Published On: Pon, ruj 4th, 2017

Jović: ‘Pozdrav ‘ZDS’ može dovesti u pitanje karakter Domovinskoga rata’

Jović je komentirao pozdrav “ZDS” te njegov položaj na HOS-ovoj ploči u Jasenovcu

Profesor fakulteta političkih znanosti Dejan Jović gostovao je N1 televiziji gdje je analizirao kakve bi posljedice na vanjsku politiku Hrvatske mogao ostaviti pozdrav “ZDS” na ploči HOS-a koji je u posljednje vrijeme postao vruća politička tema u Hrvatskoj.

“Mislim da je dobro povezati hrvatsku vanjskopolitičku poziciju s tim pitanjem. Meni se čini da svako isticanje slogana iz NDH, kao što je u ovom slučaju, vraća Hrvatsku u sjenku 2. svjetskog rata u kojoj se ona nalazila tokom Hladnog rata i tijekom 90-tih. To osnažuje poziciju Srbije, ali također dovodi u pitanje sam karakter Domovinskog rata, a taj karakter je temelj novog nacionalnog identiteta. Ako mi sad prihvaćamo da je ustaška tradicija sastavni dio Domovinskog rata otvara se čitav niz drugih pitanja koja imaju konzekvence za ocjenu karaktera Domovinskog rata”, rekao je Jović te dodao:

“Ako je ustaška komponenta bila sastavni dio tog rata jesu li onda strahovi lokalnih Srba bili opravdani kad se radilo o karakteru Domovinskog rata, a onda je li bila opravdana i njihova pobuna i pokušaj odcjepljenja? Mi otvaramo čitav niz pitanja koje je Franjo Tuđman htio zatvoriti u svoje doba i izbjeći. On je namjerno isključio ustašku komponentu jer je znao da je ona nepopularna i štetna za vanjskopolitičku poziciju Hrvatske. On je tu malo lažirao karakter Domovinskog rata da bi postigao političke poene. Zanemario je da je jedan aspekt tog rata bio povezan s ovim ‘ZDS’. Tolerirao je, ali je u javnim izjavama suprotstavljao bilo kakvom povezivanju Domovinskog rata s NDH”, smatra Jović.

Na komentar novinara o tome da je HOS bio paravojna postrojba u početku Domovinskoga rata te da su se smatrali i protivnicima HDZ-a, Jović je komentirao:

“Bilo je dosta značajnih razlika u odnosu na BiH. Sastavni dio tradicije ekstremnog hrvatskog nacionalizma je negiranje nezavisnosti BiH. U tom smislu negiranje ideje o podjeli BiH – tu su se sukobili s Tuđmanom koji je bio zagovornik Banovine Hrvatske. Kad je vidio da to ne ide onda je rekao ajmo vidjeti što s Herceg Bosnom pa kad ni to nije išlo, što je onda s Federacijom kao zonom hrvatskog utjecaja. On nije htio treći entitet u BiH jer je smatrao da će se Bosna raspasti, ali na dva dijela, jedan  Srbiji, a jedan Hrvatskoj.

Na neki način u očekvianju presude iz Haaga prema generalima i političarima iz Herceg Bosne je pokušaj neki preveniranja situacije da budu osuđeni što bi Hrvatsku dovelo u nepovoljni poziciju kad se radi o odnosima s BiH jer bi impliciralo direktno pitanje intervencije u BiH”, zaključuje Jović za N1.

Displaying 77 komentara
Have Your Say
 1. Dušan Bogdan napisao:

  Zato nam je tako dok god nam takvi pametuju.

 2. Miro Grgurić napisao:

  Jović je ISTAKNUTI sudionik Domovinskog rata , pa ZNA ….

 3. Zdravko Petrik napisao:

  Kljucaju jugovići , kljucaju !!

 4. Mirko Vrbanac napisao:

  Ajde smradu cetnicki jebote tvoj Jusipovic

 5. sta im nje uspjelo u ratu pokusavaju u miru rastociti branitelje no povijest opet nisu ucili ako diras svetinju rusis palis razapinjes bog to vidi svoje brani ognjem obnavlja ljubavlju i spor na srdbu postojan a mrtvima daje pokoj ova zemlja nije dostojno pokopala mrtve sa kriznog puta zato bog opominje

 6. Ante Vukušić napisao:

  Ha ha tko to govori ha ha

 7. Zoran Domjan napisao:

  U 4 godine mog boravka na ratištima, nikad nisam vidio da netko ima U na kapi. Nitko od mojih suboraca nije bio opterećen ustašama, jer smo znali da smo bolji od njih. Ovo danas je katastrofa. Pogledajte samo tko veliča ta sranja, koji su to likovi, kako ih nije sram stat pred branitelje i ukaljat ono što smo krvavo izborili.

 8. Jasna Herc napisao:

  Jovicu- goni se!!!!

