Published On: Čet, pro. 5th, 2013

Može li Gradsko vijeće Vukovara biti raspušteno?

d84b0f200bd17cf4dc3722b20f892b06

Bošnjak se poziva na Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi u kojem se navodi šest razloga radi kojih središnje tijelo državne uprave može raspustiti neko predstavničko tijelo

Predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko – srijemske županije Goran Bošnjak, inače i predsjednik vukovarskog SDP-a, kaže da radi načina rada i djelovanja postoji zakonska mogućnost da Gradsko vijeće Vukovara bude raspušteno. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Bošnjak se poziva na Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi u kojem se navodi šest razloga radi kojih središnje tijelo državne uprave može raspustiti neko predstavničko tijelo.

– Jedan od tih razloga je i ako Gradsko vijeće učestalo donosi opće akte suprotne Ustavu, zakonu ili drugom propisu ili zbog učestalih, težih, povreda zakona i drugih propisa. Prva takva odluka je bila usvajanje Statuta koji je suprotan Ustavnom zakonu o pravima nacionalnim manjina. I zadnji zaključak sa sjednice se može shvatiti kao povreda jer to nitko od nas nije niti tražio. Podsjećam i da je postojao i prijedlog da se ukine status počasne građanke Jadranki Kosor koji se također može gledati na takav način, kaže Bošnjak dodajući da zakon ne precizira što znači učestalost, odnosno, koliko nezakonitih odluka mora biti doneseno da bi predstavničko tijelo bilo raspušteno. Prema zakonu u slučaju takve odluke Ministarstva uprave prijedlog se šalje na Vladu RH koja donosi konačnu odluku kao i odluku o raspisivanju novih izbora.

Predsjednik Gradskoga vijeća Željko Pinjuh kaže da je kao predsjednik upoznat sa zakonskim mogućnostima ali da ne postoji nikakva opasnost da vukovarsko vijeće bude raspušteno.

– Gradsko vijeće Vukovara nije donijelo niti jednu nezakonitu odluku u svome radu, a kamoli da takve odluke donosimo učestalo. Čak i sam Statut nije nezakonit jer je samo jedan članak sporan radi kojega je Statut suspendiran. Uostalom, niti gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nije uložio prigovor na usvojeni Statut. Konačnu odluku će donijeti Ustavni sud poslije koje će vijeće, ako je potrebno, uskladiti Statut s tim mišljenjem. Ako se to iz nekog razloga ne napravi tada vijeće mora snositi odgovornost i može biti raspušteno, kaže Pinjuh.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: Uredništvo

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Ne plaćajte zastarjele račune!

Zastarijevanje počinje teći prvog dana poslije dana kad je vjerovnik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, a nastupa kad istekne posljednji...

Close