Published On: Čet, sij 23rd, 2014

NOVO: Zakon o mirovinskom osiguranju-tumačenje HZMO

hzmo_zavod_mirovin_455919S1

Dajemo Vam na proučavanje i daljnje uredovanje akt HZMO glede tumačenje najznačajnijih odredbi novog Zakona o mirovinskom osiguranju (NN 157/13). Obratite pozornost na tumačenje glede beneficiranog staža dobivenoga sudjelovanjem u ratu (ne ulazi u osnovicu za dobivanje pune mirovine s 41 godinom staža i 60 godina starosti!!!) 

S poštovanjem,

umir. brigadir Zoran Piličić, prof.

zastupnik u Gradskoj skupštini 

Grada Zagreba

Autor: Uredništvo

Displaying 3 komentara
Have Your Say
 1. Željko Pomper napisao:

  Slažem se kako treba mirovinu zaraditi!Međutim,ja sam radio kao civil,i firma je polako poćela propadatui,zatim sam se ja prijavio u djelatni sastav,a to znaći kako sam ujedno i branitelj,ali i u radnom odnosu!Po pitanju mirovine,ja nisam želio umirovljenje,nego je došla zapovjed i dobio sam nakon nekih 13g. u OS RH častan otpust i pravo na invalidsku mirovinu!Što bih ja u ono vrijeme trebao raditi:nisam imao niti 40g. starosti,i naravno otišao sam po zakonu tj. po zapovjedi u mirovinu!Još malo i imaću 50g. starosti,mada sam i obolio u ratu,a i malo sam bio ranjavan(nije nešto opasno),ali reuma i PTSP su još dodatno kroz ljećenje izazvali i ovisnost o nekim lijekovima!Mada se pokušavam i kroz neke sportske aktivnosti dodatno lijećiti,smatram kako sam zaslužio kao djelatni narednik svoju mirovinu u iznosu od 3.717kn a to i nije puno,pogotovo kada se pogleda kako lažni branitelji primaju i po 6.000kn mirovinu!Smatram kako bi se dosta toga riješilo kada bi se konaćno riješilo pitanje lažnih branitelja,i onih koji su im sve to omogućili!Mada su to sada starije osobe,samo neke benificije ukinuti i dati im po npr. 2.500kn mirovinu i mogu biti zadovoljni,a i “državna kasa” bi bila punija!
  Kako jedan mobilizirani vojnik,koji je proveo od 1g. vojske za vrijeme rata pola u gradu,može imati veću mirovinu od mene tj. gardijskog djelatnog narednika koji je samo u gardijskoj postrojbi proveo više od 11g. a ukupno u OS RH oko 13g. a imam i radnog staža od prije,oko 4g.(nešto više),nemogu ni imati više radnog staža,jer kada sam odslužio u ono vrijeme vojni rok,za dva mjeseca sam poćeo raditi,a sa civilnog posla sam prešao u vojni posao i to sve borbeni sektor!
  Postoji još jedan problem!Naime imao sam oko 4.100kn mirovinu kada sam podigao kredit,zatim su mi uzeli kao i svima 10% ali rata je ostala ista!Nemam se čega sramiti,i ako želite možete objaviti ovaj text sa mojim pravim imenom!

 2. ivo brkić napisao:

  Zašto se ne bi donio zakon o braniteljima prijevremenu mirovinu. Evo slučaja . Imam 31godiu staža. 4godine i2 mjeseca ratnog djelovanja.Imam status HRV 20posto ranjavanje.Godina starosti57.Posla nema nemam primanja.Meni preporučuju liječenje dabih još dobio invalidnosti to bi potrajalo ko zna koliko.Nemam od čega žijeti ja i moja obitelj..Treba hitno donijeti zakon za branitelji koji su stari 55/60 godina direkt u prijevremenu mirovinu. Ima onih koji su otišli sa 40 godina starosti bez dana staža.

  • pravednik napisao:

   Točno,dignitet domovinskog rata može se zaštititi samo ako se zaštiti dignitet branitelja, ako je čovjek bio dragovoljac ili proveo više od sto dana u ratu, a ostao je bez posla ili radi a ne prima plaću trebalo bi mu omogućiti naknadu od 45% republičkog prosijeka dok se ponovno ne zaposli ili ne ode u mirovinu ,a ne da nam jedni branitelji imaju primanja (mirovine ) 25.000kn a drugi kopjau po kantama za smeće, onda bi i zakon o prednosti pri zapošljavanju branitelja imao smisla ….ovako je na snazi Rojsovo ,ko je jamio jamio je!

Leave a comment

Read previous post:
VIDEO: Sirijska vojska objavila video s hrvatskim vojnicima: ‘Dobro gađaju, nemoj pucat’ ti ništa’

Nepoznato je kako je snimka nastala, ali zna se da je objavljena na YouTube kanalu sirijske vojske. Na društvenoj mreži...

Close