Published On: Pon, lip. 19th, 2017

POKUŠAJ OSVAJANJA LAŠVANSKE DOLINE: U zasjedi muslimanskih snaga živote izgubilo 18 hrvatskih vitezova

Busovača se jučer prisjetila 18 mladih, izgubljenih života. Dragovoljci, ratni zapovjednici, vršitelji dužnosti izvršne i zakonodavne vlasti svih razina, te brojni gosti i uzvanici danas su se poklonili ispred spomenika hrabrim ljudima koji su svoj život dali za slobodu. Za Domovinu. Za budućnost.

Vijence su položili pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici stranaka s hrvatskim predznakom, predsjednik FBiH Marinko Čavara, te gosti iz Splita.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je sveta misa zadušnica. Unatoč kiši, više stotina vjernika odalo je počast poginulima.

15. lipnja 1993. godine dvadeseti po redu konvoj samarica s pratnjom  i oko pedeset konja i stotinjak vodiča, civila i vojnika iz svih krajeva Lašvanske doline, naišao je, na Busovačkoj planini, na zasjedu muslimanske vojske.

U zasjedi je stradalo 18 hrabrih hrvatskih vitezova.

Nakon višesatne, krvave borbe, u pomoć konvoju stigao je interventni vod Brigade „Nikola Šubić Zrinski“ Busovača. Nešto poslije , stiže i dio civilne i vojne policije. Dio postrojbi Vitezova iz Viteza, te su muslimanske snage razbijene i prinuđene na povlačenje.

Iz njihova smrtonosnog obruča spašeno je tada, od sigurne smrti, više od 70 vojnika i civila koji su ovim putem osiguravali život Lašvanske doline.

No, 18 njih, tog dana – nije se vratilo svojim kućama. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. 24 godine nakon, niti ikada.

FOTOGALERIJA

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
U Ivanić Gradu pokopan hrvatski domoljub i radićevac dr. Ante Kunek iz Australije

Jučer je u obiteljskoj grobnici na groblju u Ivanić Gradu pokopan dr. Ante Kunek, koji je, nakon velikog progona komunista,...

Close