Macron na rubu do 120.000 ljutih “žutih prsluka” Pripremite se da oluju Bastille

Francuski predsjednik Emmanuel Macron može pokrenuti hitne smanjenja poreza u pokušaju da zaustavi nasilne prosvjede koji su držali Francusku tri tjedna, navodi  Bloomberg .

Vlada se sve više zabrinjava da gospodarstvo, pored vlastitog  političkog bogatstva , ugrožava demonstracije protiv poreza na gorivo koji su se pretvorili u potisak protiv Macronove politike.

Ministar financija Bruno Le Maire izjavio je kako je utjecaj nereda bio “teški” i ostavio sastanak ministara financija u Bruxellesu kako bi se vratio u Pariz za krizne razgovore s kolegama. – Bloomberg

Kako bi smanjili porezne olakšice, francuska vlada će morati pronaći načine za smanjenje potrošnje koja ne hobble rast, kao i porezne mjere koje će stimulirati gospodarstvo.

Za Macron, udjeli su visok jer on ne želi oštetiti vjerodostojnost koju treba poduzeti za reforme u Europi. Europska komisija  je već rekao mu je postojeći proračun je u opasnosti od nepridržavanja pravila EU.

Prema Marc Touati, ekonomist i predsjednik poslovne konzultantske tvrtke ACDEFI, Macron može biti prisiljen uzeti radikalniji pristup, čak i ako to znači da se deficit slabi malo. – Bloomberg

Prosvjedi su osakaćivali prihode diljem zemlje, a neki veliki supermarketi vidjeli su čak 25 posto. Rezervacije hotela imale su sličnu sudbinu.

U međuvremenu, cestarina Vinci SA i Eiffage SA su vidjeli pad cijena dionica jer su otvorili naplatne kućice kako bi automobili prolazili slobodno.

Bez obzira na koji je Macron planirao, bolje je djelovati brzo – budući da trenutno ima 15.000 bijesnih francuskih prsluka prijavljenih za prosvjede sljedeće subote u Parizu; tri puta više od prošlog vikenda, dok je 104.000 “možda”.

Čelnici tzv. “Žute traperice” odbili su zahtjeve za pregovore s francuskom vlašću nakon što je predsjednik Emmanuel Macron naredio svom premijeru da održi rasprave, prema  AFP-u . Macron i vrhunski dužnosnici sada su u potpunom modusu kontrole štete usred najstrašnijih prosvjeda koje je Francuska vidjela od 1968. godine.

Oko 136.000 prosvjednika koji su nosili žute reflektirajuće prsluke zabilježeno je u subotu u cijeloj Francuskoj – od čega oko 5500 prosvjedovalo je u glavnom gradu Francuske prema ministarstvu unutarnjih poslova. Prošlog vikenda je vidjelo 166.000 prosvjednika, a 282.000 tjedan dana prije toga.

Embedded video

Prema ministarstvu unutarnjih poslova, u subvencioniranim sukobima u glavnom gradu Francuske uhićeno je 412 osoba, dok je 263 osoba ozlijeđeno. Najgore pogođena područja bili su bogati zapadni i središnji Pariz, gdje su trgovine razbijene i opljačkane, desetine automobila su izgorjele, a policajci su bili preplavljeni prosvjednicima žute veste.

Usred kaosa,  80-godišnjakinja je poginula u Marseilleu  kada je u prozor stanova započela policijska posuda za suzavac dok je pokušavala zatvoriti rolete. Odvedena je u obližnju bolnicu, ali je umrla tijekom operacije nakon što je pretrpjela šok, prema izvješću lokalnih medija. Ona je postala treća žrtva na demonstracijama koje su započele prije tri tjedna.

U ponedjeljak je Macron održao hitan sastanak o sigurnosti – nakon čega su ministri izjavili da, iako “nisu isključene nikakve mogućnosti”,  nisu  raspravljale o izvanrednom stanju, kao što je prethodno bilo navedeno.

Konzervativni vođa Marine Le Pen koji je nazočio sastanku  upozorio je kako bi Macron mogao postati prvi francuski predsjednik koji bi trebao zapovijedati vojnicima da otvore vatru na vlastiti narod u 50 godina i da bi trebao napustiti svoj plan podizanja poreza na gorivo, a snižavanje cijena plina i električne energije ,

U međuvremenu, demonstracije imale su značajan utjecaj na poslovanje u regiji.

Ministar financija Bruno Le Maire sastao se s poslovnim predstavnicima kako bi procijenio štetu nanesenu tvrtkama tijekom vikenda.

“Utjecaj je teška i u tijeku”, izjavio je g. Le Maire AFP novinskoj agenciji.

Neki trgovci na malo su vidjeli pad prodaje za oko 20-40% tijekom demonstracija, dok su neki restorani izgubili 20-50% svojih prihoda, dodao je. – BBC

Prosvjedi su nastavljeni u ponedjeljak, prema  BBC-u , koji izvještava da je oko 50 prosvjednika Yellow Vesta blokiralo pristup velikim skladištima goriva u lučkom gradu Fos-sur-Meru, koji je blizu Marseille – dok su benzinske crpke diljem Francuske izvan goriva nakon što su stavljeni ograničenja na kupnju.

Kao da stvari nisu bile dovoljno loše za Macron,  u ponedjeljak su francuski privatni ambulante vozeći dodatne demonstracije  protiv nekoliko zdravstvenih i socijalnih sigurnosnih reformi za koje kažu da bi mogle utjecati na njihova radna mjesta.

Paramedici su blokirali Place de la Concorde u blizini centra Narodne skupštine oko 5:30 sati po lokalnom vremenu, sondirali su svoje sirene i mahali bannere koji su osudili reforme, prema informacijama France Info .

Embedded video

Embedded video

Embedded video

Desetci kamiona formirali su blokadu od Pariza Place de la Concorde do Francuske nacionalne skupštine.

Jedan je prosvjednik rekao novinskoj agenciji Reuters: “[Reforme] će nas zamarati i uništiti naše tvrtke. Morat ćemo pustiti ljude, to je sigurno.”

Nije jasno je li vozač hitne pomoći dio gibanja žutog prsluka – iako su nedavne ankete pokazale da većina Francuske podržava njihov uzrok .

Europi su izbijeni slični prosvjedi , dok su demonstracije žutog prsluka širile u Belgiju, Italiju i Nizozemsku.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ivan Dragovoljac napisao:

    Ovi francuzi zbilja nisu normalni, uvijek se nešto bune, uvijek nešto pale, ruše.Zašto se ne ugledaju na hrvate koji viru iz svojih guzica i pišu lipo razne komentare!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
PREDSJEDNICA NAM JE VEĆ “UKRALA” SP, DAVIS CUP, ZLATNU LOPTU, HOĆE LI I BOŽIĆ?

Medijska kaljuga. Baruština. Sumrak zdravog razuma. Patologija. Bolesno. Perverzno. Nema riječi koje bi mogle opisati ono što se u zadnjih...

Close