O Veljku Mariću se govorilo i u Varaždinu

mlp

U dvorani Varaždinske biskupije u Varaždinu održano je predstavljanje knjige Mladena Pavkovića – “Veljko Marić-nisam kriv”. Pored autora, o knjizi su još govorili Zvonimir Trusić, hrvatski branitelj i Ivan Jaklin, predsjednik Ogranka Hrvatskog kulturnog vijeća, koje je bilo i organizator ove uspješne tribine, na kojoj smo se još jednom podsjetili na Veljka Marića, koji je neopravdano osuđen u Beogradu, na drastičnu kaznu od 12 godina zatvora.

U knjizi, za koju je predgovor napisao akademik Josip Pečarić, poznati novinar i publicist Mladen Pavković, upoznao nas je s optužnicom, presudom, nizom važnih dokumenata, osobnih pisama ovog sve poznatijeg hrvatskog uznika, dopisima koji su pisani da se Marić, kao hrvatski branitelj oslobodi ili prebaci na izdržavanje kazne, odnosno na ponovno suđenje u Hrvatsku i drugo – rekao je Jaklin te dodao da čitajući ovu knjigu svatko se vrlo lako može uvjeriti da ovaj hrvatski branitelj iz Grubišnog Polja nije imao pošteno i pravedno suđenje.

S tim se složio i Zvonimir Trusić, koji se osvrnuo i na nepravde koje se godinama čine ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu, a da najveći dio krivice za to ide ljudima koji su obnašali i obnašaju najviše državničke političke i ine funkcije.

– Da su branitelji i članovi njihovih obitelji zadovoljni, a trebali bi biti, pokazuje i šator koji je smješten u centru Zagreba, a u kojem ljudi koji su najzaslužniji za stvaranje države svakodnevno protestiraju. Vlast jednostavno nema sluha, branitelje se neprestano proganja, pa je i moj moto “Stop proganjanju hrvatskih branitelja”. Žalosno je što Marić leži u srpskim logorima. To se nikada ne bi moglo dogoditi recimo nekom izraelskom vojniku. Da smo mi na takav način proganjali agresorske vojnike nakon rata, kao što su Srbi Veljka Marića, vjerujem da do ovog slučaja nikada ne bi došlo – istaknuo je Trusić i najavio da će pod motom “Stop progonu hrvatskih branitelja” uskoro organizirati niz tribina diljem Hrvatske, a u kojima će sudjelovati i najzaslužniji za ovo što imamo danas.

Pavković je autor brojnih zapaženih knjiga i publikacija u kojima se govori o progonjenim hrvatskih junacima, među kojima se poglavito ističu knjige o generalima Gotovini i Markaču te o Dariju Kordiću. Samo tijekom posljednjih godina bio je sudionik nekoliko stotina tribina na kojima se govorilo o hrvatskom Domovinskome ratu i svemu onome što se događalo i događa nakon njega.

Rekao je da slučaj Veljka Marića nije jedinstven, da na žalost ima još hrvatskih branitelja koji su uhićeni i zatvoreni poput ovog uznika, te je naglasio primjer nekih branitelja HVO-a. No, po njegovu mišljenju žalosno je što se Hrvatska tek samo tako odriče svojih branitelja, što nitko ništa, osim časnih pojedinaca, nije učinio da ti ljudi, ako ništa drugo, a ono imaju časno i pravedno suđenje. Marić i njegova obitelj ostavljeni su na “vjetrometini”, a nema naznaka ni da će se uskoro nešto pozitivno dogoditi kad je ovaj čovjek u pitanju. Stoga, rekao je, sada priprema već i novu knjigu, također o problematici branitelja.

Inače, to je nakon Zagreba i Grubišnog Polja treće predstavljanje ove knjige, a naredno je zakazano u Rijeci.

 

Dragan Vicković

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
BLIŽI SE KRAJ: Inozemni istražitelji samo što nisu zakucali na Mesićeva vrata?

Afera Patria najveći je krimen bivšeg predsjednika Stipe Mesića, a prašina s toga slučaja nikada nije skinuta. Je li konačno...

Close