 9. kakvi su nam neki profesori nije ni cudo kako nam je, pozdrav Za Dom Spremni je Hrvatski pozdrav i vjerujem da nikome u svijetu to nesmeta osim naravno komunjarama,tkz.antifamai zagrizenim tkz. velikosrbima inezaboravimo da je dobar dio srba branio Domovinu Hrvatsku i bili su za dom spremni a njih razno razni jovici,pupavci pusici,i njima slicni niti ne spominju zato drugovi ne serite vise

 10. Mate Maric napisao:

  Mrs Cetnicko Dubre . Diplomirao Po Udbaskim Zakonima Stoko . Jebo ti Pas Mater da izvines .

 11. Moze dovest u pitanje Picku tvoje Cetnicke Matere pricaj o Cica Drazi Popu Djujicu nemas pravo da spominjes SVETI NAMA DOMOVINSKI RAT GUBO SRPSKA

 12. Miro Raspudić napisao:

  Možda za takve kaostosi ti

 13. Zvonimir Brudec napisao:

  6.prosinca 1914 pad Beograda

 14. Zvonimir Brudec napisao:

  klasična velikosrbska propaganda, oni ne razumiju da je u II sv. ratu postojao i Hrv.narod osim ustaša kojih je bilo najmanje, samo Hrv.domobranstvo je imalo više od 220.000 pripadnika , više od 1,500.000 Hrv.civila je bježalo od “spasitelja”, uvijek oni kreću s tezom da se Hrv.narodu negira postojanje u vremenu II sv. rata

 15. A tko to reče ,,, neznaš HR. POVIJEST … sjedi jedan …

 16. Zeljko Horvatic napisao:

  ČETNIK I JOŠ SRBIN

 17. Nepostoji,ponavljam nepostoji drzava u svitu koja je dobila rat,a da je izgubljenoj strani dala da se toliko razmase i cak bude dio vlasti. Nismo mi ludi,mi smo nenormalni. A sta bi bilo da smo izgubili?

 18. Marko Culo napisao:

  Kakose cedo sikiraza domovinski ratsvemu suze niz ledja idju

 19. Nikola Zrile napisao:

  Govno smrdljivo tko te što pita mrš

 20. Ivan Torbar napisao:

  Tko nas uči pameti?!

 21. Božo Pavlović napisao:

  Može to jebat mater

 22. Ilija Bebić napisao:

  Ovaj profesor Jović ili je lud ili mu noge smrde, izmišlja laži NDH i 45 HOS i 91 .

 23. Daj ne seri debilu!!!

 24. Stjepan Pajtak napisao:

  Jadna je država i narod koji nije spreman za svoju domovinu.
  Mi smo za naš dom SPREMNI !

 25. Perica Roso napisao:

  Je li to Četnik Jović

 26. Je je, bas kako ti kažeš srbendaro.

 27. Rudolf Kovačić napisao:

  Domovinski rat i bivša NDH imaju samo jednu zajedničku poveznicu a to je obraniti Hrvatsku od Srbskog i komunističkog terora. Današnja Hrvateka je stvorena u Domovinskom ratu, da smo izgubili ne bi bilo ni Hrvatske ni nas, bili bi Istjerani kao Hrvati iz djela Srijema koji Tito velikodušno poklonio Srbiji.

 28. Marinko Drljo napisao:

  Tebeje Tvoja Pamet Dovela do Kraja Spodobo Udbaska

 29. Kakva je to drzava u kojoj uvijek srpska manjina non stop balega po svemu hrvatskom? Da je pravna i ptavedna ne bi bilo srpskog pitanja nego samo hrvatski odgovor!

 30. Ivica Ive Bičak napisao:

  Napusi se kurca ti i vanjska politika

 31. Albert Jajaš napisao:

  Iz koje je rupe ova pantagana izgmizala

 32. Vlado Radovic napisao:

  dejan je srbi pa mu to osobno smeta , a drugo nemože podnjet da njegove srbe neko okrivljuje

 33. Nikola Katalinic napisao:

  Vratio bi ti ponovo Hrvatsku pod okrilje srbije sa tobon na čelu marsu tvoju Srbiju.

 34. Natasa Bockaj napisao:

  goni se u srbiju smrade

 35. Petar Bajac napisao:

  A gdje su sad iskopali ovog SMRADA

 36. Mario Zgrebec napisao:

  sve neki srbi predaju po fakultetima. Možeš mislit kako Hrvati prolaze kod njih.Glup narod kad to dozvoli.

 37. Mika Kurpes napisao:

  koji racku se ovaj klosar jovic javlja njemu je barem dobro u drzavi koju mrzi

 38. Stipe Čatlak napisao:

  Ti i takvi uporno i dovodite u pitanje karakter Domovinskog obranbenenog rata,ali uzalud vam ! Sve ce te biti tiši i tiši !

