Ivan Turudić izabran za suca Visokog kaznenog suda: Evo kad počinje s radom

AKTUALNI PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA

Aktualni predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić izabran je za suca koji je ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju.

Sud bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020.

Naime, do početka njegovog rada potrebno je osigurati prostorne i tehničke uvjete, piše Dnevnik.hr. Visoki kazneni sud, odlučivao bi o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima, ali i obavljao druge poslove.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa.

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, ustanovljen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima (NN 67/18), treba započeti s radom 1. siječnja 2020. godine.

Do početka rada suda potrebno je poduzeti odgovarajuće radnje za osiguranje prostornih i tehničkih uvjeta za njegov rad, izabrati službenike i namještenike za obavljanje stručnih, uredskih i pomoćnih poslova, a Državno sudbeno vijeće mora provesti postupak imenovanja sudaca.

Ovlasti koje sucu povjeri ministar mogu trajati do početka rada suda. U konkretnom slučaju, sucu kojeg ministar pravosuđa ovlasti za obavljanje sudske uprave u Visokom kaznenom sudu trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Nakon početka rada suda odnosno nakon 1. siječnja 2020. godine suca koji će obavljati poslove sudske uprave ovlašten je odrediti predsjednik Vrhovnog suda RH, kao predsjednik neposredno višeg suda.

Nadležnost Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske propisana je člankom 26.a Zakona o sudovima: odlučuje u drugom stupnju o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima te obavlja druge poslove određene zakonom.

Za odlučivanje o žalbama protiv odluka općinskih sudova u kaznenim predmetima i dalje će biti nadležni županijski sudovi, dok će o žalbama protiv odluka općinskih sudova u prekršajnim predmetima odlučivati Visoki prekršajni sud RH.”

Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. GOSODINE TURUDIĆU ČESTITKE

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Koliko je godina imao “najmlađi ustaša”?

Prije nego što netko odgovori na postavljeno pitanje, treba nešto kazati o zločinima koji su uslijedili nakon predaje Hrvatske vojske,...

Close