Knjiga i film “Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu”…

U knjizi su, rekao je Dinko Radić, sudionik Domovinskog rata, zabilježeni događaji i sudionici od ustrojavanja postrojbi obrane tadašnje općine Korčula, uspješne obrane Korčule i poluotoka Pelješca, do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda–Korčula…

Knjiga i dokumentarni film Željka Seretineka “Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu”, predstavljeni su u subotu u Centru za kulturu Korčula.

Seretinek, nekadašnji zapovjednik Pokretne obalne Topničke baterije, a sada umirovljeni pukovnik HRM-a, obiljem je grafičkih priloga, posebno kolor fotografija ratnih događaja, prostora i sudionika, ostavio dokument jednog vremena i svjedočanstvo o ulozi jednog naraštaja u obrani Korčule i stvaranju Republike Hrvatske, kazao je recenzent monografije, umirovljeni kapetan bojnog broda Tomislav Katić.

 U knjizi su, rekao je Dinko Radić, sudionik Domovinskog rata, zabilježeni događaji i sudionici od ustrojavanja postrojbi obrane tadašnje općine Korčula, uspješne obrane Korčule i poluotoka Pelješca, do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda–Korčula.

Pripadnici postrojbi tadašnje općine Korčula, koja je u sastavu imala otok Korčulu i zapadni dio poluotoka Pelješca, su tijekom ratne, 1991. godine, osvojili tri vojarne JNA na otoku, naoružali su svoje i dio postrojbi u susjedstvu, obranili područje općine Korčula i razbili posljednju pomorsku blokadu Jadrana. Korčulanske su postrojbe zajedno sa pelješkim i drugim postrojbama HRM zaustavile prodor jugoslavenske vojske prema Stonu, u sklopu oslobodilačkih operacija na Južnom bojištu polovinom 1992. U potpunosti su deblokirale kopnene komunikacije koje preko Pelješca vode na Jadransku magistralu nakon čega su zajedno sa Prvom i Četvrtom Gardijskom brigadom sudjelovale u oslobađanju dubrovačkog primorja.

MORH je, podsjetio je Radić, krajem 1992. na Korčuli ustrojio tri postrojbe: Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Korčula, Domobransku bojnu (DB) Korčula i Obalnu topničku bitnicu(OTB) Ražnjić. Od 1993. do 1995. one su osiguravale šire područje Dubrovačko- neretvanske županije koje su postrojbe HV na Južnom bojištu oslobodile tijekom 1992.

Za predstavljanja knjige, posjetitelji su mogli pratili projekciju dokumentarnog filma o ratnom putu korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu, a program je domoljubnim pjesmama obogatila mješovita pjevačka klapa HGD Svete Cecilije iz Korčule.H

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Održana tribina o Istanbulskoj konvenciji

Građanska inicijativa ''Istina o Istanbulskoj'' u suradnji sa Sisačkom biskupijom održala je u petak, 23. veljače Istanbulskoj konvenciji. Građanska inicijativa...

Close