Published On: Ned, srp 21st, 2019

POTRES U BOSNI! Zatresla se i cijela regija; Prijeti li Hrvatskoj razoran potres?

Share This
Tags

Potres magnitude 4.2 pogodio je u nedjelju nešto poslije 9 sati područje 7 km od Mramora, između Srebrenika i Tuzle u BiH.

Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potres se dogodio na dubini od 10 kilometara.

Stanovnici Tuzle javljaju za portal Klix.ba da su se zgrade tresle 5-10 sekundi, a podrhtavanje tla se osjetilo i u okolnim gradovima, od Srebrenika, Gračanice, Lukavca do Brčkog.

Kako javlja jedan od čitatelja, potres je pratio neobična gromoglasna tutnjava, a podrhtavanje tla bilo je dugo i snažno. Na višim katovima zgrada zaljuljali su se lusteri i drugi viseći objekti.

Prema svjedočenjima na stranici EMSC-a, potres se osjetio i u Banjoj Luci, kao i u Šidu, Bačkoj Palanci i 123 km udaljenom Novom Sadu, ali i u dijelovima Slavonije.

Hrvatska Seizmološka služba potres je okarakterizirala kao jak, a u svom priopćenju navodi da se osjetio u Posavini.Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom VI stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice.

Zasad nema podataka o bilo kakvoj materijalnoj šteti.

Hrvatska seizmološka služba već godinama upozorava na činjenicu da je Hrvatska u opasnosti od potresa, dok se istodobno slabo poštuju građevinski propisi zaštite od potresa te da su podaci strukovno zaostali

Najugroženija područja u Hrvatskoj su grad Zagreb, te Dubrovnik i okolica. Radi se o najviše naseljenim i seizmički najosjetljivijim područjima, koja su u prošlosti već zabilježila jake potrese. Primjerice, U Dubrovniku je 1667. godine zabilježen potres intenziteta 10 po Mercalli-Cancani-Siebergovoj, koji je prouzročio stravično razaranje u gradu i doveo do smrti oko 3000 ljudi. U Zagrebu je 1880. godine zabilježen potres intenziteta 9 po MCS ljestvici, koji je imao teške posljedice.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je prošle godine napravila dokument u procjeni mogućih šteta od potresa, u kojemu je jasno navela moguće posljedice jakog potresa na naseljenim područjima Hrvatske.

Hrvatski seizmolozi su više puta upozorili i da su podaci koje imaju strukovno zaostali i nedovoljno kvalitetno obrađeni. Sami podaci su dobri, ali njihova obrada je nedostatna. Allegretti upozorava da su podaci strukovno zaostali i nedovoljno kvalitetno obrađeni.

Jedan od ključnih problema je premalo ulaganje u struku. Primjerice, Hrvatska je u sklopu NATO-va programa Znanost za mir i sigurnost dobila novčanu donaciju za nabavu pet seizmografa, ukupne vrijednosti 50-ak tisuća eura, od kojih četiri, zbog nedovoljnih sredstava za montažu, stoje u Zagrebu, a samo je jedan montiran na Brijunima.

Gusta i kvalitetna mreža seizmoloških postaja ipak ne može predvidjeti hoće li se potres dogoditi i kada, ali pomaže pri kvalitetnoj i detaljnoj izradi seizmoloških karti, što je korisno pri prikupljanju informacija o posebno ugroženim područjima i izradi preporuka o izbjegavanju šteta koje bi potresi napravili.

Kod samih potresa ima jako puno faktora koji igraju ulogu. Ključni faktori su dubina potresa i mjesto na kojemu se zemlja zatrese. Što ja manje dubina, veća je opasnost od stradavanja, a isto vrijedi i za lokaciju. Dodatni faktor je pridržavanje građevinskih propisa. Dobar primjer za to je usporedba stradanja u Haitiju i u Čileu. Potres u Haitiju imao je magnitudu od 7,0 stupnjeva, a onaj u Čileu magnitudu od 8,8 stupnjeva. Ipak je u Haitiju stradalo 300.000, a u Čileu, zemlji naviknutoj na potrese, gdje se svi građevinari pridržavaju strogih propisa pri gradnji, 800 ljudi.

Displaying 3 komentara
Have Your Say
  1. Mijo Blotnej Mijo Blotnej napisao:

    Naslov je takav da bi nakeljili petokraketinu.Retardi!!

  2. Igor Curić Igor Curić napisao:

    Joj koje gluposti vi pišete!!

  3. Ivan Domankusic Ivan Domankusic napisao:

    Joj što jedete g… pa potresi se ne mogu predvidjeti a naslov je takav samo da bi se članak otvorio. Zato ga neću ni otvarati.

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Odbijena tužba splitskog aktivista, Općinski sud u Splitu odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je...

Close