Obilježena 27. obljetnica 108. brigade Hrvatske vojske…ne smijemo dopustiti da se prošlost ponovi, ali ni dopustiti da se preda zaboravu!

Nakon mise koja je služena u crkvi Svetog ivana Krstitelja, na svečanoj akademiji kratko je predstavljen ratni put 108. brigade…

Vijence kod Spomenika poginulim braniteljima u Sibinju položili su predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata kao i državni i lokalni dužnosnici. U ime predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušić…

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH Damira Krstićevića vijenac je položio brigadir Niko Jurilj dok je to, u ime ministra branitelja RH, Tome Medveda, učinio pomoćnik ministra Nenad Križić. Vijenac su položili i predstavnici Grada Slavonskog Broda, zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić, a u ime Općine Sibinj zamjenik načelnika Tomislav Topalović.

Nakon mise koja je služena u crkvi Svetog ivana Krstitelja, na svečanoj akademiji kratko je predstavljen ratni put 108. brigade, a okupljenima su se obratili i: zamjenik predsjednika Udruge 108. brigade Ivica Antolić, predsjednik KUPIDR BPŽ Branko Cindrić, zamjenik načelnika općine Tomislav Topalović, brigadir Niko Jurilj, pomoćnik ministra Nenad Križić i župan Danijel Marušić.

Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno.

Ovu legendarnu brigadu sačinjavali su većinom dragovoljci i odmah na početku ustrojena je sa 4. umjesto s 3 bojne. Uz Sibinj, gdje je ustrojena 2. bojna u općinskim središtima Nova Gradiška i Požega ustrojene su  3. i 4. bojna, a u rujnu 1991., 3. bataljun postaje  osnova za ustroj 121. brigade, a 4. bataljun za ustroj 123. brigade Hrvatske vojske. Ukidanjem 139. brigade, u sastav 108. ulazi i 36. samostalni motorizirani bataljun.

Zapovjedništvo 108. brigade sačinjavali su Pero Katalinić, Josip Zvirotić, Vinko Štefanek, Stanislav Sorić, Stjepan Orešković,  Ivan Đurić i Josip Kecerin dok su načelnici Stožera bili Ferdo Kožul, Stanislav Sorić, Stjepan Orešković i Darko Stanić.

Župan Marušić u svome obraćanju podsjetio je na veliku žrtvu kojom je izvojevana sloboda i samostalnost Republike Hrvatske: „Brojne su suze isplakale obitelji branitelja koji su svoje živote položili na oltar Domovine sanjajući hrvatski san o slobodnoj i neovisnoj državi, stoga je naša zadaća očuvati uspomenu na Domovinski rat obilježavajući obljetnice poput ove današnje.”

Čestitajući svim pripadnicima 27. obljetnicu osnutka 108. brigade, poručio je kako ne smijemo  dopustiti da se prošlost ponovi, ali ni dopustiti  da se preda zaboravu, zbog svih poginulih i stradalih branitelja i civila, svih roditelja čiji su najmiliji hrabro položili živote za slobodu i svih prognanih i izbjeglih koji su pred ratnim vihorom napustili svoja ognjišta.

Izvor: bpz

Displaying 1 Comments
Have Your Say

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
UHBDR91: Legendarni Perešinov ratni avion izložiti u Kninu!

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) predložila je Ministarstvu obrane RH da se ratni zrakoplov MIG 21, oznake „26...

Close