Published On: Uto, lis. 31st, 2017

Postrojba HV-a u Vukovaru prvi put od ratne 1991.

Prvi put od 1991. i okupacije grada, 10. studenoga ove godine u Vukovar će biti smještena postrojba Hrvatske vojske.

Nakon mirne integracije, naime, na području duž istočne granice RH jedno je vrijeme vrijedio režim demilitarizacije, a u grad je bila razmještena hrvatska policija, ne i vojska. Hrvatski vojnici pojavljivali su se u gradu u pravilu samo jednokratno, na Dan sjećanja, 18. studenoga.

Povratak na granice

No, u međuvremenu, dolaskom na čelo Ministarstva obrane (MORH) Damira Krstičevića pokrenut je povratak HV-a u granična područja Hrvatske te općenito “iz šuma i gora” natrag u gradove. Tako su postrojbe već vraćene u Sinj, sada slijedi Vukovar, a potom i Varaždin i Ploče. U 2017. i 2018. više od 1000 hrvatskih vojnika bit će premješteno, sve u sklopu “prednje nazočnosti” HV-a na državnim granicama. Naravno da je dolazak HV-a u Vukovar simbolično i politički najupečatljiviji.

U Vukovar dolazi u prvom valu 100 do 130 pripadnika Inženjerijske satnije iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), koja je trenutačno smještena u Vinkovcima. U drugom valu u Vukovar će doći još toliko vojnika. Oživljavanje gradova U MORH-u tumače kako se “postrojbom razmještenom u najistočnijem dijelu RH omogućava narastanje snaga u tom području u slučajevima odgovora na sigurnosne izazove, prijetnje i rizike”.

Inženjerijska satnija u Podunavlju znači mnogo i civilima, pogotovu što stječu sigurnost u uvjetima elementarnih nepogoda. Pri popunjavanju Inženjerijske satnije MORH-a i OSRH-a vodit će se računa o blizini odnosno potrebama pripadnika HV-a koji gravitiraju tom prostoru svojim mjestom prebivališta.

Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutačno su 1103 vojnika, od čega su 64 u gradu Vukovaru. Vojarna u koju dolazi HV ukupne je površine 120.056 četvornih metara, a oko 10.000 kvadrata izdvojeno je za potrebe smještaja inženjerijske postrojbe. Radovi na novim objektima stoje oko 16,5 milijuna kuna.

Da Vukovar, grad heroj, zbog svoje uloge i značaja u Domovinskom ratu zaslužuje da se u njemu nalazi postrojba HV-a slaže se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ), koji zahvaljuje Vladi i ministru Krstičeviću što će u Vukovaru napokon živjeti i pripadnici HV-a.

– Konačno će u grad doći nove mlade obitelji, punit će se škole i vrtići, a simbolika što će se svakog jutra na legendarnom Sajmištu čuti himna “Lijepa naša” neprocjenjiva je – kaže Penava. Bude li novih djelatnika koji će izraziti želju da se s obitelji presele u Vukovar, MORH će ih, u suradnji s Ministarstvom državne imovine i Gradom Vukovarom, nastojati stambeno zbrinuti.

Davor Ivanković / Večernji list

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – DRAGUTIN CAH

  Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close