Published On: Pon, tra. 16th, 2018

Najveća šteta u HDZ-ovom lomu zbog Istanbulske nije odlazak Zekanovića i Ilčića

Pregled turbulentnog tjedna donosi urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Nakon Zagreba, prosvjed protiv Istanbulske konvencije održan je i u Splitu. U maniri istog tranzicijsko dogmatskog shvaćanja ljevice, prosvjednici su izrugivani i nazivani primitivnima i zatucanima. Prosvjed je demokratsko pravo i ne složiti se s prosvjednicima znači ponuditi protuargumente, a ne grubo vrijeđati s nekog šatro monopolističkog prava na mišljenje. Nesuglasje oko Istanbulske je pokazalo svu našu društvenu podkapacitiranost. Pokazalo je i nesposobnost mjesne Crkve da u dijalog s državom stupi kroz institucionalni okvir, a ne unilateralnim izjavama ili priopćenjima. Čemu služi komisija HBK za odnose s državom, kao i vladina komisija za odnose s Crkvom?

Ponašanje politike je posebna strana ove priče. Konvencija je poslužila za dominantno unutarstranački udar na Plenkovića. Dio njegovih protivnika olfo protivnika ratifikacije su HDZ-ovci koji su za Kukuriku vlade zagovarali ratifikaciju. Pa su se sad valjda na naglo prosvijetlili. Iz te priče valja izdvojiti Davora Stiera koji u tom svjetonazorskom smislu nije farizej. I najveća šteta tog stranačkog loma je lom između njega i premijera Plenkovića. Doista najveća. Sve drugo uključujući i odlazak Zekanovića i Ilčića iz koalicije – manje više.

Stier i Plenković zapravo su politički puno komatibilniji nego Stier i oponenti. I zbog toga je šteta što je jedna svjetonazorska stvar za njih dvojicu bila jabuka razdora i čin izgubljenog povjerenja.

Glasovanje o povjerenju ministrici Dalić prošlo je u sjeni skandala oko toga ima li ili nema rodne ideologije i ima li ili nema interpretativna izjava pravnu snagu. Pa Dalić sa 71 im glasom oporbe ostaje na dužnosti. Na aktualcu dva dana prije, Bernardić zanimljivo nije imao niti jedno pitanje. Čak ni oko Agrokora. I ovog Peruška nitko ništa ne pita,nema ga ni na naslovnicama kao što je bilo Ramljaka čija je ideja mini Daytona mrtva. U nacrtu nove Peruškove nagodbe dvije ruske banke – Sber i VTB bi mogle imat oko 45 posto kompanije. Što podrazumijeva Belje, Jamnicu, Konzum. Agrokor očito stvara novu balkansku Jaltu u kojoj će Rusi kao pojedinačno najjači, a možda i većinski kupe li udjele drugih, uzet ovo u Hrvatskoj i ono u Srbiji, a Ameri u Sloveniji i BiH što u toj Agrokor geopolitičkoj prostituciji ima donekle veze, s obzirom na to da je djelić BiH Jadrana jedini NATO free teritorij od Baltika do Crnog mora. Naša oporba i dalje populistički udara po Ramljakovim savjetnicima kao Maksim po diviziji. Nitko ništa suštinski ni ne promišlja ni ne propitkuje. O finalu nagodbe oko Agrokora očito će ovisiti i eventualni Putinov dolazak u Hrvatsku. U Peruškovom nacrtu mali dioničari vise. Neće dobiti ništa. Analitičari i društveni sanitarci, zanimljivo zbog malih dioničara nisu na nogama. Kao ni pravdoljubna hrvatska ljevica.

 

Autor: dnevnik.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Gojko Šušak – ministar koji je ustrojio Hrvatsku vojsku

Na današnji dan rođen je Gojko Šušak (Široki Brijeg, 16. ožujka 1945. – Zagreb, 3. svibnja 1998.), hrvatski političar. Ministar obrane...

Close