Ministarstvo branitelja ‘spustilo’ Matiću: ‘Vrijeđa branitelje da prikupi glasove za EP’

Nakon što je Fred Matić optužio ministra branitelja Medveda da njegovo ministarstvo  „proizvodi“  nove branitelje, taji registar te pripadnike HVO-a te uključuje kao ravnopravne braniteljima iz Hrvatske ubrzo je iz ministarstva stigao odgovor.

Priopčenje Ministarstva hrvatskih prenosimo u cijelosti:

Predrag Matić izjavio je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja „zatajilo registar branitelja“, „prošle godine proizvelo 2000 branitelja“, te kako „pakao tek počinje“. Također, Predrag Matić zaključio je da su novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji prava pripadnika HVO-a izjednačena s pravima hrvatskih branitelja koji su bili u sastavima Hrvatske vojske. Matić je naveo i da upravo taj dio branitelja unosi razdor u društvo.

Prvenstveno ističemo da je razočaravajuća činjenica što bivši ministar branitelja, koji bi, shodno funkciji koju je obnašao, tvrdeći tada da je obnaša časno, danas u svrhu kampanje za izbore članova u Europski parlament koristi upravo probleme braniteljske populacije za pridobivanje glasova. Štoviše, omalovažava i vrijeđa populaciju svog bivšeg resora kako bi pridobio glasove onih koji svakodnevno u javni prostor plasiraju dezinformacije vezane za hrvatske branitelje.

Tvrdnja da je Ministarstvo hrvatskih branitelja „proizvelo“ dvije tisuće branitelja izrečena je isključivo kako bi se manipuliralo javnosti. Od zaprimljenih zahtjeva 1.687 ih je riješeno pozitivno, a  1.783 negativno. U ovaj broj uračunati su i oni zahtjevi u kojima je određeni broj hrvatskih branitelja već imao ostvaren status, ali im nije priznato sudjelovanje u Domovinskom ratu u određenom razdoblju. Dakle, broj „novih“ branitelja je u svakom slučaju manji od 1687. Svatko tko je sudjelovao u Domovinskom ratu ima pravo ostvariti status hrvatskog branitelja. Status hrvatskog branitelja nikome nije na sramotu, već na čast. Predrag Matić bi to trebao znati.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Evidenciju hrvatskih branitelja nije „zatajilo“ kako bi nešto skrilo, na što Matić indicira, već kako bi zaštitilo privatnost i podatke hrvatskih branitelja. Evidencija hrvatskih branitelja dostupna je državnim i javnim tijelima koja to zatraže u svrhu ostvarivanja prava hrvatskih branitelja.

U svojoj najavi objave Registra hrvatskih branitelja (današnja Evidencija hrvatskih branitelja), tadašnja Vlada navela je da se Registar objavljuje kako bi se „odala dužna zahvalnost i poštovanje ljudima koji su sudjelovali u obrani RH i stvaranju njezina suvereniteta“. Ministarstvo hrvatskih branitelja smatra da se dužna zahvalnost i poštovanje hrvatskim braniteljima ne odaje javnom objava Evidencije, već mjerama koje smo propisali novim Zakonom i koje trenutno provodimo. Svakodnevno radimo na poboljšanju zdravlja i kvalitete života hrvatskih branitelja te je upravo to pokazatelj poštovanja prema hrvatskim braniteljima.

Glede statusa pripadnika HVO-a, napominjemo da je Ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovi njihovih obitelji iz 2006. bilo omogućeno pripadnicima HVO-a koji su pravomoćnim rješenjem u BiH stekli status temeljem ranjavanja i zatočenja ostvarivanje prava na mirovinu u RH. No, predmetnim Ugovorom rok za podnošenje takvog zahtjeva je bio ograničen samo na 30 dana od stupanja na snagu Ugovora te pojedini pripadnici HVO-a isključivo zbog tog kratkog roka, a imajući odgovarajući status, nisu ostvarili svoja prava.

Predrag Matić, bivši ministar branitelja, morao bi znati da se prekinuti životi i uništene mladosti ne mogu nadomjestiti nikakvom mirovinom niti pravima, već da je to samo odraz pijeteta i skrbi države za one koji su državu stvorili.“, piše u priopćenju.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Antiša Jakin Antiša Jakin napisao:

    Skini Imunitet smeće jedno da te tužimo zbog odavanja privatnih podataka , toga kurčevog registra kojim je da imena u srbiju 😤

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
ŠOK! Dobio pozadinu priče! Nećete vjerovati tko je unajmio Ćiru za Pupovčev spot

Milorad Pupovac, okrenuo rukave i vodio ozbiljnu kampanju za eurozonu, a nakon kontroverznih plakata ovaj politički marketinški inženjer i vođa...

Close