Published On: Uto, stu. 11th, 2014

Otvorenje „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju“

Tjedan sjećanja - banner

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, sinoć je u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa otvorena manifestacija „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“.

Dvorana Nadbiskupije bila je premala, za sve one koji su na 23 obljetnicu događaja, željeli odati počast svojom prisutnošću, stradanjima u Vukovaru i Škabrnji.
Otvaranju su prisustovali: župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar, predsjednik HU Benedikt dr. Vide Popović, zapovjednik obrane Škabrnje Marko Biljanić, predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ Marko Skejo, mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „don Frane Bulić“, a program je vodila gđa Danira Matijaca

Prvi se okupljenima obratio predsjednik HU Benedikt dr. Vide Popović, koji se još jednom zahvalio svima onima koji su na direktan ili indirektan način podržali ovu manifestaciju, te još jednom najavio bogat program „Tjedna“ koji će se održavati od 10.-17.11 u Splitu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izdvojio je: „Za razliku od zapadnih zemalja kad se u ovo vrijeme ubrzavaju poslovi da se polako i smireno krene prema Božiću, Hrvati na čelu s braniteljima prisiljeni su se sjećati onih događaja koji su stvorili Hrvatsku državu“ , te se još jednom zahvalio organizatoru što je svemu tome dao oblik i formu te na dostojanstven način obilježio.

Župan Zlatko Ževrnja istakao je da zbog neke „nove pravednosti“ u Hrvatsku se uvodi relativizam prema Domovinskom ratu, te se postepeno izjednačuje žrtva i zločinac, a to je nedvojbeno put ka nekom novom zločinu. „Bez ratne odštete i pokajanja Srbije, nije moguće zadovoljiti pravdu“ zaključio je župan.

Osobito dojmljiv bio je govor g. Marka Biljanića. koji se kao zapovjednik obrane Škabrnje prisjetio tragičnih događaja iz toga vremena. Prisjetio se hrabrosti i domoljublja pomalo zaboravljenog generala Mirka Norca, koji je prvo oružje poslao obrani Škabrnje ne traživši ništa za uzvrat kao neki drugi, te je poduzeo sve mjere da zaštiti napadnuto stanovništvo i civile. Zapovjednik Biljanić izdvojio je i hrabrost pukovnika Marka Skeje i njegove legendarne IX bojne HOS-a, koja je na nesebičan način izvršavala najkompleksnije akcije obrane Škabrnje. „Da je u ovoj državi pravednosti takvi ljudi s svojim brigadama bili bi na počasnim pijadestalima ove države, a ne da se izjednačavaju s zločincima i agresorima“ zaključio je zapovjednik Marko Biljanić.

AUTOR: Miljenko Marinić
DATUM: 11.studenog, 2014.

Autor: Uredništvo

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Tribina „Vukovarska bitka – povijesno značenje i svjedočanstvo vukovarskog branitelja“

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju Hrvatska udruga Benedikt organizira u srijedu, 12. studenog 2014., s početkom u...

Close