Published On: Ned, svi 5th, 2019

Međunarodni tjedan sestrinstva: Spriječiti odljev medicinskih sestara

Uoči Međunarodnog dana sestrinstva od 5. do 12. svibnja održat će se Međunarodni tjedan sestrinstva, posvećen važnoj ulozi medicinske sestre u poticanju zdravlja za sve, te uz poruku da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu pa i Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU i učinit sve da se spriječi odljev sestara.

“Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara no iako su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bio na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite”, ističe predsjednik Hrvatskog nacionalno saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Napominje kako je obrazovanje medicinskih sestara doživjelo uzlet u proteklih 15 godina, no po priznavanju kvalifikacija Ministarstva zdravstva nije slijedilo promjene u obrazovnom sustavu, a manjkavi uvjeti rada, neadekvatna plaća te nepriznavanje kvalifikacija razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje EU.

Osim toga u posljednje vrijeme javlja se i problem nasilja u zdravstvenim ustanovama gdje su medicinske sestre najizloženije, upozorava Friganović.

“Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u suradnji s sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara. Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj”, kaže Friganović.

Međunarodni tjedan sestrinstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, u spomen da dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Ovogodišnji slogan dana je “Sestrinstvo – glas koji vodi: zdravlje za sve”, a medicinske sestre će ga obilježiti tijekom idućeg tjedna nizom akcija koje trebaju pridonijeti njihovoj boljoj educiranosti te javnozdravstvenim akcijama

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Plakat na ulazu u Šibenik: Biti Srbin u Hrvatskoj je ‘100 puta bolje nego Hrvat’…

Šef SDSS-a, notorni Milorad Pupovac inače je žestoko komentirao slučaj iz Splita, gdje su plakati njegove stranke išarani nekakvim simbolima...

Close