Published On: Čet, lip 27th, 2019

OSUĐEN PRIPRADNIK VOJSKE BOSANSKIH SRBA: Osam godina zatvora za ratne zločne na području Prijedora

Potvrđena je Milojicina izravna odgovornost za ubojstvo najmanje dvojice muškaraca bošnjačke nacionalnosti kod sela Hambarine

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak na osam godina zatvora bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Boru Milojicu nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine nad nesrbima počinjene na području općine Prijedor 1992. godine. Milojica je nepravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti počinjeno tijekom kampanje etničkog čišćenja što su je na području Prijedora provele paravojne postrojbe bosanskih Srba od lipnja do rujna 1992. godine.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Davorin Jukić ocijenilo je kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena Milojicina izravna odgovornost za ubojstvo najmanje dvojice muškaraca bošnjačke nacionalnosti kod sela Hambarine. Bio je optužen i za ubojstvo jednog Hrvata i pet osoba romske nacionalnosti no sudsko je vijeće procijenilo kako te optužbe nisu dokazane izvan razumne sumnje.

Tijekom tri mjeseca masovnih entičkih progona na području Prijedora 1992. godine srpske su paravojne postrojbe ubile više od tri tisuće osoba hrvatske, bošnjačke i romske nacionalnosti. Do kraja ratnih sukoba iz Prijedora i okolnih naselja protjerano je više od 50 tisuća osoba.

Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Fabijan Divkovic Fabijan Divkovic napisao:

    sigurno je umro ili je nedostupan

  2. Marko Ljubičić Marko Ljubičić napisao:

    8 g zatvora,al da ga čuvaju oni što im je pobio bližu i daljnu obitelj

Leave a comment

Read previous post:
Muškarac iz BiH uhićen zbog terorističkog masakra u Parizu 2015.

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju. “Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog...

Close