Published On: Sub, sij. 12th, 2019

PAZITE ŠTO PIŠETE Evo tko će biti odgovoran za vaše komentare na internetu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da će prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu koji je najavljen danas na sjednici Vlade odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na upraviteljima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.

Na novinarsko pitanje o slučaju Ivana Đakića, kojemu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i širenje mržnje prijeti kazna zatvora do 3 godina, Obuljen Koržinek kazala je da se u tom slučaju “evidentno radi o povredama kaznenog zakona pa je zato i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo postupak”.

Ministarstvo trenutno radi na novim zakonskim rješenjima, kazala je nakon sjednice Vlade te dodala kako je za regulaciju javnog govora potrebna dosljedna primjena Kaznenog zakona te revizija Zakona o elektroničkim medijima, a najavila donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu.

“U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove tako za komentare koji se objavljuju”, izjavila je ministrica i dodala urednička odgovornost mora postoji za sve što se na tom mediju događa.

Zabrana komentara, kazala je, nikada nije dobra, no istaknula je kako, kada je riječ o medijima, urednička odgovornost mora postojati.

Najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu, za koji je na današnjoj sjednici vlade utvrđen plan normativnih aktivnosti. Ministrica je kazala kako Hrvatska, poput drugih država, razmatra za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama utvrditi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima.

“Ovdje govorimo o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju”, rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče osobne odgovornosti pojedinca, dodala je, ona postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu, ako se krše zakoni.

Ministrica je također najavila i osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela.

“Ne da jedini institut zaštite pojedinca bude podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator odnosno tijelo gdje će stručne osobe ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona”, kazala je.

Displaying 20 komentara
Have Your Say
 1. Ignjac Lesar Ignjac Lesar napisao:

  Eklopaca jedna ko si ti

 2. Anto Batkovic Anto Batkovic napisao:

  A stace biti sa stankovice znaci svakog ponediljka u cuzu

 3. Darko Knežević Darko Knežević napisao:

  Jebo im ja mater za pocetak

 4. Zo Mbi A Lien Zo Mbi A Lien napisao:

  Kuda plovi ovaj brod???? Za ovaj napis sigurno ću biti procesuiran! I sada izričem riječi Žarka Potočnjaka “Čekamo te mrski neprijatelju”

 5. Zoran Popijač Zoran Popijač napisao:

  Gadura bila,gadura je i gadura ce ostati….

 6. Marinko Zugo Marinko Zugo napisao:

  A da stavi roditeljsku zaštitu partizani su još uvijek živi vidi se po mirovinama

 7. Ma nek se gone u tri picke materine…..

 8. Franjo Rasonja Franjo Rasonja napisao:

  Eto onda ćemo se svi proglasiti novinarima , ili otici u Bosnu i kupiti novinarsku diplomu, tako cemo moci pisati,objavljivati sve i svašta,pa cak i ” napadno ” djelovati kao sto to rade mnogi novinari,proglasit cemo se piscima,publicistika svim i svacim,samo ne akademicima ,ne daj bože to je druzba koja redovito suti,na sve oko sebe,a i ako nekad netko zatraži njihovo mišljenje o bilo čemu oni uredno izbiflaju nesto po spranci iz bivsem im ,nekima jako Mile drzave i gotova stvar, pocet cemo snimati i filmske uratke,nekakve nisko budjetne, s raznim tematikom ,mozda nece biti u kinima ,no bit Ce to kvsrtovski i po mjesnim zajednicama , uglavnom nesto na razini beesanovih dostignuća,.

 9. Ivan Soče Ivan Soče napisao:

  Hoćemo li smijet lajkat, đubrad jedna radite svoj posao kako treba pa neće bit vrijeđanja. Jedini krivci ste vi pokvareni političari poltroni.

 10. Mirko Mihalinac Mirko Mihalinac napisao:

  Ovog bi se sramio i zlicinac Tito.

 11. Roman Krsnik Roman Krsnik napisao:

  Da. Narod treba utišati kako.bi mogli i dalje krasti

 12. Mijodrag Lapić Mijodrag Lapić napisao:

  Kurca ne kupca,a mogu i kojem kupcu popušiti!

 13. Mijodrag Lapić Mijodrag Lapić napisao:

  Neka se napuše kupca! !Odmah će ih proći kontroliranje interenta!

 14. Boris Barić Boris Barić napisao:

  Obuljenka idi u Crnu Goru i ne vračaj se.

 15. Prijedlog da se odmah uvede i GOLI OTOK, šta ima da mi mislimo ipak je to demokracija 😛😉

 16. Radovan Palmovic Radovan Palmovic napisao:

  Članak 38. Ustava Republike Hrvatske
  članak Ustava Republike Hrvatske, koji jamči punu slobodu mišljenja, novinarstva i protoka informacija. Glasi: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji. Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom utvrđeno pravo.”

 17. Nada Primorac Nada Primorac napisao:

  A ovo prolazi..?!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – ZORAN LJUBIČIĆ

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!     Tišina

Close