Ministar Medved s braniteljima HV-a i HVO-a: Vlada RH će pronaći najbolji model kako podržati Hrvate u BiH

tomo

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved održao je u subotu navečer u Bukovlju kod Slavonskog Broda radni sastanak s ratnim zapovjednicima postrojba Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vezano za uhićenja 10-torice pripadnika HVO-a iz Orašja, a nakon sastanka istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pripadnike HVO, koji su branili prostor Bosne i Hercegovine da ostanu na ovom prostoru.

Na upit novinara koji je glavni zaključak večerašnjeg sastanka ministar Medved je rekao kako “Vlada RH pruža punu potporu pravnu, materijalnu i financijsku osobama koje se nalaze u pritvoru, njihovim obiteljima. Jednako tako pružamo potporu pripadnicima HVO-a i opstanku hrvatskog naroda na području Bosne i Hercegovine”, istaknuo je.

Novinari su ministra tražili komentar o navodno novim optužnicama Tužiteljstva BiH protiv pripadnika HVO-a, čiji bi broj, kako se nagađa u medijima i javnosti, mogao biti i oko 300.

“Mi ne želimo licitirati s brojem optužnica. Vlada vrlo ozbiljno pristupa ovoj tematici. Budite uvjereni da će Vlada pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod, pripadnike HVO, koji su branili prostor Bosne i Hercegovine da ostanu na ovom prostoru i da se vrjednuje njihov doprinos u Domovinskom ratu”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Medved.

“Spremni smo dati svoj doprinos najboljih i najoptimalnijih rješenja kako se ne bi događale slične situacije kao što su se dogodile prije nekoliko dana”, rekao je, dodavši da će sudionike večerašnjeg višesatnog sastanka redovito izvještavati o razvoju situacije.

Na novinarski upit što poručuje hrvatskim braniteljima s obzirom da, uz Bosnu i Hercegovinu, postoji bojazan o podizanju novih optužnica i iz Srbije, ministar Medved rekao je ih nitko neće zastrašiti i da će hrvatska Vlada pronaći pravni model zaštite hrvatskih branitelja.

“Mi šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskim braniteljima, nitko nas neće zastrašiti. Pronaći ćemo pravni model zaštite hrvatskih branitelja, bez obzira da li se nalaze u Republici Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Medved.

Brigadir Božić: Ministar obećao pomoć da pravnim sredstvima suzbijemo nezakonite, nehumane progone pripadnika HVO-a

Zadovoljstvo sastankom s ministrom hrvatskih branitelja Medvedom, i pomoćnicom ministra pravosuđa izrazio je brigadir Tomislav Božić, ratni zapovjednik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Zadovoljan sam sastankom s obzirom da nam je ministar Medved obećao pomoć da pravnim sredstvima suzbijemo ove nezakonite, nehumane progone pripadnika 102. brigade, kao i svih pripadnika HVO-a iz Bosanske posavine. Nas je iznenadilo ovo uhićenje zapovjedništva 106. brigade HVO-a, u vrijeme kada su na blagdan Svih svetih, trebali ići na groblje da zapale svijeće poginulima. Mi se protivimo takvom načinu uhićenja, uzimajući u obzir da su oni živjeli u Orašju, na adresama koje su prijavili”, komentirao je nakon sastanka, brigadir Božić.

Na upit novinara brigadir Božić je komentirao i medijske informacije o navodnoj zapovjednoj odgovornosti za Bosansku posavinu, te da su zapovjedi dolazile iz Slavonskog Broda.

HVO na početku Domovinskog rata bio oslonjen na slavonsko bojište

Ratni zapovjednik 102. brigade HVO-a istaknuo je kako je HVO na početku Domovinskog rata bio oslonjen na slavonsko bojište.

“U tom segmentu Vinko Štefanek je zapovjedao svima nama. Međutim u Orašju je zapovijedao Đuro Matuzović, on je bio zapovjednik zbornog područja. Poznavajući Đuru Matuzaovića kao staloženoga i humanog čovjeka, znam sigurno da nikad nije zapovjedio da se muče zarobljenici, nego naprotiv. Njegove zapovjedi su uvijek imale stavku da se prema zarobljenicima humano postupa”, naglasio je brigadir Tomislav Božić.

Smatra kako su najnovija uhićenja desetorice pripadnika HVO-a, među kojima je i general Matuzović, pokušaj da se izjednači žrtvu i agresora, te zastraši Hrvate u Bosanskoj posavini.

“To je nalog da napustimo Bosansku posavinu”, rekao je Božić, ponovno naglasivši kako uhićeni pripadnici HVO-a nisu odgovorni.

“Mi smo zato da se izvršitelji ratnih zločina gone. Širenje na zapovjednu odgovornost za nas je neprihvatljivo”, naglasio je Božić dodajući kako njega osobno nije strah iako sada živi na teritoriju Republike Srpske.

Ispred civilnih vlasti iz Bosanske posavine na sastanku je bio Joso Marković, predsjednik Skupštine Posavske županije, koji je zahvalio Vladi Republike Hrvatske na potpori.

“Ovo je veliko ohrabrenje za naše branitelje koji su ustrašeni i ne zna se tko je sutra ne redu. Vjerujem da će ovi sastanci umiriti branitelje koji su branili Bosansku posavinu da bi u njoj živjeli. Na žalost iz nje je protjerano oko 150.000 ljudi”, rekao je Mijatović.

Civilne vlasti s hrvatske strane Posavine predstavljao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Displaying 2 komentara
Have Your Say
  1. Marko Kovac napisao:

    vlada ce pronaci model kako podrzati, a ni ne razmisljaju o pomoci ili izbavljenju privedenih

  2. Zvonko Dragić napisao:

    Serž Bramerc haški nepravednik, laže i ne trepnuvši okom kad kaže.
    “Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu”, naveo je on komentirajući oštre reakcije zvaničnog Zagreba na hapšenje deset bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju.
    Da je riječ o selektivnoj pravdi govore činjenice iz općine Konjic gdje nije podignuta ni jedna optužnica protiv generala muslimanske Armije RBiH za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti zato što nisu spriječili i kaznili počinitelje ratnih zločina. Ove godine za ratne zločine u općini Konjic optužen je zapovjednik logora Športska dvorana u Konjicu Edhem Žilić za fizička zlostavljanja logoraša te potvrđena presuda od 10 godina zatvora za Ibru Macića za ubojstvo srpskih civila na Blacama i zlostavljanja hrvatskih i srpskih logoraša u logoru Športska dvorana. I ovo je sve od Tužiteljstva i Suda BiH do sada ove godine za brojne ratne zločine muslimanske Armije RBiH počinjene nad hrvatskim narodom u općini Konjic. Ako je ovo neselektivna Bramercova pravda za hrvatske žrtve u općini Konjic onda je svaka riječ suvišna.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Veterani bojne HV Karlovac slave 25. godišnjicu osnutka

Po zapovjedi Glavnog stožera HV, krajem srpnja 1992. OMB prestaje sa djelovanjem te dio pripadnika s tehnikom prelazi u druge...

Close