Ovo je Hrvatska: Umirovljeniku ovršili penziju i to sa zaštićenog računa

Umirovljenik Mislav Mlinar neugodno se iznenadio kad je pogledao stanje svog zaštićenog računa. Umjesto 2400 kuna koliko je trebao dobiti, uplaćeno mu je iz blagajne Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 1000 kuna manje.

– Umjesto 2400 kuna koliko mi iznosi mirovina umanjena za ratu kredita u banci, na račun mi je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uplatio oko tisuću kuna manje i odmah sam otišao u HZMO vidjeti što se događa – rekao je Mislav Mlinar za portal novac.jutarnji.hr

U Mirovinskom su mu kazali da je nad računom provedena ovrha Zagrebačkog Holdinga za dug iz 2004. i iz 1996.

– Riječ je o neplaćenom računu za vodu za stan koji sam prodao. Svojedobno sam bio u Vodoopskrbi i odvodnji i pitao ih jesam li ja sve obveze za prodani stan podmirio, na što mi je rečeno da jesam. Sada vidim da je zaštićeni račun fama ili da ne kažem nešto teže, a ja moram preživjeti s 1400 kuna – ogorčen je sugovornik za novac.jutarnji.

Prema Ovršnome zakonu, od ovrhe su, navodno, izuzete tri četvrtine mirovine kako bi dužnik uopće mogao preživjeti.

– Spomenuta odredba Ovršnog zakona na primjeru prosječne starosne mirovine isplaćene u svibnju ove godine od 2723 kune, znači da se dužniku mora ostaviti za život najmanje 2000 kuna. Iznos za koji je ovršen Mislav Mlinar debelo premašuje spomenuto ograničenje u Ovršnome zakonu, a uz to je ovrha sprovedena na zaštićenome računu – pišu.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, komentirajući nam slučaj Mislava Mlinara, podsjećaju na status HZMO-a u Ovršnom zakonu kao ovršenikovog dužnika koji mora postupati prema rješenjima o ovrsi. Drugim riječima, zaštićeni račun ne igra nikakvu ulogu kada stigne rješenje o ovrsi ako je njegov vlasnik pristao na dobrovoljnu naplatu s računa jer, prema obrazloženju HZMO-a, prisilna naplata ima prednost pred dobrovoljnom naplatom.

U zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji bili su iznenađeni informacijom da se njihovo rješenje o ovrsi može sprovesti na zaštićenome računu.

– Zaštićeni računi su izuzeti od ovrha te se samo pogreškom isplatitelja (HZMO, FINA ili banka koja vodi tekući račun korisnika) može dogoditi da se provede ovrha na zaštićenom računu – rekli su za novac.jutarnji.hr

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, komentirajući slučaj Mislava Mlinara, odriče pravo HZMO-u da samovoljno primjenjuje i tumači Ovršni zakon u dijelu koji se odnosi na zaštićeni račun. Zakon je, dodaje sugovornica, vrlo precizan u pogledu iznosa koji se ne smije ovršiti na plaću i mirovinu.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 4 komentara
Have Your Say
  1. Meni su prošle godine nakon izlaska iz bolnice zbog opasne sepse,ovršili 1500 kuna . Kad mi je trebalo za lijekove i prehranu, oporavit jako izmučeni organizam od sepse i njenih posljedica,te drugih kroničnih bolesti,oni mene ovrše i onaj zaštićeni dio mirovine .To vam je pljačka hrvatskog naroda uz blagoslov vladajućih . A Kuščević i njemu slični što pljačkaju i ne plaćaju porez oni mirno šetaju po gradu i još se hvale kako ne znaju koliko imaju imovine . Naravno, opljačkane od države, ne plaćajući porez državi, a i provizije od lihvarskih agencija i banaka . Jadnu mi državu imamo zbog političara,inteteresnih skupina,lobija,pohlepnih pojedinaca,..tko se ne bori za svoja prava taj je naje.o , nadrapo u ovakvoj napaćenoj,krvlju obranjenoj,a opljačkanoj državi .

  2. Samo Stefancic Samo Stefancic napisao:

    doci ce i ovom bezakonju kraj,ja se nadam sto prije,ovo vise nije normalan zivot i to odavno,javna SRAMOTA,ko nam upravlja drzavom………….

  3. Kad ce pocet pregledavat sve koji su nezakonito maloljetnoj djeci oteli imovinu .a ovo je jadno da nemoze jadnije bit .Sramota.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Legenda o Picokima oduševila 10.000 posjetitelja (foto)

Središnji događaj Picokijade, kao i svake godine, bio je scenski prikaz Legende o Picokima kojeg je pratilo oko 10.000 posjetitelja....

Close