Published On: Čet, ožu. 29th, 2018

Kolakušić o Blokiranima: ‘Predsjednica bi trebala lupiti šakom o stol i sazvati Vladu’

Rješenje vidi u donošenju zakona poput onog slovenskog po pitanju ovršnih izjava

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirao je donošenje novog Ovršnog zakona za N1 televiziju.

“Predsjednica bi napokon trebala lupiti šakom o stol i sazvati sjednicu Vlade na kojoj će prisustvovati oni koji imaju što za reći – blokirani”, kaže Kolakušić.

Smatra da mjere koje Vlada predlaže neće spriječiti buduće probleme.

“Ovakve mjere ne mogu spriječiti nastanak budućih blokiranih. I dalje će se zadržati postojeći sustav troškova i javni bilježnici. Prema naprijed se ne želi ništa promijeniti. Prema nazad je moguće kroz osobni stečaj riješiti blokadu, ali ovisi na koji način će se to propisati. Ako ćemo imati automatski stečaj koji će pokretati država, zbog iznimno malog duga može se dogoditi da vam ide stan u prodaju. Dobro je primijećeno da bi se to moglo dogoditi. Što se tiče otpisa dugova, to je dvosjekli mač.

U europskim zemljama javni bilježnici i institucije poput FINA-e ne sudjeluju u ovršnom postupku. “Ne smiju niti biti. Postoje gotovi modeli, poput onog u Sloveniji. Sve ovrhe tamo nadzire šest sudaca”, kaže Kolakušić.

U Hrvatskoj pak ulogu FINA-e i javnih bilježnika nitko ne dovodi u pitanje jer “je u pitanju veliki novac”.

O mogućnosti da se dužnici izvuku iz dugova bez velikih promjena postojećih zakona, kaže: “Nažalost, nema nikakve šanse. Ako vam se i oprosti dio duga za glavnicu, neće se opraštati dio zastupanja. VI ćete i dalje biti u blokadi. Ako vam se sve oprosti, već prvi sljedeći račun i ovrha vas vode u status blokiranog. Zatezne kamate su najveće pitanje, one su u većini slučajeva premašile glavnicu, sad je zatezna kamata 9,5 posto.”

Rješenje vidi u donošenju zakona poput onog slovenskog po pitanju ovršnih izjava.

“Moramo utvrditi ništavnost zateznih kamata u cijelom ovom razdoblju”, zaključio je.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ivan Dragovoljac napisao:

    NEĆE PREDSJEDNICA NIŠTA UČINITI KAO NI VLADA DOK GOD SE BLOKIRANI NE DIGNU NA NOGE!!!!ZATO BLOKIRANI NE BUDITE KUKAVICE, BORITE SE ZA SVOJE ŽIVOTE!!!

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Opskurna austrijska organizacija traži zabranu “ustaškog derneka na Bleiburgu”

“Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se,...

Close