Published On: Sub, srp. 7th, 2018

Održan sastanak predstavnika nadležnih tijela za nestale osobe Hrvatske i Srbije

Na sastanku u Beogradu raspravljalo se o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane, analizirani su odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Prema dogovoru sa sastanka održanog u Zagrebu u svibnju 2018. godine, u Beogradu je 2. srpnja 2018. godine održan radni sastanak predstavnika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe predvođenih predsjednikom Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem i predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, predvođenih predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Na sastanku je sudjelovao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, gospodin Gordan Bakota te predstavnici srpskog stručnog tima zaduženog za prikupljanje informacija o nestalim osobama kao i predstavnici UNDP-a (United Nations Development Programme), međunarodne organizacije koja se u svojem djelokrugu bavi i pitanjima nestalih osoba.

Na sastanku su raspravljalo se o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane, analizirani su odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Glede otvorenih pitanja, koja predstavljaju bit odnosa nadležnih tijela za traženje nestalih, obje strane su suglasne o potrebi intenziviranja rada na njihovom rješavanju. Analizirane su informacije o slučajevima nestalih osoba i mogućim mjestima ukopa razmijenjene prilikom posljednjeg održanog sastanka u svibnju 2018. godine. Ocijenjeno je kako dostava informacija Komisije predstavlja pozitivan pomak u nastojanjima za uspješnim rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba.

No, budući da je provjerom utvrđeno da se podaci odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, odnosno kako je u pojedinim slučajevima riječ tek o inicijalnim podacima, zaključeno je da postoji potreba intenziviranja napora na njihovom preciziranju te pronalaženju i drugih podataka kako bi sudbina tih i drugih nestalih osoba bila riješena. Stoga je predloženo održavanje tematskih radnih sastanaka na kojima bi se raspravljalo o konkretnim slučajevima.

Dogovoreno je da se idući sastanak održi u rujnu ove godine. U međuvremenu nastavit će se rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se nastaviti s izradom novog pravnog okvira prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu kako je i dogovoreno na sastanku održanom u Zagrebu u svibnju 2018. godine.

Autor: MHB

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
KOME SMETAJU NAŠE POBJEDE? Od klasične diverzije do primitivnih uvreda

Malo se toga u suvremenom svijetu događa slučajno, a još se manje slučajnostima mogu pripisati zemaljska nogometna zbivanja u kojima...

Close