Otvoreno pismo Robertu Kohorstu, Veleposlaniku Sjedinjenih američkih država (SAD) u Republici Hrvatskoj (RH)

Vezano uz  nedavnu  objavu  na svom twiter profilu Roberta Kohorsta, Veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj, a u vezi izjave predsjednice RH-a gđe. Kolinde Grabar – Kitarović, vezano za njeno poimanje pozdrava “Za Dom Spremni”, otvorenim pismom američkom veleposlaniku, obratio se odvjetnik g. Mate Knezović.

Otvoreno pismo g. Mate Knezovića prenosimo Vam u cijelosti:

Otvoreno pismo Robertu Kohorstu, Veleposlaniku Sjedinjenih američkih država (SAD) u Republici Hrvatskoj (RH)

Odvjetnik Mate Knezović
Zagreb

za 
Roberta Kohorsta, Veleposlanika SAD-a

“Poštovani gospodine Kohorst!
Uvaženi Veleposlaniče SAD-a u RH!
Vaša ekselencijo!

Upravo sam pročitao vašu izjavu objavljenu na vašem twiteru, a kako su prenijeli brojni mediji u RH. Ta izjava glasi: “Iako sve zemlje trebaju štititi slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neki izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu. Pozdravljamo nedavnu izjavu predsjednice Grabar-Kitarović oko korištenja govora koji unosi razdor u Hrvatskoj”, a zbog poveznice na izjavu vezanu uz pozdrav „Za dom spremni” jasno je da ste proskribirali upravo taj pozdrav.
Poštovani gospodine Veleposlaniče! 
Mi Hrvati teško smo patili i rijeke krvi, naših najboljih sinova i kćeri, su prolivene upravo za ono o čemu ste i vi pisali u svojoj izjavi, a to je sloboda govora i političkog izražavanja. Dobrodošli ste u našu zemlju ako ste voljni poštovati slobodu govora i političkog izražavanja za koje su tekle rijeke krvi naših predaka, naših prijatelja, naših sinova i kćeri, naših roditelja, djedova te nebrojenog mnoštva znanih i neznanih Hrvata. Svu našu patnju vi ne poznajete, niti ju možete poznavati. Ona je duboko skrivena u nama te će te na našim licima vidjeti ponos. Zato me čudi kako ste olako zaklučili što to kod nas izaziva razdor. 
Gospodine Veleposlaniče! 
U hrvatskom društvu i državi ne izaziva razdor poklič Za dom – spremni, nego oni koji su udarali na one koji su umirali s tim pokličom u Domovinskom obrambenom i oslobodilačkom ratu. Upravo oni koji su htjeli Hrvatsku bez ponosa, bez narodne svijesti, bez povijesti, koji su htjeli održati, za nas prokletu, tvorevinu Jugoslaviju, te za nas prokleti projekt Velike Srbije, te za nas prokleti komunizam, neprestano izazivaju razdor. 
Moje pitanje vama glasi: Tko je vas postavio kao suca u našim razmiricama, svađama i sukobima? Jeste li vi došli baviti se razvojem odnosa između SAD-a i RH ili presuđivati među nama? Upali ste u zamku. Znajte da se Hrvati nikada ne će odreći tog pozdrava. Možda bi taj pozdrav već odavno bio marginaliziran da nije tako grubo napadnut, a time i oni koji su pod tim, ili sličnim pozdravima, ginuli za Hrvatsku u našoj povijesti.
U Hrvatskoj ste dobrodošli ako će te poštivati hrvatski narod, njegovu slobodu govora i političkog djelovanja, naše pale junake i našu povijest. Ovakvim istupom ste pokazali da nas ne razumijete i da ste protiv naše slobode. Time ste stali na stranu preživjelih, neporaženih, komunističkih propagatora i gušitelja slobode hrvatskog naroda.
Stoga ste nam dužni ispriku!
Ispričajte se nama, potomcima hrabrih ljudi, neustrašivih vojnika, potomcima naših kraljeva, knezova, Zrinskih i Frankopana, Jelačića i Zadre. Oprostit ćemo vam od srca. Ako li se ne ispričate bit će te poželjni među raskolnicima, komunistima, velikosrbima, lažnim antifašistima, pljačkašima ovog naroda i sličnim bezdušnim naizgled ljudima, a u biti ruinama bez vjere i domovine. Odluka je na vama!
Na kraju vas pozdravljam jednim od hrvatskih pozdrava: ZA DOM – SPREMNI! Pozdravljam vas s još jednom inačicom tog pozdrava: ZA DOM – SPREMNI UMRIJETI! 
Pozdravljam vas s još jednim hrvatskim pozdravom: BOG I HRVATI!
Ta, mi smo narod bogat pozdravima i rabit ćemo onaj koji mi to želimo! Isto pravo i slobodu priznajemo i Amerikancima!
Srdačan pozdrav i više se ne miješajte u naše odnose na strani komunista i njihovih mentalnih i fizičkih nasljednika”!

U Zagrebu 19. veljače 2019.

Mate Knezović

Displaying 14 komentara
Have Your Say
 1. Božidar napisao:

  Bravo MATO dosta je bilo šutnje svakom diplomat u treba reći istinu o hrvatskim povijesnim pozdravima tako da drugi put zna što je prava ISTINA a ne ono što im serviraju jugoslavenski “historičari” …….

 2. Latica Visković Latica Visković napisao:

  Ovako govore i djeluju časni ljudi.Bog Vas blagoslovio !

 3. Sime S. Devcic Sime S. Devcic napisao:

  Lijepo i posteno!

 4. Franjo Rasonja Franjo Rasonja napisao:

  Tako govore i tako se predstavljaju osobe,kojima je Hrvatska na prvom mjestu,.

 5. Karlo Svalina Karlo Svalina napisao:

  Moje postovanje. Tako se brani nasa DOMOVINA.!!!!

 6. Vilim Turk Vilim Turk napisao:

  Svaka cast gospodine,, bog te pozivio. Za dom spremni.

 7. Marko Kolar Marko Kolar napisao:

  Hvala Bogu da neko pametan postoji u ovoj zemlji. Bravo Mate.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – DRAGAN PEKAS

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!     Tišina

Close