Published On: Uto, stu. 6th, 2018

JE LI ŠEFICA DRŽAVE RADIKALNA DESNIČARKA?

JE LI ŠEFICA DRŽAVE RADIKALNA DESNIČARKA? ‘Kolinda je dobar šegrt Trumpa i Orbana, a sada poentira na izmišljotinama’

Sukob između Grabar-Kitarović s jedne strane i MVEP-a i Plenkovića s druge strane oko neobvezujućeg popisa mjera Globalnog sporazuma za migracije za Net.hr komentirao je politički analitičar, filozof i politolog Žarko Puhovski.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ne ići na potpisivanje Globalnog sporazuma o migracijama te je kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga što, prema njezinu mišljenju, nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama. To ju je toliko uzrujalo da je jučer umalo žrtva postao i mikrofon N1 televizije kojeg je uzela novinaru Hrvoju Krešiću iz ruku.

Stav Ministarstva kako nisu bili obaviješteni o njezinoj odluci te izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako je o svemu saznao iz medija i kako je on kao i Ministarstvo saznao naknadno da predsjednica ne ide u Marakeš upućuje na probleme u odnosima Banskih dvora, Pantovčaka i Zrinjevca.

Metoda za drugi mandat?

“Predsjednica je prepoznala desničarenje kao ključnu metodu za svoj mandat, a to će se mijenjati tako da će biti desničarski uklon u tim temama. To je ono što znamo o njezinoj strategiji”, odgovor je Puhovskog na pitanje postaju li migranti ključna tema za kampanju za drugi mandat predsjednice.

Premijer i predsjednica već su neko vrijeme u tinjajućem sukobuFoto: Pixsell

Promjena Ustava

“U Ustav je pa preko njega u sustav učinjena jedna vrlo neobična ideja diobe unutar diobe vlasti. Dakle, unutar diobe vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu ugrađena je dioba vlasti između premijera i predsjednika, i to je dovelo do situacije u kojoj su u nekoliko navrata predsjednici i premijeri iste svjetonazorske stranačke strane dolazili u sukobe. Na primjer, Mesić i RačanJosipović i Milanović i sada Grabar-Kitarović i Plenković”, ističe poznati politolog.

“Tu se ne radi o sukobu zbog različitih stranaka, nego se radi o pogrešci u sustavu koji je podijelio ovlasti na dva brežuljka, kako bismo rekli, odnosno na predsjednicu i premijera. To će stalno izazivati sukobe neovisno o stranačkoj pripadnosti sve dok se ne skupi kritična većina za promjenu Ustava, a mislim da to u narednom godinama ne treba očekivati”.

Hoće li to naškoditi Hrvatskoj?

Odluku da ne ode u Marakeš pohvalio je i njemački ekstremistički portal Compact pa smo upitali Žarka Puhovskog može li to naškoditi Hrvatskoj i njenoj međunarodnoj poziciji.

“Prvo, bojim se da bi to moglo pomoći Hrvatskoj na međunarodnoj sceni jer će imati uza sebe ovakve međunarodne korifeje kao što su Trump, Orban, Kurz, vjerojatno i neke Čehe i Poljake. I to su u mnogočemu hrvatski saveznici. Moguće da će se i Njemačka kretati više u desno kada se shvati da je oslabila pozicija Angele Merkel, a ojačala pozicija recimo AFD-a. To nužno ne mora oslabiti poziciju u političkom smislu”, navodi Puhovski koji smatra kako to oslabljuje poziciju Hrvatske u moralnom smislu.

‘Nepristojno je’

“Prije svega zato što je nepristojno da se nacija koja tolike migrante izvozi u Europu najedanput histerično ponaša prema migrantima koji bi htjeli doći na njen teritorij. Nacija koja se borila za to da se prihvate njeni migranti u EU koji opterećuju neke od tih država sada odjednom vidi sebe opterećenu s deset puta manjim brojem migranata koji su na granici, nisu ni prešli granicu. I to je jedan problem”.

Poznati filozof smatra kako je drugi problem tipično desničarsko poentiranje na neistinama i poluistinama.

Donosi joj bodove

“Taj dokument iz Marakeša je jednostavno dokument koji je, kako se kaže u žargonu, sveta vodica. Niti pomaže niti odmaže. On ništa nikoga ničim ne obvezuje, a to je u uvodu jasno napisano. Ni na koji način ne šteti suverenitetu. Nije istina da redefinira pojam migranata. To su sve izmišljotine koje je netko lansirao i onda su od Trumpa nadalje svi to prihvatili, pa i Kolinda Grabar-Kitarović koja se pokazala dobrim šegrtom desičarskih vedeta u svijetu”, navodi Puhovski koji smatra kako ona to radi još uvijek pomalo štreberski i s mukom jer je ona, po svemu sudeći, mnogo više centristički nastrojena.

“Zaključila je da joj to donosi bodove i toga se sada slijepo drži”, smatra politolog.

Moram priznati da mi se ovo nikad u karijeri nije dogodilo: nakon nekoliko (pot)pitanja, u kojima sam tražio odgovore o razlozima odustajanja od puta u Marakeš (i od tzv globalnog kompakta općenito), @KolindaGK mi je doslovno oduzela mikrofon i nije ga željela vratiti natrag :-/

Uloga MVEP-a

U cijeloj priči vezano uz potpisivanje Globalnog sporazuma važno je istaknuti jedinstvenu ulogu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Marakeški sporazum njihov je resor, a Grabar-Kitarović im je oštro odbrusila da se “saberu”.

“U osnovi Ministarstvo je vezano uz Vladu i zna se tko je njihov šef. On je u Banskim dvorima. No, kada se radi o postavljanju nekih elemenata strategija i, što je više važnije, o personalnim pitanjima, dakle odlučivanju o veleposlanicima onda je to uloga predsjednice. I na toj točki sad ima poziciju iz koje može zaustaviti neke inicijative Ministarstva vanjskih i europskih poslova”, kazao nam je Puhovski.

 

‘Plenković je ispao ljevica, a Grabar-Kitarović desnica’

“Ona si je dopustila da javno kaže stvari koje su neki drugi predsjednici mislili ili su interno govorili, ne i javno, jer je prije više od godinu dana očito zaključila da joj se politički isplati sukobljavanje s Vladom. U jednom trenutku, prije otprilike godinu dana, dopuštala si je neku vrstu ljevičarske kritike Vlade, ali je brzo odustala i sada se ugodno smjestila na desnici”, navodi poznati politolog.

Kako se približavaju predsjednički izbori, mnogi iz hrvatskog političkog i javnog života iznose koga bi željeli za protukandidata ili protukandidatkinju trenutačnoj hrvatskoj predsjednici.

“Mogu zamisliti puno dobrih kandidata, ali nijednog koji bi imao izglede protiv nje. Meni se u ovom trenutku ne čini da postoji kandidat koji bi imao šansu protiv nje u ovoj podjeli karata kakva je u Hrvatskoj. Plenković je ispao ljevica, Grabar-Kitarović desnica, a sve drugo jednostavno je nestalo”, ističe Žarko Puhovski za Net.hr.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.hr

Dnevno.hr

Read previous post:
Jeftinije gorivo: Eurosuper povoljniji za 13 lipa, dizel i dalje skuplji od benzina

Ministarstvo gospodarstva na svojim je web stranicama objavilo nove cijene goriva iz kojih je razvidno da su cijene benzina pale...

Close