Published On: Pet, pro. 21st, 2018

Identificirane još dvije osobe iz Domovinskog rata

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u srijedu 19. prosinca 2018. godine, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru identificirani su posmrtni ostaci dvije osobe iz Domovinskoga rata

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru u srijedu, 19. prosinca 2018. godine, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih tijekom Domovinskoga rata.

Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirane iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, odnosno obiteljske grobnice na mjesnom groblju u Borovu. Riječ je o supružnicima stradalim 1991. godine u Vukovaru, roditeljima dragovoljca iz Domovinskoga rata, hrvatskog branitelja koji je bio u neprijateljskom zatočeništvu i hrvatskog ratnog vojnoga invalida.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić izrazio je sućut obitelji danas identificiranih osoba te je istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja čiji su razmjeri najveći upravo na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Stoga je, kako je istaknuo pomoćnik ministra, Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom mandatu intenziviralo aktivnosti u svim segmentima potrage za nestalim osobama.

Također, podsjetio je kako su iz 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije, ekshumirani posmrtni ostaci 2.078 žrtava od kojih su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 1.849 hrvatskih branitelja i civila. Najveći broj, njih 938, ekshumiran je iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, a uključujući današnju identifikaciju s Novoga groblja u Vukovaru identificirano je 858 osoba.

Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.497 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1.911 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 531. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić i ovom je prilikom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Autor: MHB

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me
Displaying 2 komentara
Have Your Say
  1. Matija Mikas Matija Mikas napisao:

    Pocivali u miru Bizjem

  2. Dragan Šundov Dragan Šundov napisao:

    Počivali u miru Božjem

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
“U srcu sam prava ljevičarka, žalim što Thompson ne razumije sramotu i užas ustaškog režima”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike te odnose s Vladom i Saborom.  Mirjana Hrga...

Close