 39. Marin Perković napisao:

  Dobio sam zabranu 24 sata zbog vrijedanja nemam pristup kucni internet a sta mislite koga

 40. Milan Horvat napisao:

  Nebih se složio sa vama. Ako bi vi odlučivali o tom problemu već sad vidim kakav bi bio ishod. Zato nas poštedite svog mišljenja!!

 41. Jasna Lozančić napisao:

  Govna poput tebe dovode u pitanje domovinski rat a ne pozdrav ZDS!

 42. Darko Čavčić napisao:

  Otkud vise dovode ove tifusare da komentiraju ovi srbi uredno dobiju napadaje ludila barem dvaput mjesecn

 43. Zoran Teklic napisao:

  seres jovicu srbi su prije HOS-a krenuli u balvan revoluciju za stvaranje velike srbije na te njihove aktivnosti formirane su obrambene snage hrvatske pa i snage HOS -a

 44. Ivan Maja Jurić napisao:

  Zaaaa Dom Spremniiii

 45. Zoran Bilaver napisao:

  Gnjida!! NDH kao i danasnja Hrvatska nisu htjeli tuđe! Htjeli su 41 i 91 samo svoje! Gdje je tu problem? Problem je sto četnici i domaca gamad hrvatsku smatra svojom i samo zbog toga nas je izginulo i protjerano iz svojih domova vise od miliuna! I sad bi nam trebalo biti vazno sta ce o nama misliti četnici i domace gnjide!!? PROKLETNICI DOSLI STE U NAS DOM JER SMO MILOSTIVI!

 46. Rudi Špoljarec napisao:

  Prisustvo ovakvih opskurnih tipova , bezveznjaka i probisvjeta će dovoditi svaki mjesec do novih “nalaza”, ” otkrića”, “izvješća raznim departmentima” itd . Npr. sljedeće će biti na redu da treba ukloniti sve zagrebačke ZET ove niskopodne tramvaje jer imaju nedopušten prednji oblik šoferšajbe u obliku slova U. To je sad prvo na redu , onda dolazi ostalo .

 47. Maria Angela napisao:

  Stvarno?
  Cak ni Jovicu nije smetao ZDS na bojisnici samo u salonu

 48. ….što uopče takva govna pitaju za mišljenje o hrvatskim pitanjima..

 49. Ivan Franjic napisao:

  Dok nam ovakvi drze prestavu kao jovic koji nikad nije hjeo Hratsku neka ide u srboslaviju tamo mu je misto neka nebrine za Hvatsku.

 50. Vinko Milicevic napisao:

  ŠUGO ODSELI SE U SRBIJU AKO TI OVDJE NODGOVARA .OSTAVI SE TI DOMOVINSKOG RATA OTOME NAKA BRUNU HRVATI DOMOLJUBI ZDS

 51. Zdenko Veverec napisao:

  Debilu jedan, ništa nemože dovesti karakter domovinskog rata u pitanje, pa ni ti ni tvoja ružna čelava glupa glava!

 52. Milan Ribicic napisao:

  Evo kako nam se ponovno podmeče. Zanimljivo je tko nam i nadalje odgaja akademsku zajednicu.

 53. Vladimir Biondic napisao:

  Ko tebe šta pita marš u srbiju odijebi nemašpravo glasa . Pederčino četnička .Ja sam branio državu a ne oni pederi iz sabora ona govna ZA DOM SPREMNI !

 54. Daniel Kostrena napisao:

  čudo jedno kako kod nas nema četnika. sve do jedan su antifašisti, komunisti, titoisti, jugoslaveni, sdp.ovci, ima li ijedan koji je u nekoj konzervativnoj stranci?

 55. Josef Blatancic napisao:

  Obicni seronja idi di pripadas ako ovu svetinju ne postujes onda brisi bez traga

 56. Ivan Budimir napisao:

  Magare od magareta, kevi muž bio!

 57. Mirko Čulo napisao:

  Mrsss p….. m…..a

 58. Đurđica Pilko napisao:

  Ništa vi Srbi niste naučili….izgleda da vam se ludilo vraća periodički….neka, treća sreća ! Možda onda dođete konačno pameti….

 59. Mile Madunic napisao:

  Bravo konjuždrino

 60. Pero Levarda napisao:

  Agresori su Hrvatske Branitelje nekako nazivali Joviću dali se sječaš

 61. Krpan Zdenko napisao:

  Jel’ ovaj (KENJATOR ) još u Zagrebu ( GUZICI HRVATSKE )

 62. Darko Čižmar napisao:

  …evo rodoljub se javio…ima još koji…

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
RADNICI ŠIBENSKOG (TLM-a) ŽIVE NA KRUHU I VODI…ČAK 43 OBITELJI MOGLE BI ZAVRŠITI NA ULICI

"Mi tu ne možemo napraviti ništa jer su stanovi vlasništvo TLM-a. Za 43 obitelji to je jako teška priča jer...

Close