. kolovoza 1992. godine); dakle, u jeku velikosrpske agresije, kad je bio u pitanju biološki opstanak samoga naroda. Bila je to treća vlada po redu u kojoj su osim vladajućeg HDZ-a sudjelovale sve oporbene parlamentarne stranke, ali i ugledni pojedinci nestranačke orijentacije. Sporazum je potpisalo 8 stranaka (HDZ, SDP, HDS, HKDS, HNS, HSLS, HSS, SSH) a glavni ciljevi Vlade bili su osigurati obranu zemlje, zaštititi stanovništvo na agresijom ugroženim područjima, skrbiti za prognanike i izbjegle i izboriti se za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Uz sve nepovoljne okolnosti Hrvatska se uspjela obraniti i izboriti za međunarodni nadzor na okupiranim područjima, uslijedilo je međunarodno priznanje (15. siječnja 1992.) od 15 zemalja tadašnje EZ i još nekih država i 22. svibnja 1992. godine je primljena u punopravno članstvo UN-a. U Hrvatskoj u vrijeme rata nitko nije bio gladan – osim u područjima koja su bila u okruženju agresorskih snaga i odsječena od ostatka zemlje – mada je na vrhuncu izbjegličke krize (tijekom 1992/93.) bilo oko milijun prognanika i izbjeglica – preko 700.000 s područja Hrvatske a ostatak iz BiH i s drugih prostora bivše SFRJ.

 

Najširi mogući društveni i politički konsenzus oko najvažnijih, vitalnih pitanja bio je tada pitanje opstanka Hrvatske i on je postignut zahvaljujući konceptu pomirbe kojega je zagovarao i nastojao ostvariti prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je jako dobro znao da bi bez stabilnosti unutar države i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske borba za samostalnost bila bitno otežana, pa u konačnici i neizvjesna. Danas se s nostalgijom sjećamo tog jedinstva i solidarnosti i ogromnog, nemjerljivog doprinosa što su ga pored građana Hrvatske u obrani i uspostavi samostalne države dali Hrvati iz BiH i iseljeništva.

S odmakom od 28 godina, danas možemo konstatirati da je to bila jedino moguća i jedina ispravna politika.

 

Hrvatska je tada imala polupredsjednički sustav, što je s obzirom na situaciju u kojoj se nalazila bilo sasvim primjereno i opravdano, iz niza razloga – a prije svega zbog potrebe promptnog donošenja vrlo važnih, životnih odluka i funkcioniranja vojske, policije, državnih institucija i sustava u cjelini. Bilo kakav parlamentarizam u tim bi uvjetima bio poguban. Naravno, bilo je i onih koji su dr. Tuđmana zbog toga nazivali “diktatorom”, javno vrijeđali i izrugivali putem medija (u isto vrijeme tvrdeći kako u Hrvatskoj “nema medijskih sloboda”), ali to je bila klika koju je nešto kasnije sam predsjednik dobro definirao nazivajući ih “crnim, zelenim i žutim vragovima”. Njima nije nikad trebala samostalna Hrvatska niti su je željeli.

 

Dakle, u krajnje nepovoljnim okolnostima, mudrom i promišljenom politikom i sjajnom diplomatskom strategijom, Hrvatska je za kratko vrijeme prešla put od “neželjenog čeda” u međunarodnoj zajednici do priznate države i članice UN-a, uspjela se obraniti – i osloboditi svoja područja i što je najvažnije, unatoč velikim žrtvama sačuvati stanovništvo od još veće pogibelji. I sve je to postignuto u vrijeme dr. Tuđmana i vladavine tada najveće stranke HDZ-a.

To što su mnogi njegov koncept nacionalne pomirbe zlorabili kako bi rastakali temeljne vrijednosti ove države i nametnuli svoju matricu “slobode” i “demokracije” je druga priča i ovaj fenomen traži posebnu analizu.

U našoj povjesnici ostaje zapisano da je tih ratnih godina 1991/92. Hrvatska prvi i jedini put imala vladu demokratskog (nacionalnog) jedinstva, uz vrlo široki politički konsenzus oko temeljnih pitanja i bezuvjetnu potporu goleme većine hrvatskoga naroda i građana i dijaspore.

Prije nepune dvije godine, na predstavljanju knjige Franje Gregurića Vlada demokratskog jedinstva, dr. Davorin Rudolf, znanstvenik i političar, redoviti član HAZU i član  Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (World Academy of Art and Science), sveučilišni profesor međunarodnoga javnog prava u miru i doktor pravnih znanosti, prvi ministar pomorstva u Vladi Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova (bio ministar u tri prve hrvatske vlade), veleposlanik Republike Hrvatske u više zemalja i vršitelj mnogih drugih državnih dužnosti rekao je kako je  “Vlada demokratskog jedinstva tada održala Hrvatsku ‘na nogama’ – postigla je da se Hrvatska naoruža, zbrinula ogroman broj izbjeglica i zemlju opskrbila dovoljnim brojem namirnica. to je, smatra, bila prva i jedina prava koalicijska vlada u hrvatskoj novijoj povijesti koja je u svom sastavu imala četiri akademika i 14 sveučilišnih profesora te više gospodarstvenika.

