Published On: Čet, pro 27th, 2018

MORH: Od 1. siječnja 2019. dragovoljnim ročnicima 3000 kuna

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u četvrtak da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru – novčanu naknadu za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec.

Naime, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećat će se za tisuću kuna na mjesec.

Na snagu će početkom 2019. godine stupiti pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dragovoljnome vojnom osposobljavanju kojim se, među ostalim, naknada ročnicima s 2000 kuna na mjesec povećava na 3000 kuna. Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ističe MORH.

Naknada za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec bit će dosad najveći iznos od uvođenja dragovoljnoga vojnog osposobljavanja. U 2016. godini naknada za ročnike iznosila je 1190 kuna na mjesec, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000 kuna.

Programom dragovoljnoga vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašincima.

Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.

Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je uspješno završilo oko 8000 ročnica i ročnika, od kojih su mnogi primljeni i u djelatnu vojnu službu.

Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom 2017. i 2018. godine na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnja dva, navodi MORH.

 

(Hina)

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 8 komentara
Have Your Say
 1. Željko Pomper napisao:

  Zanima me kao umirovljenog profesionalca OS RH,koliko danas iznosi plaća za profesionalnog vojnika bez ikakvog čina???

 2. Ivo Klopotan Ivo Klopotan napisao:

  Otvara se i Njemačko tržište za vojake a plaća preko 2000 evra ….

 3. Dalibor Galinec Dalibor Galinec napisao:

  Ma kakvi dragovoljni vojni rok? I jos se plati..Treba uvest obavezan vojni rok…

  • Željko Pomper napisao:

   Kada sam ja služio vojni rok,dobivao sam mjesečno otprilike,kao danas nekih 100 kuna!! Kasnije kao profesionalac OS RH imao sam plaću oko 1.000 DEM(u Hrdima),kasnije sam imao veliku razliku kada sam dobio prvi čin,ali napredovanjem od čina do čina bila je mala razlika!!!

 4. truli da te mauzer vidi,bio bi ponosan kakav si dočasnik postao

 5. Dražen Kajba Dražen Kajba napisao:

  Naknada ne moze zamijeniti domoljublje. Mladi radije idu van nego u o.s. A to ste vi krivi gospodo veliki domoljubi.

 6. Zlatko Budimir Zlatko Budimir napisao:

  Dajte momcima 10000 kn i imati će te vojsku..

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Hajdukov fizioterapeut oživljavao muža Doris Dragović

Hajdukov fizioterapeut oživljavao muža Doris Dragović: ´Bilo je strašno gledati, život mu je visio o koncu´ Hajdukov fizioterapeut Domenico Sisgoreo (56) sinoć...

Close