Published On: Uto, lis. 30th, 2018

KOMEMORACIJA TROKUT-NOVSKA U SPOMEN POGINULIM BRANITELJIMA NA ZAPADNO-SLAVONSKOM RATIŠTU

Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u ponedjeljak 29. listopada okupili su se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar Domovine 1991. godine.

29. listopada 1991. godine počela je vojna akcija “Orkan”, prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, koja se vodila do 3. siječnja 1992. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. Prvog dana akcije poginulo je 13 branitelja s područja Zagrebačke županije.

Brojna izaslanstva, vojne i policijske postrojbe, udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstva predsjednice RH, izaslanstva Ministarstva obrane i branitelja, te izaslanstva županija i gradova čiji su branitelji sudjelovali na ovoj i drugim bojišnicama, odala su počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, a ove godine dodan je i monolit postrojbi s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina čija su izaslanstva položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na pale branitelje iz I. Gardijske brigade Tigrovi, 56. samostalne bojne HV Kutina i 125. Domobranske pukovnije Novska.

U obilježavanju su sudjelovali gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, dogradonačelnik Damir Markuš, Stjepan Hrastnik, predsjednik UDVDR-a podružnice SMŽ i Damir Badanjak, predsjednik koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Kutine.

Sjećanje je započelo služenjem svete mise, koju je predvodio jasenovački župnik Pejo Oršolić, dekan Novljanskog dekanata uz vlč. Pericu Matanovića, župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj.

Nakon sv. mise upriličena je svečana komemoracija na kojoj se među prvima  obratio zapovjednik postrojbi Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić prisjetivši se akcije Orkan 91. kojom je zapovijedao. Nazočnima su se, prigodnim riječima, obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi“, Bojana Hribljan, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije i predstavnica župana suorganizatora, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske.

 

Grad Kutina 

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Armin treba našu pomoć!

 Sandra Topić, iz Vinkovaca, maloljetna dragovoljka Domovinskog rata, bez riješenog statusa, ne zaposlena i bez primanja, kao i njezin muž....

Close