Published On: Uto, velj 12th, 2019

POLITIČAR U SRBIJI RAVNATELJICU MUZEJA NAZVAO USTAŠOM

POLITIČAR U SRBIJI RAVNATELJICU MUZEJA NAZVAO USTAŠOM: Hrvati poručili: ‘Njegove jezive poruke stalno izazivaju strah’

Nela Tonković, nova ravnateljica muzeja u Šapcu samo je jedna od žrtava lokalnog političara iz Subotice Branka Ćirjakovića koji, kako tvrde u Demokrastkom savezu Hrvata u Vojvodini, učestalo šalje poruke hrvatskoj manjini i sije strah. Pritom ističu kako nužnih osuda političkog vrha u slučajevima napada na hrvatsku manjinu u Srbiji nema. Štoviše, slučajevi poput ovog Nele Tonković se, ističe, prešućuju

Novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, Subotičanku Nelu Tonković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) nazvao je ustašom, zbog čega su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i portal „Slobodna Subotica“ u utorak zatražili reakciju državnih tijela.

Član NSP-a iz Subotice Branko Ćirjaković na svojemu je Facebook profilu objavio vijest Slobodne Subotice da je Subotičanka Nela Tonković imenovana za ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, uz komentar: ‘Čestitam Šapcu na direktoru ustaši’.

‘Ćirjakovićeve poruke izazivaju strah i nesigurnost’

U priopćenju za javnosti Žigmanov je u tome povodu iznio „zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju“.

„Tim prije, jer neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini“, naveo je čelnik DSHV-a.

Konkretno, dodao je, jezive poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah.

„Posljednje koje navodimo jest njegov napad na novu ravnateljicu Muzeja u Šapcu Nelu Tonković, nazvavši je ‘ustašicom’, te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke Crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice“, istaknuo je.

Vučić priča jedno, Hrvati proživljavaju drugo

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske.

„Posebno ističem da su one u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu“.

U tom smislu, ističe Žigmanov, ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je i to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ništa ne čine kako bi zakonom zabranjen govor mržnje sankcionirale. Stoga očekujemo postupanje po službenoj dužnosti mjerodavnih tijela.
‘U Hrvatskoj se napadi javno osuđuju, u Srbiji se prešućuju’

Žigmanov je u ponedjeljak oštro osudio napad na vaterpoliste „Crvene zvezde“ u Splitu i pozvao na odlučnu reakciju državnih tijela Hrvatske.

U tom kontekstu naveo je kako „za razliku od Hrvatske gdje neprimjereno djelovanje javno osuđuju najviši predstavnici vlasti i represivne institucije u Republici Srbiji tako nešto nažalost ne postoji“.

„Takvi se slučajevi ili zatomljuju ili prešućuju. Željeli bismo da se primjenjuje praksa demokratskih država u kojima etnički incidenti i prijetnje, pogrdno imenovanje i sijanje straha nailaze na oštru osudu najviših predstavnika vlasti“, izjavio je čelnik DSHV-a.

Dodao je da, ako ima elemenata za kazneni progon da institucije sile, prije svega tužiteljstvo i policija učine korake koje po zakonu jesu dužni.

Kazneni progon za Ćirjakovića?

Uvrede na račun Nele Tonković, istaknute kulturne djelatnice, osudili su i zastupnik Skupštine Vojvodine Nemanja Šarčević, te portal „Slobodna Subotica“ koji je zatražio da se kazneno goni Branko Ćirjaković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta, uposlen u subotičkom javnom sektoru, zbog širenja govora mržnje i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

NSP je stranka koja sebe predstavlja kao skupinu „suverenista, koji se bore za principe slobode, ravnopravnosti i solidarnosti“.

„Mi smo narodna stranka koja svoj rad temelji na nacionalnoj tradiciji, europskim principima i koja je spremna pridržavati se svih suvremenih i praktičnih principa u vođenju države“, navodi se među ostalima na portalu NSP-a čiji je predsjednik Miroslav Parović.

Displaying 5 komentara
Have Your Say
  1. Dominik Begić Dominik Begić napisao:

    sŕbija je puna ustaša uu strahu šùu velike očì od 95 još ìh đŕžì strah U ZDS

  2. Jbt ove ustaše su preplavile cijeli svijet!

  3. Ante Prajz Ante Prajz napisao:

    Dacic kaže da tog u Srbiji nema. Kako sad to?

  4. Zoran Adzic Zoran Adzic napisao:

    Ja sam u šoku,što naši čekaju,odma nota u d duru,zovi strazbur,zatvaraj granice,vojsku u pripravnost,diži odma dva miga,a pupi mudro šuti neće taj na svoje

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – TIBOR VARMUŽA

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!     Tišina

Close