Published On: Čet, stu. 8th, 2018

Ministar Krstičević s kosovskim ministrom Berishom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se u srijedu, 7. studenog 2018. godine s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Rrustemom Berishom. Ovo je drugi službeni posjet ministra Berishe Hrvatskoj ove godine, nakon što je u srpnju u Zagrebu sudjelovao na Posebnom sastanku ministara Američko – jadranske povelje (A5).

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi dviju zemalja. Hrvatska snažno podupire euroatlantske aspiracije zemalja Jugoistočne Europe pa tako razvija i snažno partnerstvo s Kosovom.

Ministri Krstičević i Berisha izrazili su zadovoljstvo razvijenom obrambenom suradnjom usmjerenoj prema jačanju regionalne sigurnosti i stabilnosti. Hrvatska je strateški partner Kosovu u području obrane što je posebno vidljivo kroz izobrazbu velikog broja pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu, “Dr. Franjo Tuđman” i vojno-studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu.

Ministar Krstičević s kosovskim ministrom Berishom

Ministar Krstičević poručio je da će Republika Hrvatska nastaviti snažno promovirati politiku otvorenih vrata NATO-a i EU, te da je vjerodostojna perspektiva proširenja, uz provođenje nužnih strukturnih reformi, ključ stabilnosti i napretka Jugoistočne Europe. “Održali smo vrlo sadržajan sastanak pri čemu me ministar Berisha upoznao s procesom transformacije Kosovskih snaga sigurnosti. U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, ministar Kosovskih snaga sigurnosti Rrustem Berisha s izaslanstvom posjetio je i tvornicu “HS Produkt” u Karlovcu što otvara prilike za hrvatsku vojnu industriju i suradnju u procesu modernizacije KSS-a”, kazao je ministar istaknuvši pritom kako je Hrvatska vojska primjer profesionalnosti i vrhunske uvježbanosti i da je Republika Hrvatska spremna sva znanja dijeliti s partnerima i pomoći Kosovu na euroatlantskom putu.

Ministar Berisha zahvalio je Ministarstvu obrane RH na otvorenoj podršci i potpori te na dugogodišnjem sudjelovanju Hrvatske vojske u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu: “Republika Hrvatska za Kosovo je prijateljska država i strateški partner u regiji. Cilj našeg posjeta je daljnje unapređenje suradnje koja je u interesu mira i stabilnosti cijele regije. Članstvo u NATO savezu naš je strateški cilj i smatramo da ćemo od Hrvatske puno naučiti”.

Ministar Berisha tom je prilikom uputio poziv ministru obrane Krstičeviću za uzvratnim posjetom Kosovu.

Nakon održanog bilateralnog sastanka u Ministarstvu obrane, ministar Berisha s izaslanstvom MORH-a posjetio je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” gdje se susreo s pripadnicima Kosovskih snaga sigurnosti (KSS-a) koji su na školovanju u Hrvatskoj.

U sklopu službenog posjeta izaslanstva će posjetiti i RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju u Rakitju te Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO).

Autor: MORH

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Ministar Medved sastao se s kosovskim ministrom Berishom

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sastao se u srijedu, 7. studenoga 2018. godine, s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Rrustemom Berishom....

Close