Published On: Ned, lip. 10th, 2018

Na jubileju legendarne 57-me

Danas, 10. lipnja, svečano smo proslavili jubilej 27 godina od nastanka legendarnog 57. SAMB-a „Marjan Celjak“ i 25 godina 57. brigade „D“ HV „Marjan Celjak“.

Na današnji dan prije 27 godina na sisačkoj ORA-i osnovano je prvo zapovjedništvo 57. SAMB-a a bataljun je postrojen na istoj lokaciji 23. lipnja 1991. godine kao prva dragovoljačka postrojba u Hrvatskoj da bi netom poslije postrojavanja prvih pedesetak dragovoljaca izašlo na obrambene položaje u Sunji a samo tri dana poslije, 26. lipnja 1991. godine poslije napada pobunjenih Srba na policijsku postaju Glina i na obrambene položaje u Komarevu kao ključu obrane grada Siska.

Prvo ozbiljno bojno iskustvo hrabri dragovoljci 57-mice sticali su ubrzo prilikom prvog tenkovskog napada tzv. JNA u Hrvatskoj na policijsku postaju u selu Kraljevčani gdje su pobunjeni Srbi s tog područja 13. srpnja 1991. godine napali hrvatska sela Hrvatski Čuntić, Prnjavor Čuntički, Kraljevčane i Dragotince. Obzirom na hrabru i učinkovitu obranu hrvatskih snaga dana 15. srpnja 1991. godine poptukovnik JNA Stanko Letić zapovjedio je tenkovsku paljbu po hrvatskim snagama obrane i civilnim ciljevima. Neopremljeni za protivoklopnu borbu hrvatski bojovnici morali su se povući, a Srbi su u odmazdi pobili desetak uglavnom staraca te opljačkali i spalili sela te čuntičku crkvu i samostan svetog Antuna. Na žalost u toj su akciji pale i prve žrtve –  Zvonko Mikolčević i Dubravko Pukšec.
Bilo je to jedno teško iskustvo na koje su bojvnici bili i priparavni za razliku od još uvijek velikog broja hrvatskih građana.

Ostalo mi je u sjećanju pitanje jednog mladog sisačkog dragovoljca kada mi se javio u postrojbu: „Što ćemo mi preko Kupe, zar tamo ima Hrvata?“

Težak i krvav put dragovoljaca ove postrojbe ostao je do zadnje akcije 18. rujna 1995. godine na rijeci Uni. Gotovo svi oni koji su započeli ratni put tih ranih mjeseci 1991. a ostali živi i teže neokrznuti dočekali su i tu akciju ali tada u sastavu 57. brigade „D“ HV koja je ustrojena 1. travnja 1993. godine a u njen sastav ušli su bojovnici 57. SAMB-a, 120. brigade, 1. mpoad-a, 65. Ivaničgradske bojne na tragu ustroja Hrvatske vojske sukladno taktičkim potrebama ali i strateškoj odluci.

Svakako je potrebno istaći da je 57. SAMB sudjelovao u osvajanju prve vojarne koja je pala u ruke Hrvatske vojske u Hrvatskoj. Radi se o 3. rujnu 1991. godine kada se je predala sisačka vojarna „Barutana“. Već 16. rujna 1991. godine u opsadi vojarne „Šašina Greda“ koja je, također, osvojena poginuo je dozapovjednik 57. SAMB-a Marjan Celjak a njegovo ime utkano je u ime 57. SAMB-a „Marjan Celjak“ a, poslije, i kao sastavni dio imena 57. brigade „D“ HV „Marjan Celjak“.

U ovom tekstu nema mjesta za nabrajanje svih bojnih djelovanja SAMB-a i Brigade koji su za jednu dragovoljačku postrojbu više nego impresivni što nije moje skromno i subjektivno mišljenje kao jednog malog pripadnike te postrojbe već i mišljenje mnogih visokih hrvatskih časnika ali i povjesničara u istraživanju bojnih djelovanja tako da su 57. brigadu „Marjan Celjak“, posebno za akciju „Oluja“ ali i u mnogim drugim akcijama i bojnim vježbama različitih supozicija, ravnopravno uspoređivali s gardijskim brigadama.

Danas kod Križa hrvatskih branitelja na sisačkom groblju okupili su se bivši pripadnici postrojbe organizirani u Udrugu ratnih veterana 57. SAMB „Marjan Celjak“ pomolili su se za sve poginule i umrle pripadnika te položili vijenac i zapalili svijeću zajedno s izaslanstvima Predsjednice Republike Hrvatske na čelu s general-pukovnikom Dragom Matanovićem te brigadirima Robertom Suntešićem i Predragom Krapljanom. Raduje i nazočnost velikog broja veteranskih udruga drugih postrojbi i iz drugih gradova a u ime županije Sisačko-moslavačke izaslanstvo je predvodila Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić dok su grad Sisak predstavljali dogradonačelnik Marko Krička i predsjednica Gradske skupštine Ivana Krčelić.

Od stranačkih izaslanstva nazočilo je izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a Sisak. Svakako, ovdje moram istaći, nepobitnu povijesnu činjenicu da je 57. SAMB nastao u okrilju Hrvatske demokratske zajednice Siska koja je bila perjanica u obrani Hrvatske i Siska te dala iz svojih redova, a i sama u nastajanju, velik broj dragovoljaca i, posebno, zapovjednog kadra u ovoj Postrojbi.

Kroz 57. Samb i Brigadu prošlo je oko 5800 što dragovoljaca što vojnih obveznika od čega je tridesetak poginulih i velik broj ranjenih.

Posebnost ali i način funkcioniranja ove legendarne postrojbe ( zapovjednici su bili uvijek ispred ) je činjenica pogibije zapovjednika brigade Stjepana Grgca u akciji „Oluja“ koji je osobno predvodio jednu satniju u proboju.

Ono što najviše raduje je radost današnjeg susreta veterana koji su svojim dolaskom počastile i obitelji poginulih a posebno moram spomenuti obitelj Marjana Celjaka čije ime nosi i SAMB i brigada ali i Udruga te obitelj Stjepana Grgca.

Veterani su najprije poslušali kratku povjesnicu obrane Siska i Banovine i nastanka Postrojbe iz usta višeg kustosa Gradskog muzeja Siska Ivica Valenta, prigodne pozdrave Izaslanika i Predsjednika Udruge te podjelili skromne plakete zaslužnim članovima. Za TT zbor i vrhunski vojnički grah pobrinuli su se pripadnici 2. gmbr „Grom“ i na taj način podsjetivši na svekoliku suradnju ove slavne gardijske brigade s 57. SAMB-om „Marjan Celjak“ od samog njegovog nastanka.

Sami, pak, veterani uglavnom su se podsjećali i raspitivali za suborce koji danas nisu ovdje, pitali se za zdravlje i razmjenjivali iskustva iz bolničkih čekaonica, hodnika i soba jer godine čine svoje a posebno ako su u njih utkane one iz ratnog puta njihova ponosa, 57. SAMB-a „Marjan celjak“ i 57. brigade „Marjan Celjak“.

FOTO GALERIJA

Marjan Gašljević / PS Portal

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
ROĐEN KAO IRAC UMRO KAO HRVAT– Thomas Crowley dao je svoj život za Hrvatsku…VIDEO…

Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, da svršetak rata dočekam živ...

Close