Published On: Pon, pro. 12th, 2016

Okruglim stolom u Zagrebu obilježena 17. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u subotu, 10. prosinca u Zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović održan je Okrugli stol, na kojemu su sudjelovali saborski zastupnik prvog saziva Hrvatskog sabora Antun Babić Tuna i pjesnik Ivica Jurjević kao jedan od prvih članova utemeljitelja HDZ-a, i organizator ove tribine.

Pred mnoštvom okupljenih Zagrepčana, prijatelja, kolega i poštovatelja u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu o prvom hrvatskom predsjedniku suosnivači HDZ-a biranim riječima su govorili o hrvatskom velikanu dr. Tuđmanu, pri čemu su istaknuli da je bio istinski domoljub, intelektualac, državnik s vizijom i akademik.

Jurjević uvodno govoreći ukratko je publici prikazao barakaška prisjećanja, spominjući i imena onodobnih barakaša iz razdoblja nastajanja hrvatske države, uz to iznio je i nekoliko zanimljvosti iz života prvog hrvatskog predsjednika. Prisjetio se zanimljivih detalja iz tadašnjih govora Šime Đodana. Podsjetio je na nezaboravan Skup HDZ-a koji je održan 1990. na Cvjetnu nedjelju, na današnjem Tuđmanovom trgu. “Zapravo to je bio Skup za pamćenje. S tim Skupom sve je započelo, nakon kojeg je hrvataki puk pošao za Tuđmanom, koji je od početka bio bio alfa i omega uspješne politike”, rekao je Jurjević. Pjesnika barakaša Ivicu Jurjevića zaista je bilo ugodno slušti kako je slikovito dočarao iz 90-ih onodobne detalje. Pritom je Jurjević posebnim riječima predstavio gospodina Antuna Babića Tunu, kao osobu zaslužnu za oživljavanje HDZ-a u Slavonskom Brodu, koji je bio duša duše u tom dragom hrvatskom kraju.

Antun Babić prisjetio se pojedinih zanimljivosti iz sabornice koje su vezane za političko djelovanje predsjednika dr. Franje Tuđmana. Pri čemu je Babić za dr. Tuđmana kazao da je jedan od najzaslužnijih za stvarenje i pobjedu HDZ-a na prvim višestranačkim izborima 1990., što se pokazalo kao ključno za ostvarenje i obranu samostalne Hrvatske države. Babić je iscrpno govorio o onodobnim okolnostima u kojima je nastajao HDZ, pritom je istaknuo da se dr. Tuđman ranih 90-ih nametnuo kao velikan postavši značajan euuropski državnik. Spomeno je glasove birača koje s lakoćom dobivao na svim izborima, bivajući uvijek prihvtljivo izabran podrškom hrvatskog naroda. Naročito je Babić istaknuo da je dr. Tuđman sve dok je na čelu države bio uspješan predsjednik Hrvatske, na kojeg kao stara europska nacija moramo nadalje biti vrlo ponosni.

Babić je govorio i o zgodicama iz Sabora koje javnosti nisu toliko poznate., pa je spomenuo natezanja u Saboru uokolo toga bi li Tuđman trebao putovati u Beograd ili ne. Sam Babić prikazao je zanimljivosti s prvih izbora u Slavonskom Brodu, koji su dobiveni sa sedamdeset posto u korist HDZ-a. Babić je ustvrdio da je Tuđman državnik koji je imao šarm i osjećaj prihvatljiv svakom Hrvatu. Dok je kao zastupnik u Sabor imao dva susreta s predsjednikom, na koje je vrlo ponosan, i s kojih ga vežu najljepše uspomene. Tuđman je imao razumijevanje za tradiciju i kršćanske vrjednote koje baštini hrvatsko društvo. Na Tribini puno je toga bilo kazanog, bitno je spomenut da će sve misli biti prikupljene i zapisane u posebnoj knjizi koju priprema Ivica Jurjević, u kojoj želi objediniti misli svih staleža hrvatskog društva, od pastira do akademika, što je naročito značajnim istaknuo.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Konačno se radi e-baza svih ratnih zločina nad Hrvatima, DORH poručuje: Naći ćemo ubojice koji se još skrivaju!

Čak devet milijuna kuna predviđeno je za informatičku aplikaciju pod nazivom "Baza ratnih zločina", koju bi u ime Državnog odvjetništva...

Close