Published On: Uto, lis. 16th, 2018

IN MEMORIEN BLAGO ZADRO 1944. – 1991.

Blago Zadro, rođen 31. ožujka 1944. godine u mjestu Ledinac kraj Gruda, poginuo16. listopada 1991.godine u Vukovaru, jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata.

Kao desetogodišnjak, zajedno sa obitelji, doselio se iz rodne Hercegovine u Borovo Naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici “Borovo” i osnovao obitelj.

Prilikom demokratskih promjena uključio se je u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru.

Početkom rata aktivno se uključio u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom četničkom agresijom, a po izbijanju krvave Bitke za Vukovar, zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti, preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borovog Naselja.

Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borovog Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi.

Poginuo je 16. listopada1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

O pogibiji Blaga Zadre, njegovi suborci ispričali su sljedeće:

„JNA sa četnicima je pontonskim mostom prešla preko Bobotskog kanala u Vinogradsku ulicu i probila naše. Oni su zvali u pomoć i povukli se s položaja . Bila je gužva i nije imao tko odmah ići pa je išao Blago, Mlinarić, Šego iz štaba i jos 2-3 momka. Tomo Zadro je nudio ocu prsluk, no on je to odbio “Nemaju moji dečki neću ni ja ” i otišao. Kad su došli iz Kupske i krenuli prema pruzi Blago je otišao sam da vrati položaj, a dečki su naišli na ranjenog suborca i pomogli mu. Za 10 minuta vidjeli su Blagu kako leži i krv curi, pomislili smo nema šanse da je poginuo , nego da je ranjen i čeka da stane pucnjava , no kad smo se približili Blago je na licu mjesta bio mrtav, pokosio ga je rafal koji je nadgledao cijelu ulicu.

U izvlačenju tijela poginuo je Zvonko Mlinarić-Špeki Blagina mlada uzdanica.Tad je došla ekipa Turba i odbila neprijatelja i izvukla tijela poginulih.

Bio je to veliki gubitak , šutjelo se danima o pogibiji, samo je mala grupica znala da je Blago ubijen jer bi vojnicima padao moral i snaga.

Svi su dolazili i pitali danima tiho na uho “Gdje je Blago? (jer bi svaki dan obilazio punktove, a ovih dana nikako) ” Ali odmah smo izvrčali temu.

Kasnije , par dana saznala se istina. Moralo se krenuti dalje!

Heroj,ideal ne umire nikad.“

Tijelo Blage Zadre suborci su izvukli tek poslije žestoke paljbe po srpskim položajima. Potom su ga stavili na nosila i odmah odnijeli u štab. Nakon toga Zadrino je tijelo prebačeno u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio smrt. Bio je pokopan u lijesu označenom brojem koji je znalo samo četvero suboraca.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998.godine, nakon što su predhodno njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegove biste nalazi se u Vukovaru, a original se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost.

Posmrtno je dobio čin general-bojnika.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.hr

Dnevno.hr

Read previous post:
EKSKLUZIVNO: Dokument o zločinima i kriminalu nakon okupacije Vukovara

Lazić Dragan „sekretar SUP-a Vukovar“ u izvješću za period od 6 mjeseci 01.01.-30.06.1992.godine iznosi zastrašujuće podatke o radu „SUP-a Vukovar“...

Close