Pokrenuta javna debata: Zašto oboljeli od PTSP-a nemaju pravo na medicinski kanabis? (VIDEO)

kanabis

Eventualna proizvodnja od strane Imunološkog zavoda i izvoz gotovog lijeka bili bi idealan model koji bi oboljelima u Hrvatskoj omogućio besplatno korištenje lijeka.

HRT je ovih dana pokrenuo opširnu temu i istraživanje vezano uz praksu korištenja kanabisa u medicinske svrhe diljem Europske unije, a logično – dio rasprave bio je rezerviran i za hrvatsku praksu.

Oboljeli i dalje kupuju na crnom tržištu

Kontroverze o hrvatskom pravilniku koji regulira korištenje kanabisa u medicinske svrhe počinju i završavaju s oboljelima – oni i dalje nemaju mogućnost rasprostranjenog i subvencioniranog korištenja biljke. Istina, s izdanim receptom mogu preko granice, no u praksi se tako što iznimno rijetko događa. ‘Pravilnik je usvojen, ali nijedan zakon nije promijenjen. Liječnici mogu legalno preporučivati kanabis pacijentima, ali još nijedan nema iskustva s time. Isto tako svi lijekovi i pripravci još nisu dostupni svim pacijentima’, zaključuje dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinsku marihuanu za HRT-ovu emisiju ‘Studio 4’.

Ključnu ulogu u aktivističkom djelu preuzela je udruga ‘Medicinska konoplja’ koja je putem potpredsjednika Saše Bajila utjecala na povjerenstvo kroz njegovu aktivnu rolu dok je predsjednik Ratko Martinović preuzeo medijsku palicu. ‘U 90% slučajeva pacijenti lijekove kupuju na crnom tržištu – ne žele čekati, a i cijena je manja, međutim, kvaliteta je upitna. Oboljelima bi trebalo dopustiti uzgajanje konoplje kod kuće kako bi mogli ekstrahirati ulje, barem dok to ne počnu raditi institucije, primjerice Imunološki zavod’, smatra Martinović.

Udruga ‘Medicinska konoplja’ definirala sve manjkavosti

Dodatni problem udruga vidi u prekratkom popisu bolesti pri kojem su najviše zakinuti branitelji PTSP-ovci i osobe s kroničnim bolovima. ‘Veliki dio braniteljske populacije konzumira kanabis pušenjem i očigledne su pozitivne promjene – oni su nepravedno zaboravljeni. Ključno je navesti da oboljeli koriste kanabis bez obzira na zakone – samim time ih neka zabrana ne sprječava već ih samo dovodi u neugodnu situaciju tijekom ionako teške borbe s bolestima’, zaključuje Martinović. Nakon šest godina aktivizma, promjene su se dogodile – no, oboljeli nemaju vremena za ‘korak po korak’ reforme.

Udruga je u više navrata definirala probleme – nedefiniranu minimalnu i maksimalnu cijenu lijeka, nepoznanicu subvencije od strane Ministarstva, nedefiniran datum uspostavljanja hrvatske proizvodnje, nemogućnost osobnog uzgoja od strane oboljelih, prekratak popis bolesti, nemogućnost preventivnog korištenja lijeka i uskraćeno prirodno pravo osobnog odabira liječenja od strane oboljelog. U emisiji je dodano da bi eventualna proizvodnja od strane Imunološkog zavoda i izvoz gotovog lijeka bili idealan model koji bi oboljelima u Hrvatskoj omogućio besplatno korištenje lijeka. Što će se dogoditi u ovom političkom previranju i hoće li oboljeli na kraju dobiti ono što su tražili, pokazat će vrijeme.

Navedenu emisiju o medicinskoj uporabi konoplje možete pogledati OVDJE.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Silvano Hrelja: Počela isplata božićnica umirovljenicima

Jednokratno novčano primanje izuzeto je od ovrhe pa će svim korisnicima kojima je redovan račun blokiran primanje biti isplaćeno na...

Close