Pokrenut pilot-projekt palijativne skrbi za hrvatske branitelje

Ministarstvo bolnici u Dugoj Resi osigurava dodatna financijska sredstva za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje za pacijente hrvatske branitelje i nakon ograničenog vremenskog roka od 28 dana

Nakon održane sjednice Vlade u Karlovcu, u četvrtak 6. prosinca 2018. godine, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnateljica Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa Višnja Mihalić-Mikuljan potpisali su Ugovor o reguliranju međusobnih odnosa na provedbi Pilot projekta palijativne skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Ovim Ugovorom Ministarstvo bolnici u Dugoj Resi osigurava dodatna financijska sredstva za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje za pacijente sa statusom hrvatskog branitelja te se omogućava palijativna zdravstvena skrb i nakon ograničenog vremenskog roka od 28 dana za koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financira boravak osiguranika na odjelima palijativne skrbi.

Razliku u cijeni boravaka na palijativnom odjelu podmirivat će Ministarstvo kao nositelj pilot projekta, na temelju preporuke liječnika specijalista, uzimajući pri tome u obzir i ukupnu socijalnu situaciju u kojoj se hrvatski branitelj nalazi.
Ugovor je sklopljen na razdoblje od 6. prosinca 2018. do 28. veljače 2019. godine, a procjenjuje se da će u razdoblju provođenja pilot projekta troškovi iznositi oko 183 tisuće kuna, osiguranih u okviru planiranih sredstava Ministarstva.

Palijativna skrb u Hrvatskoj predstavlja integrirani model skrbi čiji su temeljni nositelji postojeći elementi sustava zdravstvene zaštite na primarnoj i bolničkoj razini te sustava socijalne skrbi, radi čega se palijativna skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ne uspostavlja kao novi paralelni sustav već se razvija sukladno specifičnim potrebama populacije. U Nacionalnom planu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017.-2020. godine, hrvatski branitelji prepoznati su kao ranjiva skupina kojoj će se posvetiti posebna pažnja i modeli skrbi.

Pratite me

Dražen Šemovčan Šeki

Dragovoljac DR, HRVI, odlikovan za ratne zasluge u Zapadnoj Slavoniji (Pakrac – Lipik – Daruvar), umirovljeni viši policijski inspektor. Godinama se bavi problematikom hrvatskih branitelja, trenutno predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH-a te jedan od glavnih urednika i voditelja na Braniteljskom radiju RH.
Dražen Šemovčan Šeki
Pratite me
Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Ivan Dragovoljac napisao:

    NAJVEĆI NEPRIJATELJI BRANITELJA SU SAMI BRANITELJI U OVIH 2 MIL. BRANITELJSKIH UDRUGA!!!!

  2. Stevo Glavica Stevo Glavica napisao:

    što je to palijativna skrb dali su ti to zadnji dani da dišeš pa kada krepaš onda dolazi drugi na tu skrb ne znam nisam učio za liječnika niti za medicinara pa pitam

  3. Proročanstvo Proročanstvo napisao:

    BANDO LAŽLJIVA BIO SAM PO BOLNICAMA..KAD IM SPOMENEŠ DA SI BRANITELJ ILI SE LEGITIMIRAŠ S ISKAZNICOM…SMIJU TI SE U LICE I JOŠ GORE PROĐEŠ NEGO DA ŠUTIŠ…BANDO PRESTANITE LAGAT OVAJ NAROD I BRANITELJE…NAJ VEĆI NEPRIJATELJI OVE DRŽAVE STE VI POLITIČARI PROKLETO VAM SJEME

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Grad Petrinja odbio zahtjev MUP-a za izdavanjem građevinske dozvole za gradnju prihvatilišta za migrante

PETRINJA – Grad Petrinja odbio je zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova za izdavanjem građevinske dozvole po pitanju obnove potencijalnog prihvatilišta za...

Close