 

‘To je bila hrabra i pametna vlada i apsolutno odana RH’.”

 

(Vidi: https://www.tportal.hr/kultura/clanak/predstavljena-knjiga-vlada-demokratskog-jedinstva-franje-gregurica-foto-20171110/print; stranica posjećena 8.7.2019.)

Što god tko mislio o pojedinim političarima iz tog vremena, činjenice govore kako su tada ostvareni temeljni ciljevi obrane, stvaranja, oslobađanja države i njezinog međunarodnog pozicioniranja i to se ne može opovrgnuti.

 

Trebamo li se danas upitati:

 

-Zašto ni po jednom pitanju nije moguć nacionalni konsenzus?

 

-Zašto smo u tolikoj mjeri podijeljeni i posvađani kao nikad prije?

 

-Zašto imamo ovako loš sastav Sabora (u svakom pogledu – od intelektualne potkapacitiranosti do manipulativnog ponašanja zastupnika i njihove nekompetencije)?

 

-Što nam je donio naš parlamentarni sustav ovakav kakav jeste i izborni zakon ovakav kakav jeste?

Kad budemo u stanju hladne glave i trezveno odgovoriti na ova pitanja, onda će nam se ponuditi i odgovori kako dalje. I prestat ćemo praviti bauka od polupredsjedničkog sustava koji je dobar za jednu Francusku, ali za nas ne.

Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 12 komentara
Have Your Say
 1. Šeki napisao:

  Poštovani čitatelji,
  dogodila se jedna tehnička pogreška prilikom postavljanja naslova članka, Naime, u postavkama, tj. kod pospremanja članka u arhivu, gube se navodnici jer ih office ne prihvaćaju pa je takav naslov postavljen na stranicu. Nikakve nakane nije bilo obezvrijediti dr. Franju Tuđmana što se vidi iz samog članka. Isprika svima, zbog tehničke pogreške, a i ljudskog faktora, jer kolumnista nije imao niti želio negativni kontekst o dr. Tuđmanu.
  Isprika u ime uredništva PDN-a

 2. Zlatko Pinter napisao:

  NE RAZUMIJEM ČEMU UVREDE NA RAČUN PORTALA KAD JE OČITO DA JE PROPUST U NASLOVU ZBOG RIJEČI DIKTATOR KOJA NIJE POD NAVODNICIMA. IZ TEKSTA JE VIDLJIVO DA NEMA NI TRAGA NEGATIVNOM STAVU PREMA PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU I TKO GOD PROČITA ČLANAK TO JE JASNO.

 3. Zlatko Pinter napisao:

  POŠTOVANI ČITATELJI, JA SAM STAVIO RIJEČ “DIKTATOR” POD NAVODNIKE I IZ TEKSTA JE POTPUNO JASNO KAKO NIŠTA LOŠE NE PIŠEM O NAŠEM PRVOM PREDSJEDNIKU, DAPAČE, POZITIVNO. OD KAD JE TEKST OBJAVLJEN, NEKOLIKO SAM PUTA SLAO MAIL UREDNIŠTVU DA TU KOREKCIJU U NASLOVU NAPRAVI, KAO ŠTO VIDITE, NISU TO URADILI. KAO AUTOR NE SNOSIM KRIVNJU ZA TAJ PROPUST.

 4. Franjo Rasonja Franjo Rasonja napisao:

  O predsjedniku Tudjmanu, kao diktatoru pusu potomci onih koji su Sloveniju i zagrebačke parkove ,nakon 45 pretvorili u masovne grobnice Hrvatskih sinova i kćeri,

 5. Vi iz dn ste kreteni treba vas uskopiti

 6. Miro Ivanda Miro Ivanda napisao:

  Da je to istina, ukolonija bi ih po kratkom postupku ka sta je bija i radija njihov coto..

 7. Mario Šostar Mario Šostar napisao:

  Novi napad,izgubljene srpske retorike,politike.To treba u korijenu sasjeći.Tuđman nije bio diktator.A vi ste banda.

 8. Sime S. Devcic Sime S. Devcic napisao:

  To su oni koji pustaju filmove na T.V. o zlocincu Titi i prljaju Hrvatske svetinje!

 9. Boris Jakus Boris Jakus napisao:

  Ko vam daje pravo stoko nepismena našeg predsjednika nazivat diktatorom..mrš-crknit će te gamadi

 10. Željko Žmirić Željko Žmirić napisao:

  da je tuđman bio diktator ne bi bilo udbaša oko njega,ili iskreno.tuđman je bio samo figura udbe a pravi otac moderne hrvatske ,perković,danas je vraćen doma.ima li išta istinito u ovoj zemlji osim smrti branitelja?

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Sudarili si se auto i cisterna kod Otočca: Troje ozlijeđenih

Svi su pri svijesti, a neslužbeno se radi o ženi i dvoje djece.  Očevid je u tijeku. Promet između čvora...

Close