Published On: Sri, ožu. 27th, 2019

‘Hrvatsko’ pravosuđe smanjilo kaznu još jednom četniku, ima li tome kraja?

Stevanu Budaču kazna za ratni zločin s 15 smanjena na tri godine

Županijski  sud u Osijeku, na ponovljenom suđenju, proglasio Stevana Budača krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranoj Baranji 1991. godine i nepravomoćno ga osudio na tri godine i deset mjeseci zatvora.

Kazna mu je blaža od minimalnih pet godina zatvora, koliko je propisano za ratni zločin, a sutkinja Azra Salitrežić kao olakotne okolnosti uzela je u obzir što je 1991. bio mlad, danas je otac troje djece i korektno se ponašao pred sudom.

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podignulo optužnicu za ratni zločin. Nakon suđenja u odsutnosti, u ožujku 2002. godine, Budač je nepravmoćno proglašen krivim te osuđen na 15 godina zatvora, ali je, nakon žalbe, Vrhovni sud u siječnju 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uhićen je 5. svibnja 2018. u rumunjskoj luci Galati na Dunavu, temeljem Europskog uhidbenog naloga što ga je raspisao osječki Županijski sud i to pri redovitoj kontroli identiteta dok je, kao član posade, plovio brodom pod srpskom zastavom.

Izmijenjenom optužnicom teretilo ga se da je tijekom rujna 1991. u Batini i Zmajevcu, kao sudionik oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv Hrvatske, sudjelovao u zastraživanju te okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti, tako što je kao pripadnik pripadnik štaba Teritorijalne obrane Batina protuzakonito civile lišavao slobode i privodio u štab, znajući da će ih tamo zlostavljati te radi zastrašivanja ispaljivao projektile na njihove kuće.

Uz ostalo, optužen je da je 17. rujna 1991. u Batini, s još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postojbi lišio slobode i doveo u štab na ispitivanje Marina Šomođvarca te ga, nakon višesatnog premlaćivanja, pretučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo i doveo u kuću da ga takvog vide supruga i djeca.

Teretilo ga se da je žrtvu potom odveo u zatvor u Belom Manatiru, gdje se Šomođvarcu od tada gubi svaki trag, a njegovo tijelo naknadno je ekshumirano na groblju u Novom Sadu.

Optužen je i da je u rujnu 1991. skupa s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi pucao iz streljačkog oružja, ispalio trombolonsku minu na kuću Antuna Vidakovića te sudjelovao u fizičkom zlostavljanju još dvojice civila.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka sa sigurnošću Budaču dokazano počinjenje kaznenog djela iz optužnice, odnosno nečovječno postupanje prema civilima, s ciljem njihova zastrašivanja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom i istražnom zatvoru.

Sud je protiv Budača odlučio produljiti istražni zatvor do pravomoćnosti presude, jer je dugi niz godina bio nedostupan za provođenje postupka te da, s obzirom da ima srbijansko državljanstvo, postoji opasnost od bijega.

Stevan Budač uhićen je, podsjetimo, u travnju u rumunjskoj luci Galati, po europskom uhidbenom nalogu, i to pri redovitoj kontroli

Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izrazio je zadovoljstvo osuđujućom presudom, a na odluku o visini kazne tužiteljstvo će najvjerojatnije uložiti žalbu, o čemu će se odlučiti po primitku pismenog otpravka prvostupanjske presude.

maxportal

Displaying 20 komentara
Have Your Say
 1. Moje napisao:

  Jebem mater sutkinji, pravosudju, vladi cijeloj, premijeru i predsjednici

 2. Braco Zubac Braco Zubac napisao:

  Udri po glavasu

 3. Damir Miličić Damir Miličić napisao:

  NA BRIJANJE SMRADU

 4. Županje Selo Županje Selo napisao:

  Neka mu dadu nagradu,samo da kaze koliko ih je ubio,stoko u foteljama, sramota.

 5. Marija Kulic Marija Kulic napisao:

  Hrvatski branitelji Đuro Brodarac zapovjednik obrane Siska umire u zatvoru nijedan hrvatski branitelj nije pomilovan mora bit da sudci žele povratak četnika

 6. Nenad Geric Nenad Geric napisao:

  Nema tu kraja kod nas da je negdje vanka je mislim da doživotno bi bio u zatvoru

 7. Jel to sutkinja koja živi u Srbiji..a radi u Hrvatskoj.. Ko ona.iz Vukovara .

 8. Anto Mijic Anto Mijic napisao:

  jebovas on najbolje daga pustite nek ide opet ubijat narod

 9. Soldo Andja Soldo Andja napisao:

  Oni ponovo prijete svim nesrbima, a vi puštate zločince.

 10. Jarko Stucka Jarko Stucka napisao:

  Da da,to vam je jedan od tzv.hrvatskih sudova,posebno je po blagosti prema četničkim zločincima poznat ovaj navedeni.

 11. Zvonimir Jantol Zvonimir Jantol napisao:

  Kaj je tu cudno? Pa boravak na vlasti kosta, a sredstvo placanja nije uvijek novac…

 12. Božo Tićac Božo Tićac napisao:

  jel i on bio mlad?a dok je klao,silovao i pljčkao?nije bio svjestan što radi?to jedino macola u čelo liječi

 13. Ivan Šuker Ivan Šuker napisao:

  Mamu im jebem i njima i njemu

 14. Toni Strunje Toni Strunje napisao:

  Ljudi probudite se ovo je prililo sve mjere,nijednom hrvatu nisu kazne smanjivali a branili svoju domovinu a ubicama četnicim smanjujete sa 15g na 3g.Heroja Norca niste tili pomilovati lažni optuzbi žalosno i sramotno.

 15. Edo Despot Edo Despot napisao:

  Sutkinja kaže da je bio mlad. Koliko je on mladih u smrt poslao.

 16. Ivica Seretinek Ivica Seretinek napisao:

  Jel ima netko da stane na kraj tom našem krivosuđu? Pa oni nam kroje sudbine i izgleda da su nedodirljivi.

 17. Nema tome kraja na zalost

 18. Ema Mislinic Ema Mislinic napisao:

  SA NAMA VLADAJU
  CETNICI

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Zaključci i zahtjevi sudionika Okruglog stola “ZLOČIN BEZ KAZNE”

  Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije  dana 19. ožujka 2019. godine u Multimedijalnoj dvorani Znanstvene knjižnice u...

Close