Na današnji je dan rođen je prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Bio je i glavni hrvatski pregovarač s predstavnicima JNA o njihovom napuštanju državnog područja Hrvatske. S druge strane pregovore je vodio zloglasni general Andrija Rašeta.

Hrvatski general i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Imra Agotić rođen je 12. siječnja 1943. godine u Gorjanima. Završio je Zrakoplovnu vojnu akademiju, Zapovjedno-stožernu školu i Školu narodne obrane te magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Bio je najvažniji kontraobavještajac “5. korpusa JNA” u Banja Luci kada 2. srpnja 1991. godine, tada s činom pukovnika, napušta JNA i stavlja se na raspolaganje prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu. U kolovozu iste godine imenovan je zapovjednikom Zbora narodne garde, a od listopada je glavni hrvatski pregovarač s predstavnicima JNA o njihovom napuštanju državnog područja Hrvatske. Pregovori su se vodili pod pokroviteljstvom Promatračke misije Europske zajednice u zagrebačkom hotelu „I“, a glavni pregovarač od strane JNA bio je ozlolašeni general Andrija Rašeta. Agotić je bio i član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om.

U siječnju 1992. promaknut je u čin general-bojnika te je odlukom Predsjednika RH imenovan za prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Na Dan državnosti 1995. godine promaknut je u čin general-pukovnika. Od 1996. do 2000. obnašao dužnost pomoćnika načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo i zračnu obranu nakon čega ga predsjednik Mesić imenuje svojim pomoćnikom za obranu i vojna pitanja.

Imra Agotić promaknut je u čin generala zbora i umirovljen 2002. godine, a od 2003. do 2005. bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike.

Godine 2003. Agotić je bio jedan od svjedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ‘95. i Oluja.

General Imra Agotić iznenada je umro 18. ožujka 2012. godine u Zagrebu, a pokopan je uz vojne počasti na groblju Mirogoj uz prisutsvo brojnih građana i državnog vrha.

Svjedočenje u Haagu

Agotić je u procesu protiv Miloševića opisao da su se početkom rata srpski nacionalisti počeli uzdizati do visokih zapovjednih pozicija u JNA. Početkom 1991. dobio je informacije o planu stavljanja cijele Hrvatske pod kontrolu JNA. “To je bio plan koji je egzistirao u drugoj polovici 1991. da bi se poslije korigirao te se išlo na plan B, kako sam ga zvao, da se Hrvatska stavi pod kontrolu do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag,”, posvjedočio je.

Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Darko Halic Darko Halic napisao:

    I 202trbrHV-a u Kerestincu😃

  2. Marko Radić Marko Radić napisao:

    Mos misliti. KOS!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Srpske ‘Novosti’ na naslovnici objavile sklandaloznu sliku prvog hrvatskog predsjednika

Pupovac se zgraža zbog Đakićevog sina, a njegove ‘Novosti’ na naslovnici objavile sklandaloznu sliku prvog hrvatskog predsjednika Podsjećamo da 'Novosti'...

Close