Published On: Ned, lis. 7th, 2018

KOMEMORACIJA U ŠPANOVICI Prisjećanje na žrtve, ali i nepravdu

U povodu 76-godišnjice tragičnih događaja u Španovici iz vremena Drugog svjetskog rata (6. listopad 1942.godine) kada su partizani spalili selo, a stanovništvo pobili ili trajno protjerali, danas je Zavičajna zajednice Španovčana na mjestu spomenika održala uobičajeni komemorativni skup čiji početak je bio prijepodnevna misa u pakračkoj župnoj crkvi.

U povodu toga Boris Pleša, predsjednik Zajednice podsjetio je da su španovačke žrtve do 1993. godine bile prisutne samo u sjećanjima njihovih potomaka. Od tada, a naročito nakon  podizanja spomenika  1999. godine za svih 398 španovačkih žrtva iz 2. svjetskog rata i poraćja,  Zajednica i Španovačni se svake godine na ovaj dan sjećaju tog zločina koje su počinile partizanske jedinice nad Španovčanima i tako će bez obzira na sve teškoće ostati sve dok bude živih španovačkih potomaka. Pleša je naglasio još dvije činjenice: imovina oteta 1942-45. godine, osim nekolicine poljoprivrednih i šumskih parcela, nikada nije fizički vraćena Španovčanima kao i to da od podizanja spomenika na ovo mjesto pijeteta nikada službeno nije došao niti jedan državni dužnosnik.

Osim Španovčana komemorativnom skupu je i ove godine prisustvovala veća skupina iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čemu im je Pleša zahvalio. U ime njih rizničar Društva Đuro Knezički je istaknuo da kad oni obilaze stratišta, za njih je to dan Svih Svetih i tako se ponašaju odajući počast žrtvama.

U ime Grada Pakraca zahvalio im je i dogradonačelnik Marijan Širac koji je povezao ovu komemoraciju s jučerašnjom ističući da Hrvat nikada nije bio agresor. Zahvalio je svima koji se sjećaju tih hrvatskih žrtava i obilaze ovakva mjesta i skupove pijeteta.

Za kraj je pročitana pjesma Španovčanke Zdenke Akelić simboličnog naziva „Zbogom Španovico moja“.

Prije polaganja vijenaca na središnji spomenik Zajednica je položila vijenac i spomen obilježju  na ulazu u groblje u zajedničku raku u koju je pokopano oko 75 Španovčana ubijenih u napadu na selo od 142 koliko ih je tom prilikom ubijeno.

 

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
SKANDALOZNO! Nećete vjerovati kako se bosanski glumac ‘sprda’ s pravima Hrvata u BiH

Emir Hadžihafizbegović, bosanskohercegovački glumac i kandidat Stranke demokratske akcije za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za...

Close